Alta Norja nähtävyydet

Alta Norja nähtävyydet parhaimmistoa ovat Altan esihistorialliset kalliokaiverrukset, Alta museo, Sami Siida saamelaiskylä, Norjan lappalaiskeittiö ruokakokemus, ja Altajoki risteily.

Altan esihistorialliset kalliokaiverrukset, joista vanhimmat ovat jopa niinkin kaukaa kuin 4200 e.Kr., kivikaudelta ja aikaiselta metallikaudelta, ja jotka ovat osa UNESCO:n ihmiskunnan maailmanperintöluetteloa ja kaupungin suosituin nähtävyys.

Kivikaiverrus taidetta löytyy kaikkiaan viideltä eri alueelta Altaa, joista suurin on Hjemmeluft/Jiepmaluokta alueella, jossa myös Alta Museo sijaitsee, ja joka on ainoa joka on avoinna yleisövierailuille.

Kesäisin voit osallistua opastetuille kiertokäynneille kivikaiverruksille, ja etukäteen tilattuna opastuksen saa myös suomeksi. Kohde on suljettu talvisin.

Alta Museo (www.alta.museum.no), joka sijaitsee kalliotaidekohteen lähellä, ja josta opastetut kierrokset kalliotaidekohteelle lähtevät, tarjoaa kokoelman esineitä jotka on löydetty alueen arkeologisista kaivannoista.

Esineistöllä nähdään olevan yhteys siihen kulttuuriin joka loi kallikaiverrukset alueelle.

Museo tarjoaa myös valokuvanäyttelyn kalliokaiverruksista, useita esineitä alueen saamelaiskulttuurista, Aurora Borealis ilmiöstä kertovan näyttelyn, ja alueen historiasta kertovan esitelmän.

Alta Norja nähtävyydet kohokohtia on myös Sami Siida saamelaiskylä (www.sami-siida.no), joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua perinteiseen saamelaiseen kulttuuriin alueella.

Alueella on mahdollista käydä erilaisilla opastetuilla retkillä joita järjestää Boazo Sami Siida ja VIA Alta Tours.

Tarjolla olevilla retkillä on mahdollista kuulla Sami joik laulua ja tarinoita saamelaisten historiasta, ja vaikkapa kilpailla poroilla ja reillä.

Voit myös tehdä päiväretken Karasjok saamelaiskylään (www.visitnorway.com/en/where-to-go/north/karasjok/), joka on saamelaisalueen pääkaupunki, ja josta löytyy mm. Sapmi teemapuisto ja Saamelaiskulttuurin museo.

Kylässä oleva Sami parlamentti rakennus on myös avoinna yleisölle.

Norjan lappalaiskeittiö ruokakokemuksen voit kokea varsinkin Altan yhdessä parhaimmista hotelleista, Thon Hotel Vica hotellissa.

Hotelli tarjoaa vierailijoille ruokailumahdollisuuden lisäksi paketteja, joissa kokemukseen sisältyy sekä nauttiminen ulkoilma-kylpyammeesta, jonka vesi pidetään +40 asteessa Celsius ja jossa voit käyttää myös hotellin kylpylän saunaa, sekä gourmet ateria Thon Hotel Vican ravintolassa.

Thon Hotel Vican (www.thonhotels.com/vica) ravintola Haldden tyypillinen paikallisia ruokalajeja oleva menu sisältää mm. Kamchatka rapuja, grillattua kalaa ja lavvu gourmet ruokalajeja, jotka valmistetaan porosta, ja jälkiruoista löytyy mm. vuoristovadelmia, mustikka sorbet annoksia, ja lakkamarjoja.

Altajoki-risteilyjä tarjoaa VIA Alta Tours (www.altatours.no), joella, jonka luoma kanjoni Altan lähellä on Skandinavian suurin.

Voit osallistua esimerkiksi jokiristeilyyn perinteisellä jokilaivalla, jossa paikallinen opas ja laivan ohjaaja tarjoavat reitin ylös jokea.

Tyypillinen jokiristeily reitti alkaa Alta Friluftspark puistolta, ja menee Gabofossenille, jossa myös Altajoen kuuluisa massiivinen kanjoni sijaitsee.