007 Istanbulissa

Katsaus 007 Istanbulissa tapahtumakohteisiin, jotka ovat myös suosittuja turistinähtävyyksiä.

James Bond filmit ovat tunnettuja eksoottisista tapahtumapaikoistaan, ja aikojen kuluessa sarjaa on kuvattu myös Turkin Istanbulissa.

Sarjan toinen filmi, vuoden 1963 “Salainen Agentti 007 Istanbulissa” (englanninkielellä From Russia With Love) kuvattiin osittain Turkissa,Skotlannin ja Lontoon Pinewood Studioiden kuvauspaikkojen lisäksi.

Filmin yksi parhaista tapahtumasarjoista kuvattiin Istanbulin Hagia Sofiassa, johon Bond seuraa Tatiana Romanovaa, Neuvostoliiton konsulaatin työntekijää jolla on hallussaan konsulaatin pohjapiirustukset sekä Lektor niminen dekoodauslaite, jonka hän suostuu antamaan vain 007:lle.

Paikalla ovat kuitenkin myös neuvostovakooja ja SPECTRA järjestön vihollisagentti.

Hagia Sofia tarjoaa varsinkin sisätiloiltaan upean, ainutlaatuisen Bysantin aikaisen maailman taiteen ja arkkitehtuurin kavalkadin, ja paikka onkin yksi Turkin sekä Istanbulin suosituimpia nähtävyyksiä.

Toinen Istanbulin kuvauskohteista oli Idän Pikajuna (Orient Express), johon Bond päätyy löydettyään Romanovan Hagia Sofian tapahtumien jälkeen.

Heitä seuraavat junaan myös mm. neuvostoliittolainen turvamies nimeltään Benz, joka huomaa Romanovan, sekä Bondia auttanut Ali Kerim Bey, kuin myös SPECTRA:n agentti Red Grant.

Idän Pikajuna on kuuden päivän/viiden yön pituinen junamatka, joka kulkee Istanbulista (Sirecki asemalta) Venetsiaan, pysähtyen matkan varrella Bukarestissa ja Budapestissa.

Junan viralliset nettisivut ovat osoitteessa www.orient-express.eu, jota kautta voit tehdä varauksen myös Istanbulin tai Venetsian hotelleille osana matkaa.

Vuoden 2012 Bond filmi, “007 – Skyfall” kuvattiin myös osin Istanbulissa, kuin myös muualla Turkissa.

Filmaukset, jotka toteutettiin Istanbulissa ovat osa elokuvanavauskohtausta, ja esittävät takaa-ajon kaupungin läpi, kun Bond yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on pieleen menneestä operaatiosta.


Tarkkoja kuvauspaikkoja Istanbulissa olivat mm. Eminönün tori, kuin myös kuuluisa Suuri Basaari, jossa toteutetussa kohtauksessa Bond ajaa moottoripyörällä basaarin katolla.