Kotka nähtävyydet

Kotka nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat mm. Kotkan kirkko, Merikeskus Vellamo ja Suomen Puuvenekeskus, Haukkavuoren näkötorni, Maretarium, sekä Kotkan saaristoristeily.

Kotkan kirkko on punatiilinen, saksalaisen tiiligotiikan tyylisuuntaa edustava, vuonna 1898 valmistunut rakennus aivan kaupungin keskustan alueella, Kotkansaarella.

1500-istumapaikkaisen kirkon suunnitteli kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, ja sen kohokohtiin kuuluvat varsinkin sen 54 m korkea torni, sekä sisätiloista löytyvä, vuodelta 1900 oleva Pekka Halosen tekemä alttaritaulu “Kuninkaitten kumarrus”, joka kuvaa Itämaan tietäjiä Jeesus-lapsen seimen äärellä.

Kirkkoa ympäröi puistomainen tontti, jolla voi viettää hiljaisen, rauhallisen hetken Suomen sotien sankarihautojen ääressä.

Merikeskus Vellamo ja Suomen Puuvenekeskus edustavat Kotkan tärkeimpiä satamakaupungillisia nähtävyyksiä sekä arkkitehtuuriltaan että anniltaan.

Näistä kahdesta Merikeskus Vellamo (www.merikeskusvellamo.fi) on vuonna 2008 valmistunut keskus, joka sisältää Suomen merimuseon, Kymenlaakson museon, Merivartiomuseon, sekä Tietokeskus Vellamon.

Näkemisen arvoisia kohteita keskuksessa ovat sen museoiden näyttelyt, jotka kertovat mm. kaupungin historiasta merellisenä voimana, sekä museorakennuksen vieressä sijaitsevat majakkalaiva Kemi ja jäänmurtaja Tarmo.

Suomen Puuvenekeskus (www.suomenpuuvenekeskus.fi) on puolestaan upeassa, käännetyn veneen muotoisessa kuparipintaisessa rakennuksessa sijaitseva telakka, jossa kävijöiden on mahdollisuus tutustua aitoon puuveneiden rakentamisen, korjaamisen sekä entisöinnin työhön.

Puuvenekeskuksessa, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2008, vierailu tapahtuu rakennuksen toisessa kerroksessa olevien näyttelytilojen ja yleisöparven avulla, josta käsin voi seurata veistäjien työskentelyä turvallisen välimatkan päästä.

Haukkavuoren näkötorni on entinen vesitorni, joka toimii nykyään (kesäkuukausina) suosittuna näköalatornina, tarjoten upeat näkymät yli kaupungin historiallisen keskustan, ja hyvällä säällä jopa Suomenlahden Suursaareen (noin 40 km päässä) saakka.

Näkötorni valmistui vuonna 1920 arkkitehti Jussi Paatelan suunnitelmien pohjalta, ja se muunnettiin nykyiseen turismikäyttöönsä 1960-luvun aikana.

Tornin alatasanteelta löytyy oheispalveluina viihtyisä kahvio sekä italialainen ravintola la Majacca (avoinna lounas- ja päivällisaikaan), joiden ohella rakennuksen tiloissa pidetään ajoittain myös Kotkan kulttuuriasiainkeskuksen järjestämiä taidenäyttelyitä.

Maretarium (www.maretarium.fi) on suomalaiseen ympäristöön kuuluvia kaloja esittelevä luonnonmukainen akvaario, josta löytyy kaikkiaan noin 60 erilaista kalalajia.

Kalojen lisäksi Maretariumin altaissa esitellään Suomen rapulajeja, sekä kesäisin myös maan pieneläimiä ja erilaisia ötököitä.

Hyvä ajankohta vierailla akvaariossa on päivittäisen kalojen ruokinnan aikaan (ajat ilmoitetaan paikan nettisivujen kautta), ja muistoesineitä, kuten merielämää esitteleviä DVD:tä, t-paitoja, kala-aiheisia pehmoleluja, sekä mukeja, voi ostaa rakennuksen yhteydessä olevasta Meripuodista.

Monille kävijöille Kotka nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös saaristoristeily, joka on hieno tapa nähdä kaupungin merelliset kasvot ja tutustua johonkin yhteen noin 400:sta alueella olevasta idyllisestä rannikkosaaresta.

Useimmat saaristoristeilyt lähtevät reitilleen Sapokanlahden laiturista, ja reiteistä suosituimpiin kuuluvat esimerkiksi päiväkäynnit 17 km päässä sijaitsevalla, hiekkarantoja ja 1800-luvun kalastajakylän tarjoavalla Pyhtään Kaunissaarella.

Kaunissaaren ohella suosittuja vierailukohteita ovat mm. Varissaari, Kukouri, Lehmäsaari, Haapasaari, sekä Kuutsalo.