Aruban parhaat nähtävyydet

Katsaus Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluvan Aruban parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Aruban aasien suojelualue, Zoutman-linnoituksen historiallinen museo ja Willem III torni, sekä Aruban kansallinen arkeologinen museo.

Se, mikä tekee Arubasta niin erikoisen, on paikan tarjoama aito onnellisen saarielämän ilmapiiri kohokohtineen ja kokemuksineen.

Aruba.

Arubasta löytyy maailman kauneimpiin kuuluvia rantoja rentoutumiseen ja kristallinkirkkaita vesiä sukeltelemiseen, purjehtimiseen, snorklaamiseen, sekä uimiseen.

Voit käydä tutustumassa myös saaren kallioisten rannikoiden alueeseen, museoihin, taidegallerioihin, ja useisiin maamerkkeihin.

Kokonaisuutena Arubassa on runsaasti nähtävää pitääkseen luontoa rakastavat, kulttuuria etsivät, vesiurheilusta pitävät, taide-intoilijat, perheet, ja pariskunnat kiireisinä koko loman ajan.

1) Quadirikiri ja Fontein luolastot

Kaksi Aruban kiehtovimpiin kuuluvaa nähtävyyttä ovat Arikokin kansallispuistoon sisältyvät Quadirikiri ja Fontein luolastot

Fontein-luola on poikkeuksellinen kohde muun muassa sen sisältämien historiallisten intiaanimaalausten kokoelman vuoksi, kun taas Quadirikiri tarjoaa upeita tilaisuuksia ainutlaatuisten valokuvien ottamiseen, johtuen luolaston kahteen kamariin suodattuvasta auringonvalosta.

Mikäli olet seikkailunhaluisella päällä, voit matkata pitkin luolastojen 100 metristä tunnelia, jonka varrella asustaa satoja harmittomia lepakoita, joiden olemassaolo on kriittisen tärkeää saaren ekosysteemille.

2) Ayo-kalliomuodostelmat

Ayo-kalliomuodostelmat, jotka sijaitsevat koilliseen Hooibergistä, vain muutaman minuutin päässä Aruban aasien suojelualueesta ja Casibarin luolastosta, tarjovat paikan tutustua saaren ainutlaatuiseen kokoelmaan massiivisia dioriittikiven lohkareita.

Mikä tekee Ayosta uniikin on sen ympäristön rauhallisuus, luoden kunnioitusta herättävän ilmapiirin ja ymmärtämyksen siitä, miksi aluetta pidettiin aikoinaan pyhänä paikkana saaren alkuperäisten asukkaiden toimesta.

Tämä luonnonsuojelualue sisältää joukon saaren vanhimpia intiaani-piirroksia ja moderneja kulkureittejä, joita on luotu auttamaan vierailijoita paremmin tutustumaan kohteeseen kulkiessaan korkeuksiin kohoavien kallioiden ja Aruban ainutlaatuisen kasviston ja eläimistön keskellä.

3) Aruban aasien suojelualue

Aruban aasien suojelualue on paikka, jossa voit käydä ihailemassa aaseja kaikessa komeudessaan, niiden suuria, lempeitä silmiä, hassuja ilmeitä, ja naurettavia äännähdyksiä.

Aaseilla onkin monia piirteitä, joita useat kävijät pitävät äärimmäisen herttaisina.

Tämä aasien suojelualue ottaa vastaan tiloihinsa sairaita ja loukkaantuneita villi-aaseja, tarjoten niille hoitopaikan ja pysyvän kodin.

Nähtävyys on erinomainen kohde viettää ainakin muutaman tunnin verran, etenkin jos olet saarella perheen kanssa tai jos rakastat eläimiä ylipäätään.

Aasit itse tuntuvat rakastavan vierailijoita, varsinkin jos tarjolla on samalla kourallinen porkkanoita tai omenia.

Sinun kannattaakin syöttää tarjolla olevia aaseja suhteellisen huomaamattomasti, sillä muutoin vaarana on koko innostuneen aasilauman ryntääminen paikalle.

4) Zoutman-linnoituksen historiallinen museo ja Willem III torni (Fort Zoutman Historical Museum and Willem III Tower)

Vuonna 1798 merirosvoilta suojautumiseen rakennettu vanha hollantilainen Zoutman-linnoitus on nykyään Aruban historiallisen museon tiloina.

Linnoiksen entisöintyöt toteutettiin vuonna 1974, ja kun Willem III torni jälleenrakennettiin vuonna 1983, työt loivat samalla paikan Aruban omalle historiamuseolle.

Museon näyttelyt tarjoavat näyttelyitä, jotka kronikoivat saaren varhaista historiaa aina historiallisista Caiquetio-intiaanien esineistä espanjalaisen ja hollantilaisen koloniaalisen periodeihin saakka.

Willem III torni valmistui alunperin vuonna 1868, lisäten linnoitukseen Aruban ensimmäisen julkisen kellon, toimien myös bensiinilampun sisältävänä valomajakkana.

5) Aruban strutsifarmi

Aruban strutsifarmi soveltuu täydellisesti saaren ankaraan maisemaan ja kuivaan ilmastoon, tarjoten paikallisille ja kaikenikäisille turisteille monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja ja tiloja tutustuttavaksi.

