Amsterdamin parhaat nähtävyydet

Katsaus Alankomaiden pääkaupungin Amsterdamin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Amsterdam-museo, Dam-aukio, sekä Museumplein.

Amsterdam on monella tapaa yllättävä kaupunki, joka lumoaa ja hurmaa kaupungissa kävijät historiallaan, luonnollaan, ja hauskanpidon mahdollisuuksillaan.

Amsterdam Hollanti.

Kaupunki on täynnä monenlaisia nähtävyyksiä, etenkin historiaan liittyviä kohteita. Esimerkiksi Anne Frankin talo, yksi suosituimmista turistinähtävyyksistä, kertoo Anne Frankin ja hänen perheensä tarinan elämästä piilossa toisen maailmansodan aikana.

Muut museot, kuten Rijksmuseum ja Van Gogh museo, sisältävät omalta osaltaan lukuisia kuuluisia hollantilaisia mestariteoksia.

Muihin museokohokohtiin lukeutuvat muun muassa Hollannin vastarintamuseo, joka kertoo alankomaiden vastarinnasta natsimiehitystä vastaan, sekä Amsterdam Historisch Museum, joka esittelee kaupungin historiaa interaktiivisin näyttelyin.

Amsterdamin viehättävyyteen lomakohteena kuuluu sen lumoavat, maalaukselliset maisemat rauhallisine kanaaleineen, joita voi ihailla esimerkiksi vesiristeilyjen tai polkupyöräretkien avulla.

Pääset pakenemaan Amsterdamin kiireisestä kaupunkielämästä tutustumalla johonkin sen monista viheriäistä puistoista, kuten Vondelpark. Kaupunki on myös erinomainen keskuspaikka päivävierailujen järjestämiseen Alankomaiden maaseudulle ja rannikolle.

Voit sisällyttää Amsterdamin lomaan monenlaisia kokemuksia, vaikkapa käynnin läpi punaisten lyhtyjen kaupunginosan, vierailun Amsterdamin kuuluisissa kahviloissa, ostaen paikallisia tulppaaneja, tai kiiveten historialliseen hollantilaiseen tuulimyllyyn.

1) Amsterdam-museo

Amsterdam-museo on hauska ja interaktiinen tapa oppia lisää Amsterdamista.

Museo auttaa kaikenikäisiä vierailijoita tutkimaan kaupunkia ja sen taustalta löytyvää tarinaa antiikin ajoista nykypäivään saakka.

Näyttelyt kattavat monenlaiset oppimistavat, mukaanlukien taiteteoksia, historiallisia esineitä, vaatetusta, videoita, grafiikkaa, ja paljon muuta.

Koska näyttelyitä kehitetään jatkuvasti, tämä on yksi kaupungin nähtävyyksistä, joka ei ikinä tunnu vanhalta.

Museokäynnin yhteydessä voit levähtää paikan kahvilassa, Mokum Museum Cafessa, ja museon viihtyisällä sisäpihalla.

Amsterdam-museo, joka on avoinna päivittäin klo 10-17, tarjoaa nähtävää ainakin muutaman tunnin ajaksi.

2) Amsterdamin ulkoilmamarkkinat

Kun matkaat kaupungin läpi, tulet huomaamaan, että yksi Amsterdamin keskeisistä piirteistä ovat sen monet ulkoilmamarkkinat.

Turistina kaupunkiin sinun kannattaakin tutustua ainakin muutamaan näistä markkinoista, sillä ne sisältävät monenlaista mielenkiintoista ostettavaa.

Ulkoilmamarkkinat ovat suosittuja niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Esimerkiksi Spui-markkinapaikka on hyvä paikka löytää kirjoja ja erilaisia taide-esineitä, kun taas Noordermarkt ja Boerenmarkt sisältävät valikoiman herkullisia luomutuotteita.

Albert Cupymarkt on taas yksi Euroopan suurimmista ulko-ilmamarkkinoista 250 myyntikojun valikoimallaan, ja voitkin löytää sen puitteista käytännössä lähes kaikkea. Waterloopleinmarkt on omalta osaltaan halpojen tuotteiden markkinapaikka.

Muita käynnin arvoisia ulko-ilmamarkkinoita Amsterdamissa ovat mm. Westermarkt sekä Dappermarkt.

