Luxemburg nähtävyydet

Luxemburg nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Casemates du Bock, Grand-Ducal palatsi, Wenzel kierroskävely, Vianden tuolihissi, ja Bourscheid linna.

Casemates du Bock, jotka ovat 23 km pituiset linnoitetut tunnelit kaupungin alla, jotka menevät parhaimmillaan 40 metrin syvyyteen maan alle, ovat Luxemburgin päänähtävyys.

Näiden linnoitus tunnelien rakentaminen alkoi vuonna 963, ja niitä, kuten myös kaupungin muita linnoitteita, vahvistettiin ja laajennettiin vuosisatojen kuluessa kaupungin eri hallitsijoiden, kuten Burgundien, espanjalaisten, ranskalaisten, itävaltalaisten, ja saksalaisten, toimesta, joka on tuonut kaupungille sen liikanimen, “Pohjoisen Gibraltar.”

Tunnelien päällä oleva linnoitus kompleksi purettiin suurelta osin vuonna 1867, mutta sen alla olevat tunnelit jätettiin hyvään kuntoon, ja Bock tunnelien lisäksi voit tutustua myös Casemates du Pétrusse tunnelistoon, jotka molemmat ovat olleet avoinna yleisökierroille vuodesta 1933.

Tunneliston miellyttävimmät osuudet ovat ylemmissä osissa, kun taas alemmat osuudet ovat osittain vaikeakulkuisia ja kapeita. Mukana kannattaa tuoda myös takki, sillä vaikka ulkona olisikin lämmintä, tunnelistossa on viileää.

Grand-Ducal palatsi on Luxemburgin Suurherttuan asuinpalatsi ja pitää sisällään myös toimitilat Luxemburgin parlamentille.

Palatsi on tunnettu varsinkin erinomaisen kauniista julkisivustaan, joka edustaa Fleemiläistä Renesanssi tyyliä 1500-luvulta.

Palatsin majesteetilliset sisätilat ja seremoniaaliset huoneet ovat avoinna vain kesäisin, 6 viikon ajan heinä- ja elokuun kuluessa, jolloin Suurherttua perheineen on lomalla.

Tuolloin palatsiin pääsee opastetulla kierroksella (myös englannin kielellä), joka kestää noin 45 minuuttia – 1 tunnin. Voit ostaa lippuja opaskierrokselle Luxemburgin Tourist Office (www.lcto.lu) toimipisteestä osoitteessa Place de Guillaume II.

Luxemburg nähtävyydet parhaimmistoa on myös Wenzel Kierroskävely (www.lcto.lu/pdf/the_wenzel_circular_walk_en.pdf), jota kutsutaan myös nimellä “1000 vuotta 100 minuutissa” kierros, ja joka on kävelykierros sekä ylemmän että alemman Luxemburgin kaupungin alueella, käyden mm. vanhassakaupungissa, Wenceslas ympyrä muurilla, ja Alzetten laaksossa ainutlaatuisine linnoitteineen.

Kierroksen reitti on tarjolla esitteen muodossa kaupungin Tourist Information Office toimipisteestä, ja reitti on merkitty maassa olevilla metalliplakaateilla.

Voit myös osallistua (maksulliseen) opastettuun kierrokseen Wenzel Kävelyreittiä, joka kestää noin 2 h, ja joka järjestetään jokainen lauantai kello 15:00, Pääasiäislauantaista 31:een lokakuuta. Lippuja kierrokselle voit ostaa turistitoimistolta, ja kierros lähtee liikkeelle Brock niemeltä.

Vianden tuolihissi (luxembourg.co.uk/chairlift.html) pohjoisessa Luxemburgissa, joka on ainoa tuolihissi maassa, on erinomainen tapa nähdä huikeat Luxemburgin kauneimmat maisemat ylhäältä Our joen yli, 450 metrin korkeudesta.

Suosittu tapa tehdä kierros tuolihissillä, joka on avoinna Pääsiäisestä lokakuuhun, on nousta sillä ylös, nauttia maisemista ja ruokailla ylhäällä olevassa ravintolassa, ja jatkaa matkaa, kävellen tietä alas ohi Vianden Linnan (luxembourg.co.uk/vianden.html), aina Vianden kylään saakka.

Bourscheid linna (www.bourscheid.lu/titres-en-2-32.html) on yksi merkittävimpiä linnoituksia Euroopassa, sijaiten syrjäisellä niemellä, 150 metriä Sûre joen yläpuolella.


VIDEO: Deutsche Welle English kanavan tekemä Luxemburgin esittely kaupunkilomakohteena.

Keskiaikaiseen rakennustyyliin tehty linna, jonka rakennustyöt aloitti Bertrand de Bourscheid vuonna 1095, on 151 metriä pitkä ja 53 metriä leveä, ja sitä ympäröivät linnanmuurit, jossa on kaiken kaikkiaan 11 vahtitornia.

Linna toimi vuoteen 1512 asti Bourscheid perheen asuinlinnana, mutta se on ollut museokäytössä sen valtion haltuun oton ja restauroinnin jälkeen vuodesta 1972, ja voit tutustua linnaan mm. englanninkielisen audio-oppaan avustamana, joita voi vuokrata linnan sisäänkäynniltä.