Asuminen Thaimaassa

Katsaus asuminen Thaimaassa aiheisiin ja käytännön vinkkejä maassa asuneilta.

Yksi aihe mikä usein nousee esille Thaimaassa asuvien keskuudessa on se, että maassa kaikki usein tarkistetaan ja tarkistetaan uudestaan, ja erilainen byrokratia hallitsee elämää.

Itse asiassa, Thaimaan lain mukaan kullakin asukkaalla tulisi olla esimerkiksi henkilöpaperit mukanaan aina julkisesti liikkuessaan.

Siten maassa asuvan suomalaisen on hyvä pitää aina mukanaan henkilöllisyyden todistavia papereita.

Papereiden ei tarvitse olla passi, mutta sen tulisi olla jonkinlainenkuvallinen todiste henkilöllisyydestä, jossa on joitain yksityiskohtia identiteetistäsi, kuten kontakti puhelinnumero.

Suurimmalta osalta ajalta tämä saattaa tuntua liioittelulta, mutta jos joudut vaikkapa onnettomuuteen tai ongelmiiin poliisin kanssa, asemasi on huonompi kuin sen tarvitsisi olla jos et voi todistaa henkilöllisyyttäsi.

Maassa asuvan kannattaa pitää myös viisuminsa ajantasalla, sillä viisumissa sallitun oleskeluajan ylittäminen on maan lakien rikkomista.

Viisumin ajan tasalla pitämisen ohella kannattaa myös rekisteröityä Suomen Thaimaan suurlähetystössä, joka auttaa varsinkin ongelmatilanteiden selvittämisessä.

Kun olet tekemisissä paikallisten thaimaalaisten virkamiesten kanssa, on tärkeää muistaa maan tavat, joiden suhteen kannattaa muistaa oikeiden papereiden mukanaolon tärkeellisyys.

Virkamiesten ja paikallisten poliisien kanssa selviää myös paremmin, maassa asuneiden mukaan, jos pitää asioidessa malttinsa, puhuu kohteliaasti, ja muistaa hymyillä (vaikkei siltä tuntuisikaan).

Jos saat asiointiisi virkamiesten kanssa mukaan paikallisen Thaimaalaisen, siitä saattaa olla joissakin tapauksissa apua, sillä ystävällisen mutta asioista tietämättömän ulkomaalaisen esittämisestä voi olla etua.

Thai-poliisin kanssa asioidessa kannattaa olla ystävällinen, asiallinen, jajoustava, vaikka poliisit itse saattavat joskus tuntua epäkohteliailta tai epäystävällisiltä.

Tärkeää asioinnissa, paikallisten ulkomaalaisten mukaan, on varsinkin ettei korota ääntään tai huuda poliisille.

Erilaisista dokumenteista joita Thaimaassa tarvitaan tarpeellisia ovat usein:

  • syntymätodistus,
  • passi, ja
  • sairausvakuutus/matkavakuutus.

Näistä syntymätodistusta tarvitaan varsinkin naimisiinmenon yhteydessä Thaimaassa, mutta tarve saattaa nousta muissakin yhteyksissä.

Passi on hyvä pitää turvassa jossain mistä pääset sen helposti hakemaan, mutta jossa se on turvassa. Passia tarvitaan tyypillisesti Thaimaassa varsinkin pankkien kanssa asioidessa.

Henkilöllisyystodistus, jonka ei tarvitse olla passisi, tulee olla todiste henkilöllisyydestäsi, josta löytyy kuvasi ja yksityiskohtia josta henkilösi tunnistetaan.

Todistuksesta on apua esimerkiksi onnettomuustapauksissa tunnistamisessa, jotta suurlähetystö saa tiedon mahdollisesta onnettomuudesta.

Matkavakuutus tai sairausvakuutus on erittäin tärkeä suomalaiselle olla voimassa Thaimaan oleskelun aikana, sillä sairaalakustannukset ilman sellaisen olemassaoloa mahdollisen terveysongelman ilmetessä ovat erittäin korkeat ulkomaalaisille.

Jos matkavakuutus ei korvaa kuolemantapauksia ulkomailla, on hyvä miettiä myös kuoleman varalta olevan vakuutuksen ottamista.

Kustannukset ulkomaalaisen kuoleman tapahtuessa, takaisin kotimaahan siirtoineen, ovat erittäin korkeat, ja rasittavat turhaan jälkeläisiä, kun sellaisen tapauksen varalle on helppo hankkia vakuutus.

Perheellisten osalta erilaiset vakuutukset joissa korvaus kuolemasta maksetaan erissä kuolemantapauksen jälkeen vaikkapa vaimolle saattavat olla hyvä idea.

Samoin vakuutukset tulee olla otettuna myös asuminen Thaimaassa asuntosi kohdalla, mukaanlukien vakuutukset asunnon irtaimiston osalta.


Thaimaassa elämisen varalta ja vakuutuksen ottoa varten on hyvä tehdä tarkka inventaario omaisuudestasi joka tarvitsee vakuuttamista, mukaanlukien elektroniikka, kirjat, puvut, korut, jne.