3) Dam-aukio

Kiireinen Dam-aukio sisältää useita nähtävyyksiä, mukaanlukien kuninkaallisen palatsin, kansallismuistomerkin, Madame Tussaud’s vahamuseon, ja muita kohteita.

Aukiolla vieraillessasi sinun kannattaa osallistua kuninkaallisen palatsin kiertokäyntiin, jonka aikana pääset ihailemaan paikan kaunista arkkitehtuuria ja eleganssia.

Kuninkaallista palatsia käytetään edelleen Alankomaiden monarkian toimesta valtiollisiin edustustehtäviin, seremonioihin, ja erilaisiin vastaanottoihin, edustaen upeasti kaupungin historiaa ja nykypäivää.

Kansallismuistomerkki, joka sijaitsee toisella puolella aukiota kuninkaallisesta palatsista, kunnioittaa toisen maailmansodan aikaisia uhreja, ollen samalla symboli maan vapautuksesta ja rauhasta.

Dam-aukio, joka toimii vuoden mittaan erilaisten tapahtumien – juhlien, messujen, ja muistotilaisuuksien – keskuspisteenä, sijaitsee ydinkeskustassa, alle kilometrin päässä Centraal Station -asemalta.

4) Brouwerij ‘t IJ

Brouwerij ‘t IJ tarjoaa tilaisuuden yhdistää erinomaisen oluen ja perihollantilaisen kulttuurin kokemisen.

Eurooppalaiset, erityisesti hollantilaiset, saksalaiset, ja belgialaiset, tunnetaan loistavista oluistaan.

Amsterdamin paikallinen suosikkiolut on Brouwerij ‘t IJ, jonka tekee nähtävyydeksi myös se, että se sijaitsee De Gooyer tuulimyllyn puitteissa, joka on yksi harvoista historiallisista, vielä jäljellä olevista tuulimyllyistä kaupungissa.

Brouwerij ‘t IJ:n maisteluhuone on avoinna päivittäin klo 14-20, ja kiertokäyntejä panimon tiloihin järjestetään viikonloppuisin klo 15:30 ja 16.

5) Vondelpark

Amsterdamista löytyy useita viheralueita, joihin voi paeta hetkeksi kaupungin hektistä arkielämää viettämään rauhallista iltapäivää itsekseen tai leikkien perheen lapsien kanssa.

Vondelpark on profiililtaan yksi Amsterdamin parhaista puistoista tätä tarkoitusta varten, tarjoten täydellisen paikan vaikkapa pitkille kävelyille, polkupyöräretkille, ja piknik-lounaille hyvän kirjan kanssa.

Puiston keskustan kohokohtana löytyy Blauwe Theehuis, jossa voit nauttia virvokkeista yhdellä Amsterdamin suurimmista ulkoilmaterasseista.

Kesäkuukausien aikana Vondelparkissa järjestetään erilaisia ulkoilmakonsertteja.

Vondelparkin käynnin yhteydessä sinun kannattaa pistäytyä puiston sivusisäänkäynnin yhteydessä olevalla kadulla, ihaillen tämän kaupungin rikkaimman asuinalueen upeita taloja.

6) Amsterdamin punaisten lyhtyjen kaupunginosa

Amsterdamin punaisten lyhtyjen kaupunginosalla, joka tunnetaan myös nimillä De Wallen tai Rosse Buurt, on menneisyyttä aina 1300-luvulle saakka.

Punaisten lyhtyjen kaupunginosa oli paikka, jonne merimiehet tulivat aikoinaan hakemaan naisseuraa.

Nykyään seutu sisältää kahviloita, jotka myyvät kannabista, seksikauppoja, prostituoituja, live seksishow-esityksiä, baareja, ja erilaisia museoita.

Sinun on helppo tietää, milloin saavut alueelle, sillä seudun rajat ovat merkittyjä punaisilla valoilla varustetuilla lyhyillä pilareilla. Toinen merkki ovat vähäpukeiset naiset seisomassa punaisilla neonvaloilla varustetuissa ikkunoissa.

Monille punaisten lyhtyjen kaupunginosa saattaakin olla kulttuurishokki, eikä sen alueelle kannata mennä lasten kanssa.

