Aleksanterinkatu Helsinki

Aleksanterinkatu Helsinki on Suomen vilkkain liikekatu, ja se on myös kaupungin merkittävin pankkikatu.

Aleksanterinkatu, josta käytetään myös lempinimeä Aleksi, alkaa Katajanokan kanavan rannalta, ja päättyy Kolmen sepän aukiolle Mannerheimintiehen.

Historiallisesti katu on ollut kaupungin pääkatu, ja sen itäistä osaa kutsuttiin itse asiassa Ruotsin vallan aikaan nimellä Suurkatu (Storgatan) ja Kuninkaankatu (Kungsgatan).

Aleksanterinkatu Helsinki

Kuva: Näkymä vilkkaimmalle osalle Aleksanterinkatua Mannerheiminkadulta, noin Kolme Seppää ravintolan kohdalta.

Nykyinen nimi on peräisin vuodelta 1833, jolloin se uudelleen nimettiin keisari Aleksanteri I:n mukaan, jolloin sitä myös pidennettiin myös nykyiseen pituuteensa.

Merkittäviä kohteita ostoksien teon kannalta kadun varrella ovat varsinkin Stockmann, Kluuvin ostoskeskuksen (www.kluuvi.fi) sekä Galleria Esplanadin (www.galleriaesplanad.fi) kaupat.

Katu on myös Suomen merkittävin pankkikatu samaan tapaan, mutta pienemmässä mittakaavassa, kuin vaikkapa Wall Street on New Yorkissa, ja kadun varrelta löytyy useita merkittäviä pankkien ja pankkiiriliikkeiden toimistoja.

Merkittävä yksityiskohta kadun varrella on Stockmann tavaratalon Aleksanterinkadun pääsisäänkäynnin kohdalla oleva kello, joka on toiminut tärkeimpänä Helsinkiläisten tapaamispaikkana vuosikymmenten ajan, siten että tapaaminen sovitaan “Stockan kellon alle”.


Aleksanterinkatu on toiminut myös Suomen virallisena joulukatuna vuodesta 1947 lähtien.