Ashevillen nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Pohjois-Carolinan osavaltion Ashevillen kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Biltmore Estate, River Arts District, sekä Blue Ridge Parkway.

Vaikka Biltmore Estate on seudun ykkösnähtävyys ja houkuttelee yksinään tuhansittain vierailijoita Ashevilleen vuosittain, tarjolla on runsaasti muitakin merkittäviä kohteita.

Asheville North Carolina Yhdysvallat.

Jos esimerkiksi vietät päivän ihailemassa Biltmoren kartanon tiluksia, mutta haluaisit nähdä lisää samantyylistä maisemasuunnittelua, tarjolla on Pohjois-Carolinan kasvitieteellinen puisto ja sen 24 hehtaarin verran kaunista maastoa, kohokohtina bonsai yksilöitä ja hieno atsalea-kokoelma.

Voit nähdä lisäpuutarhoja mm. Smith McDowell House Museum -museossa, yhdessä sen talorakenteen kanssa, jota pidetään kaupungin vanhimpana asuinrakennuksena.

Tämä kolmikerroksinen tiilitalo, nykyisin täysin entisöidyssä kunnossa, tarjoaa kauniisti tehtyjä puurakenteita sekä periodi-huonekaluja.

Jos tuot lapset mukana lomallesi, yksi hyvistä Ashevillen nähtävyyksistä on Pack Place, koulutuksellinen kompleksi museolla, joka on omistettu kiville, jalokiville, sekä maantieteelle.

Seikkailua etsivät voivat tarkistaa laajan, ilmoissa olevan zip-köysilinjakierroksen, jonka tarjoaa Navitat Canopy Adventures, ja joka on nykyisellään yksi Kaakkois-Yhdysvaltojen pisimmistä ja korkeimmista zip-linjoista.

Koskenlaskun ystäville seudulta löytyy Ashevillen seudun joet, etenkin läheinen French Broad River, josta paikalliset jokilauttayhtiöt vievät asiakkaita aloittelijoista ekspertteihin jännittäville kierroksille.

Ashevillen keskustassa on vapaa-ajan viettovaihtoehtoina esimerkiksi LaZoom Comedy Tour -esitykset sekä kierrokset French Broad Chocolate Factoryn tiloihin.

1) French Broad Adventures -jokiretket

Ashevillen läheinen sijainti French Broad -jokeen, Nantahala-jokeen, ja Nolichucky-jokeen on tehnyt alueesta yhden maan suosituimmista lomakohteista koskenlaskusta pitäville matkailijoille.

French Broad Adventures yhtiön pakettien kautta tarjolla on hyvä sekoitus rauhallisten vesien kellumispaikkoja, sopien etenkin perheille, sekä piristäviä koskia, jotka ovat täydellisiä elämyksiä hakeville matkailijoille.

Nämä opastetut retket, jotka vaihtelevat puolipäiväretkistä koko päivän seikkailuihin, sisältävät kaikki tarvittavat välineet ja osaavat oppaat, jotka osoittavat matkan varrella myös eteen tulevia villieläimiä, kuten harmaahaikaroita, kalasääskiä, ja jopa valkopäämerikotkia.

French Broad Adventuresin paketteihin kuuluvat lisäksi Ashevillen zip-köysiratapalvelut, joissa pääset matkaamaan ilmojen halki kymmenen erilaisen köysiradan varassa, jotka ovat pituuksiltaan 22 m – 304 metriä.

2) French Broad suklaatehdas & maisteluhuone (French Broad Chocolate Factory & Tasting Room)

French Broad chocolates suklaatehdaskierros Asheville North Carolina Yhdysvallat.

Samojen omistajien French Broad Chocolate Lounge suklaakaupan suuren menestyksen myötä ei olekaan ihme, että yhtiön toiminta on laajentunut vuosi vuodelta, sisältäen nykyisellään French Broad suklaatehtaan ja suklaan maisteluhuoneen.

Paikka, joka sijaitsee Ashevillen keskustan puitteissa, Buxton Avenue kadulla, on ainutlaatuinen suklaapavuista suklaatuotteita koko prosessin toteuttava tehdas ja sen maisteluhuone, johon on mahdollista tutustua viikonloppuisin tarjolla olevilla opastetuilla kierroksilla sekä kursseilla.

Löydät French Broadista kattavan valikoiman yhtiön itsensä valmistamia suklaita, jäätelöitä, take-out jälkiruokia, sekä suklaapatukkakirjaston, johon kuuluu yli 150 erilaista suklaapatukkatuotetta.

