Asamkirche Munchen

Asamkirche Munchen eli virallisesti Pyhän Johannes Nepomukilaisen kirkko, on yksi tärkeimmistä eteläisen Saksan hengellisistä barokkirakennuksista.

Asamkirche rakennettiin vuosina 1733-1746 Asam veljesten (Cosmas Damian Asam ja Egid Quirin Asam) toimesta, josta tulee myös kirkon epävirallinen nimi (virallinen on St. Johann Nepomuk).

Kirkkoa pidetään yleisesti yhtenä myöhäisen barokki-arkkitehtuurin parhaista rakennuksista eteläisen Saksan alueella.

Asamkirche Munich Germany

Kuva: Asamkirche, osoitteessa Sendlinger Strasse 62, tarjoaa yhden kaupungin kauneimmista kirkkojulkisivuista, tehtynä myöhäiseen barokki-arkkitehtuurin tyyliin.

Asamkirche entrance Munich Germany

Kuva: Kuva kirkon sisääntulon portaalista, jota koristavat upeat pylväät ja sisääntuloportin yläpuolella on kuvan patsas rukoilevasta Johannes Nepomukilaisesta.

Fides Spes Charitas In Ioanne Unitas

Kuva: Sydämenmuotoinen muistolaatta, jota ympäröivät enkelipatsaat, Asamkirchen julkisivun korkeimmassa osiossa, lukee latinaksi “Fides Spes Charitas In Ioanne Unitas” eli suomeksi “Usko Toivo Rakkaus Pyhässä Yhtenäisyydessä”.

Alunperin kirkosta suunniteltiin yksityistä kappelia Asamin perheille, ja siten se tehtiin ilman kirkollista mandaattia, joka antoi veljeksille mahdollisuuden toteuttaa ideoitaan ilman kirkon vaikutusta, joka näkyy rakennuksen ainutlaatuisuudessa.

Yksityiskirkkona rakentamisesta johtuen paikasta löytyy muutamia poikkeamia muihin barokkityylisiin kirkkoihin, kuten kirkon länsi-orientaatio. Myös saarastuolin krusifiksi on laitettu liian alhaiselle tasolle, sillä barokkikirkoissa krusifiksi on yleensä asetettu siten, että myös saarnaajan tulee katsoa ylös Jeesukseen.

Vaikka Asamkirchen piti olla yksityinen, julkisten protestien jälkeen veljekset suostuteltiin avaamaan kirkon ovet myös suurelle yleisölle.

Koska kirkko rakennettiin aivan urbaanin asutuksen keskelle rajoitettuun tilaan, sen koko on vain 22m x 8m, kahden kerroksen alueella.

Kirkkoa pidetään julkisivunsa ohella erittäin onnistuneena sisätilojen suunnittelultaan, ja mm. sen epäsuora kuoro-alueen valaistus on poikkeuksellisen hyvin tehty.

Sisätilat on kirkossa jaettu valaistukseltaan kolmeen vertikaaliseen osaan, siten että alin osa on suhteellisen pimeä, symboloiden maailman kärsimystä.

Toinen kerros on värisävyiltään valoisampi, valkoisen ja sinisen eri sävyillä, ja se symboloi hallitsijaa. Ylin kerros on valaistu epäsuorilla valonlähteillä ja se symboloi jumalaa ja iänkaikkisuutta.

Asamkirche
Sendlinger Str. 32
80331 München, Saksa

Kirkon kohokohtiin kuuluu sen pääalttari, jonka neljä pylvästä ovat viittaus Berninin neljään pylvääseen Pyhän Pietarin haudalla Rooman Pietarinkirkossa.


Kohokohtana on myös kirkon seinällä oleva, Cosmas Damian Asamin tekemä fresko, joka kuvaa Johannes Nepomukilaisen (fi.wikipedia.org/wiki/Johannes_Nepomukilainen) elämää.