Lille Ranska nähtävyydet

Lille Ranska nähtävyydet parhaimmistoa ovat Lillen linnoitus, Grand Place aukio, Lille Vielle Ville vanhakaupunki, Lillen lähiristeily, ja Euralille ostoskeskus.

Lillen linnoitus (Citadelle de Lille) on viisikulmion muotoinen linnoitus, jota rakennettiin vuodesta 1668 vuoteen 1672 aurinkokuningas Louis XIV:n toimeksiannosta.

Linnoitusta kuvasi “linnoitusten kuningattareksi” aikansa kuuluisin sotilastilojen arkkitehti, Vauban, jonka kuuluisimpiin töihin rakenne kuuluu.

Rakennus on osa historiallista vahvistettujen kylien sarjaa alueella, johon kuuluvat myös kylät Gravelines, Dunkirk, ja Maubeuge-Rocroi.

Linnoitukseen on mahdollista käydä tutustumassa opastettujen kierrosten avulla sunnuntaisin. Opastetut kierrokset alkavat ‘Porte Royale‘ portin luota, jota koristaa Ranskan kuningas Louis XIV:n aurinko-symboli.

Rakennusta ympäröivä 50-hehtaarin kokoinen puisto, Parc Loisirs de la Citadelle, joka sisältää mm. 400 eläimen kokoisen eläintarhan, on avoinna vierailijoille kaikkina päivinä.

Grand Place aukio, jota kutsutaan myös nimellä Place du Général de Gaulle (Charles de Gaulle syntyi Lillessä) on aivan Lillen kaupungin keskustassa.

Aukio on kokonaisuudessaan kävelytie-käytössä, ja siltä löytyy mm.Déesse-patsas, joko on tunnetuin Lillen kaupunkia symboloivista maamerkeistä. Patsas on pystytetty vuonna 1845 niiden Lilleläisten muistoksi, jotka puolustivat kaupunkia Itävaltalaisten hyökkäykseltä vuonna 1792.

Aukion merkittäviin rakennuksiin kuuluvat mm. Théâtre du Nord, Euroopan suurin kirjakauppa “Furet du Nord”, sekä vanha pörssirakennus, joka ylikatsoo aukion yli, ja jonka Espanjan kuningas rakennutti Espanjalaisen Alankomaiden valtakuntaansa varten.

Lille Ranska nähtävyydet kohokohtia on myös Lille Vielle Ville vanhakaupunki, joka on kaupungin kohokohta varsinkin sunnuntaisin, kun kaupungin kaupat ovat suurimmalta osaltaan suljettuja, ja ihmiset nauttivat vanhankaupungin markkinoiden tarjonnasta sekä kävelyretkistä kaupunginosassa.

Vanhakaupunki tarjoaa historiallisia kapeita katuja, joita reunustavat vanhat Fleemiläiset talot, sekä satoja mielenkiintoisia pieniä kauppoja ja putiikkeja, jotka ovat erikoistuneet esimerkiksi muotiin, sisustukseen, lahjatavaroihin, ja taiteeseen.

Alue tarjoaa myös erinomaisen valikoiman mukavia kahviloita, joissa voit levähtää ja nauttia paikallisia herkkuja, kuten “carbonnade flamande“, “waterzoï“, “potjevleesch“, ja kuuluisa “moules-frites” (simpukoita ja ranskalaisia), joka on kulinaarinen symboli varsinkin syyskuisen “Lille Braderie” tapahtuman aikaan.

Lillen lähiristeily (www.isnor.fr), oppaan kommentoimalla laivamatkalla,tarjoaa yhden parhaista tavoista tutustua Lillen alueeseen ja sen monimuotoisuuteen.

Tyypilinen risteily kestää noin 1/2 tuntia – yhden tunnin, ja tarjoaa kierroksen mm. Lillen kanaaleihin, tutustumisen paikalliseen eläimistöön ja kasveihin, sekä kuvauksen alueen historian kohokohdista.

Euralille ostoskeskus (www.euralille.com) on puolestaan yksi Ranskan suurimmista shoppailu- ja vapaa-ajankeskuksista.

Kauppakeskus sijaitsee Gare Lille Europe (johon Eurostar juna saapuu Lontoosta) ja Gare Lille Flanders aseman välissä, ja alue tarjoaa Euralillen lisäksi yhden moderneimmista Lillen kaupunginosista, josta löytyy kauniita puistoja ja moderneja rakennuksia.

Euralille tarjoaa kaiken kaikkiaan 140 kauppaa sekä Carrefour tavaratalon.