Bilbao Espanja nähtävyydet

Bilbao Espanja nähtävyydet parhaimmistoa ovat Guggenheim museo, Santiago katedraali, Casco Viejo vanhakaupunki, Artxanda funikulaari, ja Doña Casilda Iturrizar puisto.

Guggenheim museo (www.guggenheim-bilbao.es) on Nervion joen vieressä oleva kuuluisa modernin ja nykytaiteen museo, jonka on suunnitellut arkkitehti Frank Gehry.

Kun rakennus valmistui vuonna 1997, sitä alettiin välittömästi ylistää dekonstruktiivisen arkkitehtuurin mestariteokseksi, ja tarjoaa radikaalisia orgaanisia muotoja, joiden tarkoitusperänä on antaa kuvaelma laivasta, sopien tämän satamakaupungin teemaan.

Rakennuksen arkktehtuurisiin kohokohtiin kuuluvat mm. sen titanium paneelit, joiden asettelu muistuttaa kalan suomuja.

Museon kokoelmat puolestaan sisältävät sekä pysyviä että vaihtuvia kokoelmia sekä espanjalaisilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta.

Pääset museolle helposti eri puolilta kaupunkia esimerkiksi raitiovaunulla, sillä aivan museon vieressä on raitiovaunupysäkki “Guggenheim”, noin 100 metriä museorakennuksesta.


VIDEO: Bilbaon Guggenheimin tv-mainos.

Casco Viejo vanhakaupunki (www.cascoviejobilbao.biz) on keskiaikainen kaupunginosa, joka on yksi Bilbaon värikkäimmistä osista, ja tarjoaa sokkelon kapeita katuja täynnä tavernoja, kauppoja, ja monumentteja.

Vanhankaupungin alueelta löytyy useita merkittävimpiä Bilbaon rakennuksista ja nähtävyyksistä, kuten Plaza Nueva aukio, Zamudio portti, la Ribera markkinat, ja Teatro Arriaga ooppera talo.

Parhaiten vanhakaupunki tunnetaan kuitenkin ulkoilma markkinoistaan, joista isoimmassa on noin 500 myyjää tarjoten parhaimpia anteja mm. tuoreita kaloja, hedelmiä, ja vihanneksia.

Bilbao Espanja nähtävyydet kohokohtia on myös Santiago katedraali, joka löytyy vanhankaupungin alueelta, ja joka sai tuomiokirkon aseman vasta vuonna 1950, huolimatta siitä että ensimmäiset versiot rakennuksesta ovat olleet paikalla aina 1300-luvulta saakka, jolloin Bilbao oli vielä pieni kalastaja kylä.

Arkkitehtuurillisesti rakennuksesta löytyy useita eri tyylejä, joista huomattavimmat ovat 1400-luvun gotiikan tyylinen pääholvi ja uusgotiikkaa edustava pääsisäänkäynti ja torni. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1397 ja valmistuminen kesti aina 1800-luvulle saakka.

Artxanda funikulaari (www.bilbao.net/funicularArtxanda/jsp/home.jsp?idioma=9&color=rojo&) on vaijerikäyttöinen rautatie, joka yhdistää Bilbaon keskustan läheisen Artxanda vuoren huipulla olevaan vapaa-ajan keskukseen, josta löytyy mm. puisto, useita ravintoloita, hotelli, urheilukompleksi, sekä upeat panoramiset näkymät yli Bilbaon kaupungin.

Bilbaon lähtöpiste on helppo löytää, sillä se sijaitsee Zubizuri sillan pohjoispuolella, Nervion joen oikean puoleisella rannalla, kävelymatkan päässä Guggenheim museosta.

Funikulaari nousee vuorelle 770,34 metrin matkan joka 15 minuutin välein läpi päivän.

Doña Casilda Iturrizar puisto on julkinen puisto keskeisellä paikalla kaupunkia, Indautxun kaupunginosassa.

Puistoa ylläpidetään vanhaan englantilaiseen puisto-puutarha tyyliin, ja sen paikallinen liikanimi on Parque de los Patos (Ankkapuisto), johtuen puiston lammesta jota erilaiset ankat pitävät kotinaan.

Puiston kohokohtiin kuuluu myös sen kyberneettinen suihkulähde, jonka ympäriltä löytyy laaja tila-alue, jolla pidetään ajoittain mm. erilaisia konsertteja.