Espoo nähtävyydet

Espoo nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Tapiolan puutarhakaupunki, Espoon kulttuurikeskus, Otaniemi, Gallen-Kallelan museo, sekä Vesipuisto Serena.

Tapiolan puutarhakaupunki on ollut keskeinen osa Espoon identiteettiä siitä saakka, kun Tapiolan kaupunginosan keskustaa alettiin toteuttaa 1950-luvulta arkkitehti Aarne Ervin ehdotuksen pohjalta.

Toisin kuin monissa muissa kaupungeissa Suomessa, joissa on yksi ydinkeskus, Espoossa on viisi erillistä kaupunkikeskustaa, joista Tapiola on yksi mielenkiintoisimpia.

Kuten Tapiolan keskustan nimikin (“puutarhakaupunki“) kertoo, sen suunnittelussa on toteutettu asutuksen ja luonnon välisen harmonian toteuttamiseen.

Yksi Tapiolan keskustan kohokohtia on kamariorkesteri Tapiola sinfoniettan (www.tapiolasinfonietta.fi) kotisali Espoon kulttuurikeskuksessa…

…jota rakennuksena kutsutaan “Kuunsilta” -nimellä.

Espoon kulttuurikeskus (espoo.fi/kulttuurikeskus) ja sen Kuunsilta-rakennus ovat olleet Espoon kulttuurielämän keskuksena jo vuodesta 1989, kun tämä arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema rakennus valmistui.

Rakennuksessa järjestetään muun muassa:

  • Tapiola sinfoniettan konsertit,
  • Espoon kaupunginteatterin esityksiä,
  • jokakesäinen Espoon April Jazz -festivaali,
  • Espoo Ciné elokuvafestivaali, sekä
  • PianoEspoo ja KuoroEspoo festivaalit.

Rakennuksessa toimii myös Tapiolan kirjasto sekä Café Mezzo.

Otaniemi (www.otaniemi.fi) on tullut maailmalla tunnetuksi yhtäältä Alvar Aallon suunnittelemista Otaniemen rakennuksista, ja toisaalta rakennuksissa toimivasta teknillisestä korkeakoulusta.

Otaniemestä löytyy myös muiden tunnettujen suomalaisten arkkitehtien kädenjälkiä, mukana Reima Pietilän ja Aulis Blomstedtin töitä.

Otaniemen alueen kohokohtiin kuuluu Teknillistä korkeakoulua ja Koulutuskeskus Dipolia ympäröivä alue, jonne on muodostunut Suomen “piilaakso”…

…yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä teknologiakeskittymistä.

Gallen-Kallelan museo (www.gallen-kallela.fi) on kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelan historiallisessa kodissa toimiva museo.

Museon rakennus, Jugend-tyyliin valmistunut linnamainen “Tarvaspää” on kansallistaiteilijan henkilökohtaisesti suunnittelema.

Museo kertoo Gallen-Kallelan tuotannosta 2-3 kertaa vuodessateemoiltaan vaihtelevina erikoisnäyttelyinä.

Nämä erikoisnäyttelyt valottavat erilaisia näkökulmia Gallen-Kallelan taiteeseen, kuten vaikkapa kuvituksiin, joita hän teki Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -tarinaan.

Museosta löytyy myös kahvila Tarvaspää sekä Tarvaspään museokauppa.

Museokaupasta löytyvä tuotevalikoima mukailee museossa juuri sillä hetkellä olevien näyttelyiden teemoja.

VIDEO: Vesipuisto Serenan tv-mainos.

Vesipuisto Serena (www.serena.fi) on vesihuvipuisto ja kooltaan Pohjoismaiden suurin.

Vesipuiston alueelta löydät muun muassa…

  • vesiputouksia,
  • liukureita,
  • terassialtaita sekä
  • porealtaita, kuin myös
  • lasten altaita.

Serenan kohokohtiin kuuluu sen kallioon louhittu saunaluolasto ja Black Hole -putkiliukumäki, johon on lisätty valo- ja äänitehosteita luomaan lisäjännitystä.