Ajaccion katedraali

Ajaccion katedraali eli Notre-Dame-de-l’Assomption d’Ajaccio valmistui vuonna 1593, ja Napoleon kastettiin kirkossa vuonna 1771.

Katedraali sai alkunsa vuonna 1559, kun Genovan senaatti ja paavi Gregorius XIII antoivat toimeksiannoksi rakentaa Ajaccioon katedraalin vuonna 1553 kaupungin suojamuurien tieltä puretun Saint-Croix kirkon tilalle.

Ajaccion katedraali Korsika

Kuva: Katedraali kuvattuna sen edustalta menevältä Avenue E. Macchini kadulta, aivan Place de Gaulle aukion vierestä, jolta löytyy muun muassa Napoleon et Ses Frèrès monumentti.

Uusi katedraali valmistuikin vuonna 1593, ja se pyhitettiin Neitseen Marian kuolonuneen nukkumiselle (fi.wikipedia.org/wiki/Neitseen_Marian_kuolonuneen_nukkuminen).

Kirkko ei ole suurikokoinen mitoiltaan, ja esimerkiksi sen ristin muotoon tehty konstruktio on varsin matalakattoinen poikkilaivojensa osalta (fi.wikipedia.org/wiki/Laiva_(arkkitehtuuri)).

Katedraali tarjoaa kuitenkin yhteensä seitsemän viehättävää sivukappelia, sekä vaikuttavan kupolirakennelman, jotka tuovat katedraali-tilan tuntua kokonaisuuteen.

Sisään kirkkoon tultaessa vasemmalta puolelta löytyy kastemalja, jossa Napoleon kastettiin. Kastemalja on varsin yksinkertainen toscanalaiseen tyyliin tehty pronssinen malja, johon on kaiverrettuna kirkon valmistuessa Ajaccion piispana toimineen Jules Giustinianin vaakuna.

Maljasta löytyy myös kultakirjaiminen latinankielinen omistuskirjoitus: “Heic baptisatus Imperator Magnus” eli “Tässä kastettiin Suuri Imperaattori”.

Kirkon alttari on siirretty kirkkoon Luccan Dei Suffraganti kirkosta, ja sen lahjoitti yksi Napoleonin siskoista, Elisa Bacciochi, Luccan ja Piombinon prinsessa (en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Lucca_and_Piombino).

Kirkon mielenkiintoisimpiin kohokohtiin kuuluvat sen kappelit, varsinkin Chapelle de la Vierge de la Miséricorde, joka on omistettu Ajaccion suojelijalle “La Madunuccia” (fr.wikipedia.org/wiki/La_Madunuccia), ja sisältää Neitsyt Marian patsaan.

Pienikokoinen Chapelle de la Madonna del Pianto on merkittävä osio kirkkoa sen takia, että sen koristuksiin kuuluvat Domenico Tintoretton (en.wikipedia.org/wiki/Domenico_Tintoretto) tekemät maalaukset.

St Helenan saarella kuolemaa tehneen Napoleonin on dokumentoitu sanoneen: “Jos he kieltävät kuolleelle ruumiilleni, niin kuin ovat kieltäneet elävälle ruumiilleni, pienen palan maata johon asettua, haluan että minut haudataan esi-isieni joukkoon Ajaccion katedraaliin Korsikalla”.


Tämä siteeraus on kaiverrettu kirkon sisääntulon yhteydessä olevaan marmoriseen plakaattiin, osoittaen miten tärkeä kirkko oli Napoleonille hänen elämänsä aikana.