Alanya nähtävyydet

Alanya nähtävyydet parhaimmistoa ovat Kizil Kule punainen torni, Alanyan linna, päiväristeily Kyrenian kaupunkiin Pohjois-Kyprokselle, Aspendos Amfiteatteri, sekä Cleopatran ranta.

Kizil Kule punainen torni on Alanyan päänähtävyys ja myös kaupungin symboli, samaan tapaan kuin Tuomiokirkko symboloi Helsinkiä. Tornia käytetään jopa kaupungin lipussa.

Rakennus valmistui vuonna 1226 ja sen nimi on peräisin siitä punaisesta tiilestä jota tämän 33 metriä korkean ja 12,5 metriä leveän tornin rakennuksessa käytettiin.

Torni rakennettiin suojelemaan viereistä Tersane satamaa, joka on nähtävyys sinänsä.

Vuodesta 1979 tornissa on ollut Ethnographic Museum of Alanya, joka kertoo niin tornin kuin kaupungin historian.

Alanyan linna on keskiaikainen linna joka rakennettiin 1200-luvalla ja rakennettiin aikaisempien Bysantin ja antiikin Rooman valtakunnan aikaisten rakennusten päälle.

Linna sijaitsee upealla paikalla 250 metriä korkealla kivisellä niemimaalla, jota suojaa Välimeri kolmelta puolelta.

Ottomaanien ajalla linnoituksen käyttötarkoitus muuttui siviilikäyttöön, ja sen muurien sisälle rakennettiin useita huviloita 1800-luvun aikana.

Nykyään voit vierailla linnassa sillä se on ulkoilmamuseo käytössä.

Alanyan linna Turkki

Kuva: Näkymä Alanyan linnoitukseen ja sen suojamuureihin.

Päiväristeily Kyrenian kaupunkiin Pohjois-Kyprokselle on mahdollista Alanyasta korkeimman turistisesongin aikana (touko-syyskuu), Fergün Shipping (www.fergun.net) niminen risteily-yhtiö järjestää näitä päiväristeilyjä.

Risteily yhteen suuntaa vie noin 3 ja puoli tuntia. Kyrenia on kuvakorttimainen satamakaupunki jossa asuu noin 22 000, ihmistä, ja se on Pohjois-Kyproksen suosituin turistikohde.

Suosituin nähtävyys Kyrenian alueella on St. Hilarion Linna, joka on Kyrenian ja Nicosian välissä ja jossa voi helposti käydä päivävierailulla Kyreniasta, jos sellaiseen aikaa on.

Aspendos Amfiteatteri on yksi parhaiten säilyneistä antiikin Rooman maamerkeistä Italian ulkopuolella.

Legendan mukaan Aspendoksen kaupungin perustivat Argoksesta tulleet muuttajat, jotka olivat palaamassa kuuluisasta Troijan sodasta.

Amfiteatteri rakennettiin kaupungin kulta-aikana antiikin Rooman hallitessa aluetta, ja sen rakennutti keisari Marcus Aurelius 100-luvulla jKr.

Monet yhdistävät Aspendoksen käynnin Hadrianin Portin näkemiseen Antalyan kaupungissa.

Cleopatran ranta on nimetty kuuluisimman vieraansa mukaan, Egyptin kuningatar Cleopatran, joka vietti rannalla ja kaupungissa aikaa kuuluisan muinaisen Rooman kenraalin Marcus Antoniuksen kanssa.


Ranta tunnetaan varsinkin erikoisen hienosta valkoisesta hiekastaan, jota ei tavata muilla alueen rannoilla. Perimätiedon mukaan tämä johtuu siitä että Cleopatra toimitutti hiekan rannalle Egyptin hiekka-aavikoilta.