Ota myös huomioon, että yksin alueella käyvät naisturistit saattavat tulla väärinymmärretyiksi prostituoituina. Siten paras idea on käydä alueella ryhmässä.

7) Bloemenmarkt

Bloemenmarkt, joka on maailman ainoa kelluva kukkamarkkinapaikka, sijaitsee Singel-kanaalin varrella, useiden asuntolaivojen puitteissa.

Markkinat ovat täydellinen kohde käydä ihailemassa kukkia, nuuskimassa niiden ikimuistoisia tuoksuja, ja shoppailla hollantilaisia tulppaaneja niiden aidoimmassa ympäristössään.

Bloemenmarkt on käynnin arvoinen paikka vuoden ympäri, ja talviaikaan lisäväriä markkinapaikan toimintaan tuovat myynnissä olevat joulukuuset.

Jos rakastat kukkia, sinun kannattaa Amsterdamin vierailun yhteydessä vierailla myös Keukenhofissa, joka on avoinna maaliskuusta toukokuun loppuun, sekä Flora Hollandissa, kukkahuutokaupassa, joka on ainutlaatuinen kokemus.

8) Amsterdamin kanaaliristeilyt

Amsterdamin kanaaliristeily.

Yksi parhaista tavoista kokea Amsterdamin maalauksellinen kauneus on sen kanaaleista käsin, etenkin aurinkoisina päivinä.

Kanaaliristeily kiemurtelevat pitkin Amsterdamin monia kanaaleja, antaen sinulle yleiskuvan kaupungin monista kasvoista ja nähtävyyksistä.

Tällaisia risteilyjä järjestäviä yhtiöitä on useita, joten voit valita niistä sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Voit esimerkiksi ostaa päivälipun, jolla pääsee hyppäämään välillä pois risteilylaivan kyydistä katsomaan matkan varrella olevia nähtävyyksiä ja museoita, palaten saman laivan kyytiin matkalla eteenpäin.

Lippujen hinnat vaihtelevat huomattavastikin riippuen siitä, millaisen paketin haluat risteilyllesi hankkia. Yksi parhaista tietolähteistä kanaaliristeilyille ovat alueen hotellit ja niiden vastaanottohenkilökunta.

9) Museumplein

Van Gogh museo Amsterdam.

Museumplein, suomeksi “museoaukio”, on täynnä taidetta, historiaa, ja kulttuuria, ja kuten paikan nimikin antaa ymmärtää, sen ympärillä on useita huipputasoisia museoita.

Aukion museoista esimerkiksi Van Gogh museo pitää sisällään maailman suurimman kokoelman Vincent Van Goghin taideteoksia, edustaen töitä taitelijan elämän kaikilta vaiheilta.

Rijksmuseum, Amsterdamin vanhin museo, on puolestaan kotina hollantilaisille mestariteoksille, historiallisille esineille, ja paljolle muulle.

Jos etsit nykytaidetta, sinun kannattaa vierailla aukion Stedelijk-museossa. Lisäksi monet museoista tarjoavat erikoisohjelmia lapsiperheille.

Museumpleinin vierailun jälkeen sinun on helppo jatkaa kierrosta läheiselle PC Hoofstraatille, joka on koko Alankomaiden arvokkain ostoskatu, sekä Concertgebouwiin, konserttisaliin, jonka akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaista.

10) Anne Frankin talo (Anne Frank Huis)

Anne Frankin talo Amsterdam.

Anne Frank on kansainvälinen symboli, joka liikutti maailmaa sanoillaan, jakaen toiveitaan, unelmiaan, ja arkipäiväisiä ajatuksiaan.

Hänen nimeään kantava museotalo antaa sinulle tilaisuuden nähdä paikan, jossa Anne Frank vietti aikaa piilossa natseilta, kirjoittaen päiväkirjaansa.

Talossa voit kuvitella Annen päivittäistä elämää, lukea värssyjä hänen päiväkirjastaan, ja jälleenelää tuon pelottavan aikakauden tuntoja yhden tytön silmien kautta.


Anne Frankin talo on paljon enemmän kuin vain museo, sillä se kertoo tunteita täynnä olevan tarinan, jota on mahdoton unohtaa.