Aleksanterin kirkko Tampere on arkkitehti arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema uusgotiikan tyylisuunnan kirkko, joka on nimetty Venäjä keisari Aleksanteri II:n mukaan.
Aleksanterin kirkko on Tampereen Pyynikin kaupunginosan seurakuntakirkko, ja valmistui vuonna 1881 arkkitehti Theodor Deckerin suunnitelmien pohjalta.
Kirkko tavoittelee olomuodossaan mannermaista katedraalityyliä, jossa on yhdistelty monia vaikutteita suositun myöhäisen uusgotiikan arkkitehtuurityylin ohella.
Kuva: Yleiskuva Aleksanterin kirkon rakennuksesta, kuvattuna aivan arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän suunnitteleman Tampereen pääkirjaston, joka tunnetaan myös nimellä “Metso”, vierestä. Voit käydä sisään kirkkoon joko sen sivuilla olevilta ovilta tai pääjulkisivun sisäänkäynnistä.
Kuva: Näkymä Aleksanterin kirkkoon sen edustalla olevasta Pyynikin kirkkopuistosta, jossa sijaitsee myös yksi kaupungin tunnetuimmista suihkulähde monumenteista, Väinö Richard Rautalinin teos “Kevät”.
Kuva: Kuva ylöspäin kohti Aleksanterin kirkon tornia. Kuvassa näkyvä suuri pyörökaarinen ikkuna ja sitä ympäröivät ulkonevat pilarit ovat yhtenäinen teema läpi koko kirkon julkisivun.
Kuva: Väinö Richard Rautalinin (fi.wikipedia.org/wiki/Väinö_Rikhard_Rautalin) suihkulähdeteos “Kevät” valmistui vuonna 1937 Pyynikin kirkkopuistoon, joka sijaitsee Pirkankadun ja Hämeenpuiston kulmauksessa.
Sisätiloiltaan kirkko tarjoaa upean puulla katetun kolmilaivaisen kirkkosalin, jossa yläparvet on tuettu tiilipilareiden avulla
Yhtenä sisätilojen hienoimmista yksityiskohdista on sen alttaritaulu, Alexandra Frosterus-Såltinin (fi.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Frosterus-Såltin) suunnittelema teos “Kristuksen Kirkastus”, vuodelta 1883.
Sisätiloihin mahtuu istumaan kaikkiaan 1430 henkilöä kerrallaan, jotka pääsevät nauttimaan vuodelta 1939 olevan Kangasalan urkutehtaan rakentaman kirkkourun äänestä.
Hyvä ajankohta tutustua kirkkoon on sen tiloissa kerran kuukaudessa järjestettävän Tuomasmessun (fi.wikipedia.org/wiki/Tuomasmessu) yhteydessä.
Läheltä löytyy useita muita Tampereen merkittävistä nähtävyyksistä, mukaanlukien Hämeenkatu, Amurin työläismuseokortteli, sekä Muumilaakso-museo.