Gibraltar nähtävyydet

Gibraltar nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat mm. maurilainen linnoitus, köysiratakäynti Gibraltarinvuoren huipulla, pyhän Mikaelin luola & galleria-tunnelit, Catalan Bay, ja Main Street kauppakatu.

Maurilainen linnoitus, jonka rakennutti aluetta hallinnut Marinidin dynastia 700-luvulta alkaen j.Kr., on useasta rakennuksesta, portista, ja vahvistetusta muurista koostuva keskiaikainen kokonaisuus, sijaiten strategisesti tärkeässä osassa Gibraltaria.

Merkittävin osittain tuhoutuneesta linnoituksesta jäljellä oleva osuus on sen tiilistä ja tapia-betonista valmistettu Tower of Homage torni, jossa historiallisesti sijaitsivat sekä maurilainen kylpylä että linnoituksen asuintilat.

Toinen kohokohta on linnoituksen massiivisen kokoinen, kupolikattoinen Porttitalo, ja kokonaisuutena linnoitus edustaa hienointa keskiaikaista, islamilaisen kulttuuriperinteen arkkitehtuuria.

Köysiratakäynti Gibraltar kalliovuoren huipulla on tapa nähdä esteettömät näköalat yli Gibraltarin salmen Afrikan puolelle, Gibraltarin kaupunkiin, sekä Espanjan Costa del Sol rannikkoon.

Huipulta löytyy myös matkamuistomyymälä sekä itsepalvelu-ravintola ja englantilainen pubi, joiden avulla voit nauttia aterian yhdellä huipulta löytyvistä, panoramisia näköaloja tarjoavista terasseista.

VIDEO: Maailmanmatkaaja ja journalisti Rick Stevesin tekemä Gibraltarin esittely lomakohteena, mukana esittely köysiratakäynnistä ja luolastoista.

Pyhän Mikaelin luola & galleria-tunnelit kuuluvat monen Gibraltarin kävijän ohjelmistoon, edustaen sekä ihmisten tekemiä insinööritaitojen osoituksia että luonnon muovaamia nähtävyyksiä.

Kaiken kaikkiaan Gibraltarin alueelta löytyy yli 150 luonnon muovaamaa luolastoa, joista 300-metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitseva, dramaattisesti valaistu Pyhän Mikaelin kalkkiviluola on tunnetuin.

Luolan eri kamareista isoin, nimeltään Katedraaliluola, toimii nykyisin 100:n istuimen kokoisena, ainutlaatuisen akustiikan tarjoamana auditoriumina, jota on muusikoista konserttia varten käyttänyt esimerkiksi Marillionin solisti Steve Hogarth.

Galleria-tunnelit, joita kutsutaan myös Suuret piiritystunnelit nimellä, ovat vuodesta 1779 rakennettuja, saarella piirityksen alaisena olleiden brittiläisten joukkojen tekemiä vuoristotunneleita, joiden ilmanottoaukot toimivat myös ammunta-aukkoina.

Kaikenkaikkiaan tunneleihin kuuluu järjestelmä halleja, hienot näkymät ympäröivään alueeseen tarjoavia ampuma-aukkoja, ja kävelyväyliä, siten, että alkuperäistä galleria-luolastoa löytyy kokonaisuudessaan 304:n metrin verran.

Nähtävillä, “Upper Galleries” osioon tuloaukon varrella, on ampuma-aukoissa käytettyjä erilaisia aseita, mukana alkuperäinen, 1700-luvulta peräisin oleva tykki.

Gibraltar nähtävyydet parhaimmistosta Catalan Bay ranta on puolestaan yksi kuudesta Gibraltarista löytyvästä ranta-alueesta, tarjoten hienohiekkaisen alueen osana maalauksellista kalastajakylää, Gibraltarin itärannikolla.

Rannan kalastajakylällä on rikas historia genovalaisena asutuksena, ja nykyisin sen tarjoama Gibraltarin toiseksi suurin hiekkaranta on suosittu käyntikohde sekä paikallisten että turistien keskuudessa.

Rannalta löytyy kohokohtina mm. Caleta Palace Hotel (www.caletahotel.com), joukko kalaruokiin erikoistuneita ravintoloita, sekä Church of Our Lady of Sorrows kirkko.

Main Street kauppakatu on Gibraltarin kaupungin pääväylä, jonka varrelta löytyy esimerkiksi erinomaisia korumyymälöitä, kelloliikkeitä, lasi-ja posliiniputiikkeja, sekä nahkatuotteita, silkkejä, ja parfyymejä myyviä kauppoja.

Yksi kadun varren ainutlaatuisista liikkeistä on Gibraltar Crystal Factory (www.gibraltar-crystal.com), jossa voit ihailla lasinpuhaltajia työssään, heidän muotoillessaan kuumaa lasia kauniiksi, aidosti käsintehdyiksi kristalli-esineiksi.