Ateenan nähtävyydet

Ateenan nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Akropolis ja Parthenon, arkeologinen kansallismuseo, vanha parlamenttitalo ja sen kansallispuisto, Plaka, sekä päiväristeily saarille Aegina, Poros ja Hydra.

Ateenan Akropolis on 150 metriä merenpinnan yläpuolelle nouseva tasahuippuinen kivinen kumpu, jolta löytyvät UNESCO:n maailmanperintölistaan kuuluvat antiikin kreikkalaisen kulttuurin rauniot, joista tunnetuin on Parthenon.

Parthenon on kreikkalaiselle jumalatar Athena Parthenokselle, kaupungin suojelijattarelle, rakennettu temppeli, joka valmistui noin 400-luvulla eKr.

Temppeli on klassisen kreikkalaisen kulttuurin tärkein vielä jäljelläoleva maamerkki, ja sen sisältämiä patsaita pidetään usein antiikin kreikkalaisen taiteen huipentumana.

Parthenon on myös maailmanlaajuisesti yksi merkittävimpiä jäänteitä, sekä symboli, siitä ateenalaisesta demokratian käsitteestä, joka syntyi täällä.

Parthenonin ohella Akropolis tarjoaa myös muun muassa vanhan Athenan temppelin, Athena Niken temppelin, sekä uuden Akropoliksen museon.

Video: Maailmanmatkaaja ja journalisti Rick Stevesin tekemä esittely Akropoliksesta.

Ateenan nähtävyydet parhaimmistosta Ateenan arkeologista kansallismuseota (www.namuseum.gr) pidetään yhtenä planeetan tärkeimmistä museoista, sillä se sisältää mm. maailman laajimman kokoelman esineistöä antiikin Kreikan kulttuurista.

Museon kokoelma sai alkunsa vuonna 1829, ja nykyisessä, Patission kadulla olevassa palatsimaisessa uusklassista tyyliä olevassa rakennuksessaan se on sijainnut vuodesta 1889.

Kokoelmat on jaettu eri osastoihin, joista tarkemman tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi esihistoriallinen osasto (sisältäen kohokohtana Agamemnonin kuolinnaamion), veistokset, sekä 6 000 esineen kokoinen egyptiläisen taiteen kokoelma.

Vanha parlamenttitalo, joka nykyisin sisältää kansallishistoriallisen museon (www.nhmuseum.gr), ja rakennuksen takana sijaitseva kansallispuisto kuuluvat myös Ateenan vierailluimpiin nähtävyyksiin.

Rakennus oli hallinnollisessa käytössä vuodesta 1833, jolloin kuningas Otto piti paikkaa väliaikaisena residenssinään, samalla kun Ateenasta tuli maan pääkaupunki.

Kreikan parlamentti piti palatsia istuntopaikkanaan vuosina 1875-1932, ennen muuttoaan nykyisiin tiloihinsa, kuninkaalliseen palatsiin.

Rakennuksessa oleva museo pitää sisällään kokoelman historiallista esineistöä aina vuodesta 1453 (jolloin Konstantinopoli joutui Ottomaanien hallintaan) toisen maailmansodan tapahtumiin saakka.

Esineistön kohokohtiin kuuluvat mm. historialliset aseet, tunnettujen persoonien omistamat tavarat, sekä laaja kokoelma perinteisiä asusteita Kreikan eri alueilta.

Vanhan parlamenttitalon takaa alkaa 15,5 hehtaarin kokoinen upea julkinen puisto, kansallispuisto, jota alkujaan kutsuttiin kuninkaalliseksi puistoksi.

Puisto, joka on suosittu vapaa-ajanviettopaikka niin turisteille kuin paikallisillekin, pitää sisällään muun muassa tanskalaissyntyisen Theophil Freiherr von Hansenin suunnitteleman Zappeionin palatsin, patsaita, antiikin raunioita, sekä mosaiikkeja.

Puiston rakentamisen määräsi käynnistettäväksi Kreikan kuningatar Amalia, suunnittellen osion puistosta henkilökohtaisesti, ja paikka valmistui vuonna 1838.

Plaka on Ateenan vanhin kaupunginosa, jonka kadut on suljettuja autoliikenteeltä, ja jonka kaduilta löytyy lukuisia idyllisiä kauppoja sisustus- ja muistoesineiden sekä tuliaisten ostoon.

Suosittuja ostoksia Plakan alueen kaupoista ovat esimerkiksi erilaiset antiikki-esineet, käsinmaalatut ikonit, puuveistokset, maalaukset, uniikit postikortit, sekä ateenalaiseen tyyliin tehdyt korut.

Idyllisestä Plakan kaupunginosasta, joka sijaitsee aivan Akropoliksen vieressä, löytyy myös erinomaisia, edullisia ravintoloita ja kahviloita, ostosten teon välissä levähtämiseen.

Video: Lyhyt katsaus Plakaan, Akropolikseen ja kolmeen muuhun tärkeään nähtävyyteen kaupungissa.

Päiväristeily lähisaarille Aegina, Poros ja Hydra on suosittu tapa viettää päivä vesillä merellisenä kaupunkina tunnetussa Ateenassa.

Aegina, Poros, ja Hydra ovat kaupungin lähisaarista suosituimmat, ja niillä käyntiä varten on tarjolla useita erilaisia kiertokäyntejä turistilaivoilla.

Video: Virallinen Ateenan esittelyvideo Kreikan turismin edistämiskeskukselta (Greek National Tourism Organisation).

Ateenan nähtävyydet saarista Aegina, joka aikanaan oli itsenäinen kaupunkivaltio, tarjoaa nähtävyyksinä mm. antiikin Aphaian temppelin, Poros puolestaan upean kellotornin ja siltä olevat panoramiset näkymät, kun taas Hydra on tunnettu kansainvälisen jet set turismin kohtaamispaikkana.


Useimmat näistä päiväristeilyistä lähtevät Piraeuksen satamasta, joka sijaitsee noin 8 km päässä Ateenan keskustassa.