Tämä käsityönä suklaata valmistava operaatio maahantuo kaakaopapuja kaikkialta maailmasta, sitten prosessoiden raaka-aineita kunnes lopputuloksena on maailmankuuluja suklaaherkkuja.

3) River Arts District -taidekorttelit

Ashevillen River Arts District on usean korttelin taidealue sisältäen kokoelman taiteilijoiden studioita, taidegallerioita, myymälöitä, ravintoloita ja tapahtumapaikkoja.

Alue tarjoaa mahdollisuuden nähdä taiteilijoita työssään, tutustua heidän valmiisiin teoksiinsa ja tuotteisiin, sekä kokea yleisemmälläkin tasolla Ashevillen kulttuuria maanjuuritasolla.

River Arts District alueen toimintaan kuuluu vuoden mittaan erilaisia erikoistapahtumia.

Taidepaikkojen lomassa on monipuolinen valikoima ruokailupaikkoja, suosituimpiin niistä kuuluessa mm. White Duck Taco Shop, 12 Bones, ja Blue Kudzu Sake Company.

4) Chimney Rock Park -puisto

Chimney Rock Park puiston keskusteoksena on massiivinen, esiin työntyvä kallio, joka nousee 96 metriä maan pinnan päälle, tarjoten hienot näkymät ympäröivään maastoon.

Voit kiivetä kallion päälle tai ottaa tarjolla olevan hissikyydin, puiston sisältäessä paljon muitakin kauniita kohokohtia, kuten vesiputouksia.

Chimney Rock Park puiston verkosto kävelypolkuja houkuttelee kävijöitä tutustumaan alueeseen, ja voit nähdä seudulle erilaisilta näköalapisteiltä, kuten Inspiration Point ja Peregrine’s Rest.

1319 hehtaarin kokoinen puisto löytyy noin 35-40 minuutin ajomatkan päässä Ashevillen keskustasta, puistoon vievän kiemurtelevan kaksikaistaisen tien noustessa hiljalleen ylemmäs ja ylemmäs, mahdollistaen kauaskantoiset näkymät mm. Hickory Nut Gorge ja Lake Lure kohteisiin.

5) LaZoom Comedy Tours

LaZoom komediakierrokset ovat erinomainen tapa tutustua alueen kulttuuriin, historiaan, sekä arkkitehtuuriin tavalla, joka on kaukana tylsästä.

Tämä avokattoinen purppura kiertobussi kiertää neljää eri reittiä päivittäin, sisältäen aina joukon näyttelijöitä, jotka viihdyttävät mukanaolijoita hupailullaan reitin varrella.

Huumori, joka on suunnattu enemmän aikuisille vieraille, on erinomainen tapa oppia samalla alueen kaupunginosista ja maamerkeistä.

LaZoom Comedy Tours kierroksia järjestetään maaliskuusta joulukuuhun.

Maaliskuun aikana kierrokseen voi osallistua perjantaisin ja lauantaisin, huhti-toukokuusta kierroksien ollessa tarjolla päivittäin.

6) Asheville Treetop Adventure Park

Vain minuuttien ajomatkan päässä Ashevillen keskustasta sijaitseva Asheville Treetop Adventure Park (“Ashevillen puunlatvojen seikkailupuisto”), sisältää monipuolisesti hurjapäisiä viihdykkeitä.

Näihin viihdykkeisiin lukeutuvat esimerkiksi zipline-köysilaskut, maastopyöräilypolut, ja puunlatvaseikkailupolut, jotka antavat kävijöille mahdollisuuden matkustaa läpi 60:n uniikin kiipeilyesteen, zip-line laskun, kävelypaikan, hyppyesteen, keinulaitteen, ja seinälaskeutumisen radalla, joka on ankkuroitu yli 30 puun sekä korkealle kohoavien, kauniiseen maastoon asetettujen pylväiden varaan.

Kokonaisuuteen kuuluu KidZip, joka oli valmistuessaan Amerikan ensimmäinen alle 10-vuotiaille (mutta yli neljä vuotiaille) lapsille rakennettu zipline-köysirataseikkailu, jossa lapset pääsevät eteenpäin vain vähäisellä aikuisten avustuksella.

Isommat lapset ja aikuiset pääsevät kokeilemaan taitojaan täysikokoisella puunlatvaseikkailulla, johon kuuluu 11 zipline-rataa 21 metrin korkeudella maanpinnasta, jotka ovat pituuksiltaan 60 m – 365 m pitkiä.

Asheville Treetop Adventure Park toimii kotina myös maastopyöräilypuistolle, jonka elementit on suunniteltu haastamaan kaikentasoiset maastopyöräilyn harrastajat. Voit vuokrata maastopyörän paikan päältä radan läpi ajamista varten.

