Anniskeluyhtiön toimitalo Hämeenlinna

Anniskeluyhtiön toimitalo Hämeenlinna vuodelta 1900, suunnittelijana arkkitehti Henrik Reinhold Helin, on yksi tärkeimmistä jugend-tyylin rakennuksista kaupungissa.

Anniskeluyhtiön toimitalon suunnitteli hämeenlinnalais-syntyinen arkkitehti, Henrik Reinhold Helin, jonka töihin kuului noin 20 rakennusta kaupungissa, joista tosin vain kolme on säilynyt.

Yksi näistä säilyneistä muista Helinin rakennuksista on Vanajaveden rannalla sijaitseva Schmausserin talo vuodelta 1902, joka kunnostettiin vuonna 1977 kaupunginteatterin käyttöön.

Anniskeluyhtiön toimitalo Hämeenlinna

Kuva: Anniskeluyhtiön toimitalon julkisivua Raatihuoneenkadun ja Rauhankadun kulmauksessa.

Helinin töistä ensimäinen oli juuri 1900 valmistunut entinen Anniskeluyhtiön toimitalo, joka nykyisin toimii Hämeenlinnan kaupungin teknisen viraston toimitalona.

Talon rakennutti Anniskeluosakeyhtiö, jolla oli yksinoikeus paloviinan anniskeluun Hämeenlinnassa, ja myös lupa pitää kolmea ravintolaa.

Yrityksen toiminnan lopetti kuitenkin vuonna 1919 voimaan astunut kieltolaki, jonka jälkeen rakennus siirtyi kaupungin haltuun.

Rakennus edustaa mannermaisen jugend-rakentamista, joka ilmenee talon koristeellisissa yksityiskohdissa, kuten pyörökaarisissa ikkunoissa, sekä joutsenkaulaviivaisissa parvekkeissa, kuin myös kulman art nouveau -tornissa.


Sisätilojen suhteen talo ei ole kuitenkaan säilynyt suurimmalta osaltaan alkuperäisessä kunnossaan jälleenrakennustöiden johdosta, mutta entisestä suunnittelusta jäljelle ovat vielä esimerkiksi peiliovet sekä vanhat rappukäytävät.