Rovaniemen nähtävyydet

Rovaniemen nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Rovaniemen kirkko, Arktikum, Joulupukin Pajakylä ja Santapark, Ranuan eläinpuisto, sekä napapiirin ylittäminen jokivenesafarilla.

Rovaniemen kirkko on rauhankadulla sijaitseva kaupungin idyllinen Bertel Liljequistin suunnittelema pääkirkko, joka valmistui vuonna 1950.

850-paikkaisen kirkon sisätilojen kohokohtiin kuuluu Lennart Segerstrålen toteuttama alttarifresko “Elämän lähde” vuodelta 1951.

Segerstråle on kuvannut freskoa omien sanojensa mukaan:

[Teos] on siis läpileikkaus jokaisesta ihmissydämestä, jonka toisella puolella on sovitetun ryövärin halu joutua yhteyteen Jumalaan ja hänen suunnitelmaansa, ja toisella puolella on sovittamattoman ryövärin kielteisyys siihen; keskellä seisoo itse Kristus sovituksen hintana. Hän kuvastuu elämän lähteeseen, omaantuntoomme, johon rehellisyyden puhdas valo ja epäitsekkyyden rakkaudellisuus meissä heijastuu. Tämä kaikki on sommiteltu Lapin ympäristöön, koska Rovaniemen kirkko on oleva sen hengen sydämenä.

Arktikum (www.arktikum.fi) on tiedekeskus ja museo, jonka erikoisalaa ovat Lappi ja arktiset alueet, esitellen Napapiirin alueen kansojen elinolosuhteita, luontoa, historiaa, tapoja ja kulttuureja.

Arktikumista löytyy sekä varsinainen Arktinen keskus, kuin myös Lapin maakuntamuseo, joiden molempien tarjontaan kuuluu sekä perusnäyttelyitä että vaihtuvia näyttelyitä.

Paikan kohokohtiin kuuluvat Arktisesta keskuksessa mahdollisuudet kokea revontulet, jääluola, ja arktinen joki, sekä maakuntamuseon esittelyt mm. hirven ja karhun elämästä Lapin luonnossa, sekä katsaus saamelaiskulttuuriin kansallispukuineen.

Lomakohteena Rovaniemi tunnetaan myös erilaisista joulupukkiin liittyvistä nähtävyyksistään, joista tunnetuimmat ovat Joulupukin Pajakylä ja Santapark.

Joulupukin Pajakylässä (www.santaclausvillage.info) vierailijoille on tarjolla valikoima matkamuistomyymälöitä sekä Joulupukin pääpostikonttori.

Useimmille lapsiperheille vierailun kohokohdaksi muodostuu kuitenkin mahdollisuus tavata Joulupukki omassa kotikammarissaan (www.santaclauslive.com) vuoden jokaisena päivänä.

Toinen joulupukin kylistä, Santapark (www.santapark.com), tarjoaa myös laajan valikoiman nähtävää ja koettavaa joulumielisille, mukaanlukien oman Joulupukin työhuoneen, Joulumuorin piparilan, sekä Tonttukoulun.

Muihin suosittuihin Santaparkin nähtävyyksiin kuuluvat “Neljä vuodenaikaa” satujuna, jäägalleria, puuhariihi, sekä alueelta löytyvät lahja- ja matkamuistomyymälät tuliaisia varten.

Ranuan eläinpuisto (www.ranuazoo.com) on suosittu päiväretkikohde Rovaniemeltä, sijaiten noin 80 km päässä Rovaniemeltä Kajaaniin päin, Ranuassa.

Eläinpuistossa esillä on noin 60 erilaista lajia arktisia ja pohjoisia villieläimiä, joista mieleenpainuvimpia ovat etenkin jääkarhut, ilvekset, karhut, sudet, sekä hirvieläimet.

Paikasta löytyy myös ravintola, matkamuistomyymälä, sekä Fazer-makeismyymälä.


VIDEO: Ranuan eläintarhan TV-mainos.

Rovaniemen nähtävyydet parhaimmistosta napapiirin ylittäminen jokivenesafarilla on yksi parhaita tapoja yhdistää lappilaiseen luontoon tutustuminen ja legendaarisen napapiirin ylitys samaan kokemukseen.

Kesäisin tarjolla olevat jokivenesafarit järjestetään historiallisten tukkilaisveneiden avulla, Kemijoessa, Suomen pisimmässä joessa (550 km), joka virtaa napapiirin ylitse.

Jokivenesafareita on aikaisempina vuosina järjestänyt esimerkiksi Lapin Safarit (www.laplandsafaris.fi), mutta kunkin vuoden tarjolla olevat palvelut kannattaa tässä suhteessa varmistaa Rovaniemen Matkailu ja Markkinoinnin (www.visitrovaniemi.fi) palvelunumerosta.