Åbo Akademi Turku

Åbo Akademi Turku on ruotsinkielinen yliopisto, joka perustettiin vuonna 1918 kolmantena korkeakouluna Suomessa Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun jälkeen.

Åbo Akademi, joka perustamisensa aikaan oli myös ensimmäinen ruotsinkielinen yliopisto maassa, tarjoaa yliopisto-tason opetusta 12:sta laitoksen kautta, joista kasvatustiede toimii pääosin kuitenkin Vaasassa.

Åbo Akademi Turku

Kuva: Åbo Akademin päärakennus, joka sijaitsee Tuomiokirkkotorin laidalla. Rakennuksen edustalta löytyy mm. Brahenpuisto ja sen sisältämä Walter Runebergin tekemä, vuodelta 1888 oleva Pietari Brahen patsas.

Josef Wecksellin patsas Åbo Akademin kirjaston edustalla Turku

Kuva: Åbo Akademin kirjastorakennuksen pääsisäänkäynti, ja rakennuksen edustalla oleva, Yrjö Liipolan valmistama Josef Julius Wecksellin patsas vuodelta 1932. Wecksell (fi.wikipedia.org/wiki/Josef_Julius_Wecksell) oli suomalainen runoilija ja näytelmäkirjailija.

Opiskelijoita Åbo Akademissa on kaikkiaan noin 7 000, ja henkilökuntaa puolestaan noin 1 300.

Yliopisto toimi perustamisestaan saakka aina vuoteen 1981 asti yksityisenä yliopistona, jolloin se, viimeisenä Suomen yliopistoista, valtiollistettiin.

Åbo Akademi
Tuomiokirkkotori 3
20500 Turku
www.abo.fi/public/fi

Ruotsinkielisenä yliopistona Åbo Akademilla on erikoisvaatimuksia opiskelemaan pääsyn suhteen, johin kuuluu englannin tai ruotsin kielikokeen vaatimus muilta kuin Pohjoismaisilta hakijoilta, ja ruotsin kielikoe Pohjoismaisilta hakijoilta (jotka eivät ole suorittaneet ruotsinkielistä ylioppilastutkintoa).


Kolmen kampus-alueen lisäksi yliopistolla on tarjolla kaikille kävijöille avoin Åbo Akademin kirjasto, osoitteessa Tuomiokirkonkatu 2-4, 20500 Turku.