7) Navitat Canopy Adventures -kierrokset

Navitat Canopy Adventures, joka toimii Barnardsvillessä, noin 30 minuuttia pohjoiseen Ashevillestä, tarjoaa kolmen ja puolen tunnin pituisia opastettuja seikkailuja Etelä-Appalakkien vuoriston metsän puidenlatvoihin rakennetussa radassa.

Alkuperäinen 32 hehtaarin kokoinen ilmapolku sisältää kaksi ilmasiltaa ja 10 zipline-köysirataa, mukaanlukien yhden, joka lähettää sinut matkaan 60 metriä maanpinnan yläpuolelta.

Ilmapolun suunnittelijoiden kehittämä oheiskokemus alkuperäiselle ilmaradalle on nimeltään “Blue Ridge Experience”, joka on uskomaton harjanteelta harjanteelle menevä zipline-kierros, sisältäen Kaakkois-Yhdysvaltojen pisimpiin ja korkeimmalla oleviin kuuluvia zipline-köysiratoja.

8) The North Carolina Arboretum

The North Carolina Arboretum Asheville Yhdysvallat.

The North Carolina Arboretum on kasvitieteellinen puisto lähellä Blue Ridge Parkway -aluetta, jossa läntisen Pohjois-Carolinan osavaltion kauneus ja appalakkien vuoriston seudun kulttuuri ovat keskeisessä roolissa.

Kasvitieteellisen puiston yli 24 hehtaaria ovat ammattitaitoisesti hoidettuja, edustaen monipuolisesti erilaisia kasvistoja, mukaanlukien yhden kattavimmista kokoelmista bonsai-puita Yhdysvalloissa.

Nähtävillä on lisäksi hapanta maaperää suosivien kasvien kokoelma, mukaanlukien yli 16 lajiketta alueella kasvavia ja hybridi atsalea-kasveja sekä Heritage Garden, joka tuo esiin seudun käsityöläisteollisuudelle keskeisiä kasveja.

Puiston yli 16 km pitkä polkuverkosto tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua tähän ainutlaatuiseen maastoon yksityiskohtaisesti.

Kasvitieteellisen puiston vierailijakeskuksen toimintaan kuuluvat kunakin kautena myös erilaiset koulutukselliset ohjelmat, työpajat, sekä kasvienhoidon demonstraatiot.

9) Blue Ridge Parkway

754 km pitkää Blue Ridge Parkway tietä on usein kutsuttu Amerikan kauneimmat näköalat tarjoavaksi ajoväyläksi ja uskomattomaksi kokemukseksi.

Blue Ridge Parkway mutkittelee pitkin vaihtuvia luonnonkauniita maisemia, tarjoten varrellaan mahtavia vuoristonäkymiä, kävelypolkuja, sekä piknik-leiriytymispaikkoja.

Kausikohtaiset muutokset tien varrella ovat dramaattisia, joten sinulla on siihen mahdollisuus, reitti kannattaa ajaa eri vuodenaikojen puitteissa useampaankin kertaan.

Paikallisesti keskeisiä pysähdyspaikkoja ovat mm. Blue Ridge Parkway Visitor Center, North Carolina Arboretum, ja Pisgah Inn, joista jälkimmäisin tarjoaa upeat, eeppiset näkymät niin pitkälle kuin silmä kantaa.

Huomaa, että useat osiot Blue Ridge Parkway väylää ovat suljettuina talvikuukausien läpi lumesta ja jäästä johtuen.

10) Biltmore Estate

Biltmore Estate on läntisen Pohjois-Carolinan rakastettu “linna kukkulalla”, 3237 hehtaarin kokoinen kartanotila, sisältäen hoidettuja puutarhoja, metsämaata, kuin myös palkintoja voittaneen, ja Yhdysvaltain vierailluimman viinitarhan.

Myöhäisellä 1800-luvulla George Washington Vanderbilt II:n rakennuttama maakartanomainen rakennus on vauras esimerkki siitä varallisuudesta, jota perheet haalivat kokoon Amerikan kultaisella periodilla.

Tämä suurenmoinen 250-huonetta sisältävä kartano on yksi Yhdysvaltain suurimmista yksityisresidensseistä, johon on mahdollista tutustua omatoimisilla kiertokäynneillä, joihin saa helposti kulumaan tunteja.


Sinun kannattaakin varata koko päivä tutustuaksesi Biltmoren moniin puoliin nähtävyytenä, kartanon tarjoamiin oheiskokemuksiin kuuluessa lisäksi vaunuajeluita, lentokalastusretkiä, hevosratsastusta, sekä Segway-kierroksia.