Afrikan nähtävyydet

Afrikan nähtävyydet kohokohtia ovat Gizan pyramidit, Karthago, Notre-Dame de la Paix kirkko, Serengetin kansallispuisto, ja Victorian vesiputoukset.

Gizan pyramidit ovat kompleksi pyramideja ja muita rakenteita muinaisen Egyptin valtakunnan ajoilta, ja kompleksiin kuuluva Gizan suuri pyramidi on ainoa jäljellä oleva monumentti Antiikin maailman seitsemästä ihmeestä.

Pyramidikompleksille, jota rakennettiin 2600-luvulta eKr. eteenpäin, on helppo päästä, sillä se sijaitsee aivan Kairon lähellä, noin 25 km päässä.

Kompleksi koostuu etenkin Gizan suuresta pyramidista (Kheopsin pyramidi), mutta mukaankuuluvat myös Khafren pyramidi, Menkauren pyramidi, kuin myös joukko kooltaan pienempiä pyramideja, joita nimitetään usein “kuningatar” pyramideiksi.

Pyramidien vaikuttavimpia rakentaita ovat varsinkin 48-kerroksisen rakennuksen kokoinen Gizan suuri pyramidi, sekä 20 metriä korkea Suuri sfinksi -patsas, joka esittää puoli-ihmistä, puoli-leijonaa.

Yleensä tarjolla on mahdollisuus vierailla myös pyramidien sisällä, mutta tyypillisesti vain yksi pyramidi kerrallaan on avoinna vierailulle. Voit myös kiertää aluetta joko jalan, tai tarjolla olevilla kameleilla ja hevosilla.

VIDEO: Gizan pyramidien esittely.

Afrikan nähtävyydet kohokohtia on myös Karthago ja sen rauniot Tunisiassa, jotka ovat jäänne legendaarisesta muinaisen Karthagon valtakunnasta, joka kilpaili ajanlaskun alun aikoihin Välimeren herruudesta yhdessä muinaisen Rooman valtakunnan kanssa.

Karthago oli aikanaan myös Rooman valtakunnan Africa-nimisen provinssin pääkaupunki.

Rauniot sijaitsevat helpon käyntimatkan, noin 15 km päässä Tunisin kaupungista, ja parhaiten alueen historiaan tutustuu Karthago-museossa, joka sijaitsee Byrsa-kukkulalla.

Museosta löytyy suurin osa niistä muinaisesineistä, joita on löydetty Karthagon historialliseen kaupunkiin tehdyissä kaivauksissa.

Karthagon rauniot pitävät sisällään myös Antoninen kylpylöiden rauniot, jotka ovat jäänne legendaarisista roomalaisista kylpylöistä, aikanaan muinaisen Rooman suurimmista itse asiassa.

VIDEO: Karthagon raunioiden esittely.

Notre-Dame de la Paix kirkko Norsunluurannikolla on maailman suurin kristinuskon kirkko.

Kirkon rakentamisen takana oli maan presidentti Félix Houphouët-Boignyn idea siirtää ensin, vuonna 1983, maan pääkaupunki Abidjanista Yamoussoukroon, ja rakentaa uuteen pääkaupunkiin maailman suurin kirkko.

Kirkko valmistui vuonna 1989, ja se on kooltaan 30 000 neliömetriä, parhaimmillaan 158 m korkea, mahduttaen 7 000 henkilöä istumaan, ja 11 000 seisomapaikoille.

Rakennuksen yksi hallitsivimmista rakennusmateriaaleista, jolla tätä Renessanssi-tyylistä kirkkoa rakennettiin, on marmori, joka tuotiin pääasiassa Italiasta ja Ranskasta.

Serengetin kansallispuisto Pohjois-Tanzaniassa on yksi maailman kuuluisimpia kansallispuistoja, ja tunnetaan varsinkin vihreistä savanni-alueistaan, villieläimistään, ja alueen alkuperäisasukeista, Maasai-heimosta.

Kansallispuisto, joka sijaitsee lähellä Afrikan korkeinta vuorta,Kilimanjaro-vuorta, koostuu Maswa-reservistä, Loliondo, Ikorongo ja Grumeti kontrolli-alueista, Ngorongoron konservaatio-alueesta, sekä Maasai Mara -alueesta lähellä Keniaa.

Kansallispuisto tunnetaan varsinkin sen alueella tapahtuvasta miljoonan Gnu-antiloopin ja 200 000 seepran vuosittaisesta migraatiosta, sateiden perässä.

Vuosittain noin 90 000 turistia tekee kansallispuistoon safarin, nähdäkseen mm. leijonia, leopardeja, sarvikuonoja, Afrikan buffaloja, ja elefantteja.

Safareja tarjoaa esimerkiksi Thomson Safaris (www.thomsonsafaris.com), joka on toiminut alueella safarienjärjestäjänä yli 25 vuoden ajan.

VIDEO: Näkymiä tyypillisen Serengetin kansallispuistosafarin varrelta.

Afrikan nähtävyydet parhaimmistoa ovat myös Victorian vesiputoukset, Zambian ja Zimbabwen rajalla, joita pidetään maailman isoimpina vesiputouksina, perustuen niiden 1 708 metrin leveyteen ja 108 metrin korkeuteen.

Putoukset ovat osa Zambezi-jokea, ja ne nimesi kuuluisa skottilainen tutkimusmatkailija David Livingstone.

Pääset aivan vesiputousten viereen jalkatietä ja jalankulkusiltoja, jotka menevät putousten vierustaa.

Näiden jalankulkuväylien avulla voit nähdä putoukset parhaimmillaan 60 metrin päästä. Tarkastelualueissa on eroa sen perusteella, kummalta puolen, Zimbabwen tai Zambian, puolelta tarkastelet putouksia.

Zimbabwen puoli antaa paremman kokonaiskuvan putouksista, sillä siltä puolen rajaa voit nähdä noin 80% putouksista, kun taas Zambian puoleiset näköalapaikat tarjoavat näkymän vain 25-30%:n vesiputouksista.

Video: BBC Earth tv-kanavan tekemä lyhyt video Victorian vesiputouksista.

Putousten noin keskivälillä, siltoja pitkin tultaessa, on näköalatasanne, joka tarjoaa näkymän putousten muodostamaan sateenkaareen alas katsottessa.

Kap Verde matkat


Kap Verde matkat tähän 10 saaren muodostamaan valtioon 570 km Afrikan mantereen länsirannikolta ovat kasvaneet suomalaisten suosiossa lomakohteena viime vuosina.