Voit osallistua strutsifarmiin tutustuttavaan opastettuun kiertokäyntiin, jossa pääset kuulemaan lisää näistä fantastisista oloista ja tutustumaan niihin lähietäisyydeltä.

Osana nähtävyyttä toimii African Art Shop, jossa myydään aitoja etelä-afrikkalaisia (josta strutsit on hankittu Arubaan) matkamuistoja.

Voit päättää käynnin strutsifarmille nauttimalla erinomaisen aterian maatilan Savanna Lodgen tiloissa.

6) “Conchi” luonnon-allas

Arikokin kansallispuistossa sijaitseva luonnon-allas, jota paikalliset kutsuvat lempinimellä “Conchi” (“kulho”), on yksi saaren vähemmän tunnettuja helmiä.

Tähän kansallispuiston kallioiseen, vulkaaniseen ympäristöön saaren syrjäisimmällä seudulla ei ole mahdollista tulla omalla autolla.

Pelottomille matkaajille tarjolla on kuitenkin käyntejä paikan päällä 4×4 ajoneuvoilla, hevosten selässä, tai jalkaisin.

Altaan tyynet ja kristallinkirkkaat vedet luovat rauhoittavan kontrastin ympäröivään karuun ranta-alueeseen, tarjoten täydellisen paikan uimiseen tai snorklaukseen vaikean paikan päälle tarvittavan matkan jälkeen.

7) Alto Vista kappeli

Intiaanien ja espanjalaisten yli 250 vuotta sitten perustamaa Alto Vistaa kutsutaan usein pyhiinvaeltajien kirkoksi, mutta virallisesti sen nimi on englanniksi “Our Lady of Alto Vista”.

Kappeli, joka rakennettiin vuonna 1750 (ja jälleenrakennettiin vuonna 1953) oli alunperin valmistuessaan saaren ensimmäinen roomalais-katolinen kirkko.

Kuten paikan nimi (suomennettuna “korkean näkymä kappeli”) antaa ymmärtää, kappeli on rakennettu rantakalliolle, josta on näkymät pitkälle Karibianmerelle.

Alto Vista kappelille johtaa pieni, mutkitteleva tie, jonka varrella on valkoisia ristejä symbolisoiden ristin väylää (Via Crucis).

Paikallisten elämässä Alto Vistalla on asema pyhänä paikkana rauhalle ja mietiskelylle.

8) Philip’s Animal Garden

Philip Merryweather aloitti eläinpuutarhansa ottamalla alkuun huostaansa naapurinsa boa-kuristajakäärmeen, jota seurasi uutta kotia tarvinnut oselotti.

Tästä alusta alkoi toiminta joka jatkuu edelleen, jossa Merryweather kerää kaltoin kohdeltujen ja hylättyjen eläinten ohella keskukseensa myös erilaisia paikallisia sekä eksoottisia eläinlajeja.

9) Aruban kansallinen arkeologinen museo (National Archaeological Museum of Aruba)

Aruban kansallinen arkeologinen museo, joka on toiminut vuodesta 2009 yhdessä saaren historiallisista maamerkeistä, tarjoaa kiehtovan katsauksen saaren ensimmäisten asukkaiden elämään.

Museon pysyvä kokoelma luo interaktiivisen kokemuksen, mukana mielenkiintoisia näyttelyitä maatilatyökaluista, intiaani-esineistä, keramiikasta, lasista, sekä taiteesta.

Kokonaisuutena arkeologisen museon parhainta antia näyttelyiden ohella ovat sen jälleenrakennetut historialliset ympäristöt, multimedia-esitykset, sekä käytännön aktiviteetit.

Museota operoi tiimi ammattimaisia arkeologeja, joiden työnkuvaan kuuluu lisäksi kokoelmiin kohdistuva tutkimustyö, arkeologisten kaivausten johtaminen, ja tärkeimpien perintökohteiden vaaliminen, mukaanlukien Arikokin kansallispuistossa olevien luolamaalausten suojelu.

10) Arikokin kansallispuisto (Arikok National Park)

Arikokin kansallispuisto, joka kattaa noin 20% alueen koko Aruban saaresta, on omistettu alueen luonnollisen ympäristön sekä kulttuurihistoriallisen perinnön suojelemiseen.

Puiston sisäänkäynnin yhteydessä oleva vierailijakeskus tarjoaa monenlaisia tiloja, mukaanlukien puistonäyttelyn, informaatiopisteen, käymälöitä, kahvilan, matkamuistomyymälän, sekä mediahuoneen.

Voit osallistua puiston tutustumiskäynneille useiden eri paikallisten matkatoimistojen avulla, mutta Arikokin kansallispuisto on tutkittavissa myös omatoimisesti, kiitos alueen hyvin hoidettujen kävelypolkujen.

Puistossa voit nähdä muun muassa kultakaivostoiminnan raunioita, luolastoja, historiallisia intiaani-piirroksia, ja vanhoista hollantilaisista siirtokunnista olevia jäänteitä.

Yamanota-vuori, Aruban korkein vuorenhuippu, on osa Arikok-puisto nähtävyyksiä.


Kävelypolkujen varrella vastaan tulee esimerkiksi divi-divi ja kwihi puita, kaktuksia, alueelle ominaisia aloe-kasveja, sekä monenlaisia trooppisia lintuja ja liskoja.