Geneve nähtävyydet

Geneve nähtävyydet parhaimmistoa ovat Jet d’Eau, Kansojen palatsi, Cathédrale St-Pierre, Salèven köysirata, ja risteily Genevenjärvellä.

Jet d’Eau suihkulähde on tunnetuin kaikista Geneven maamerkeistä.

Suihkulähde sijaitsee aivan Genevenjärven satamassa (Quai du Général-Guisan), jossa se on ollut vuodesta 1891.

Tosin suihkulähde sai nykyiset massiiviset mittasuhteensa vasta 1951, josta lähtien uudistettu lähde on suihkuttanut 500 litraa vettä per sekuntti 140 metriä ilmaan, 200 km per tunti nopeudella.

Hyvä aika käydä suihkulähteellä kuvia varten on varsinkin illan hämärtyessä, jolloin kahdeksan 9000-watin projektoria valaisevat lähteen majesteetillisen vesikolumnin.

Kansojen palatsi (unog.ch) rakennettiin alkujaan (1938) Kansainliiton päämajaksi, mutta se on toiminut vuodesta 1966 YK:n Euroopan toimistona (Kansainliitto lopetettiin 1946).

Voit käydä tutustumassa Kansojen palatsiin kiertokäyntikäynnin avulla, ja kiertokäynnistä onkin tullut yksi Geneven suosittuja nähtävyyksistä, sillä yli 100 000 vierailijaa tekee sen vuosittain.

Kierto, joka alkaa sisäänkäynniltä Pregny sisäänkäynniltä osoitteessa 14, avenue de la Paix, kestää noin yhden tunnin ja opastus on tarjolla 15 kielellä.

Kierroksen kohokohtiin kuuluvat mm. YK:n kokoussali ja kierroksen aikana esitettävä filmi, joka kertoo YK:n Geneven toimiston tavoitteista ja toiminnasta.

Geneve nähtävyydet kohokohtia on myös Cathédrale St-Pierre katedraali (saintpierre-geneve.ch), joka on Geneven kirkoista kuuluisin, ja se oli Protestantti reformaation kirkkokunnan, Calvinismin, jonka opit perustuivat pitkälti Martti Lutherin oppeihin, perustajan John Calvinin, kotikirkko.

Kirkkoa alettiin rakentaa 1100-luvulla, ja sen rakennustyyliin on aikojen kuluessa tullut mukaan useampia tyylisuuntia.

Kirkon kohokohtiin kuuluvat, sen kauniiden arkkitehtuurillisten yksityiskohtien lisäksi, historiallinen tuoli, joka oli Calvinin käytössä kirkossa.

Salèven köysirata (telepheriquedusaleve.com) sijaitsee noin 5 minuutin kävelymatkan päässä Ranskan rajalta (Ranskan puolelle).

Köysirata, joka on ollut avoinna vuodesta 1932, vie aina 1097 metrin korkeuteen 5 minuutissa, ja ylhäältä on upeat panoramiset näkymät Geneveen, Mont Blanc vuorelle, Genevenjärvelle, sekä ympäröivälle alueelle.

Ylhäällä voit näkymien lisäksi käydä kävelemässä vuoristopolkuja, ja jos tuot polkupyörän mukana ylös voit myös pyöräillä vuoren alas tietä pitkin, ja uhkarohkeammille on mahdollisuus tandem-varjoliitoon alas oppaan avulla.

Risteily Genevenjärvellä on risteily Keskieuroopan toiseksi suurimmalla järvellä (Balaton järven jälkeen).

Järviristeily tuo eteesi yhden dramaattisimmista luonnonnähtävyyksistä, sillä järvi on laaksossa, jota ympäröivät ylväät Chablais Alpit etelästä ja berniläiset Alpit lännestä.

Tietyistä paikoista järveä voi myös nähdä legendaarisen Mont Blanc vuoren.

Paikalliset kuin myös turistit viettävät aikaa kesäisin järvellä mm. purjehtien, purjelautaillen, vesihiihtäen, soutaen, sukellellen, ja uiden.

Järvellä operoivia veneitä hoitaa yhtiö nimeltään Compagnie Générale de Navigation sur le lac Léman (www.cgn.ch/eng), ja voit lähialueristeilyjen lisäksi mm. käydä laivoilla lähialueen järvenrantakaupungeissa, kuten Lausanne, Montreux, ja Évian-les-Bains.