Ateenan parhaat nähtävyydet

Katsaus Kreikan Ateenan kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Akropolis-museo, Grand Beach Lagonissi, sekä Monastirakin kirpputori.

Ateena tunnetaan maailmanlaajuisesti antiikin aikaisesta historiastaan, joka heijastuu kaupungin monissa aiheeseen liittyvissä museoissa, kuten Akropolis-museo, kansallinen arkeologinen museo, sekä Kykladisen taiteen museo.

Alueella on myös useita muita museoita, jotka erikoistuvat tuoreempaan historiaan, mukaanlukien Benaki-museo sekä Bysanttilainen ja kristitty museo.

Useimpiin Ateenan museoihin kuuluu mukaan taidemyymälä, josta voit ostaa muistoesineitä, sekä kahvila tai ravintola, jossa voit levähtää taiteesta ja historiasta nauttimisen ohella erinomaisten ruokien ja juomien ääressä.

Ateena Kreikka.

Museoiden erikoisosaamiseen kuuluu mahtavien näyttelyiden esittäminen mielenkiintoisella ja helposti ymmärrettävällä tavalla, tarkoituksena tuoda vierailijoita lähemmäksi antiikin sivilisaatiota sekä modernia taidetta.

Monet Ateenan museoista organisoivat erikoiskursseja viikonloppuisin lapsia varten, jotka ovat suosittuja nuorten parissa, kuin myös tapahtumia, luentoja, sekä koulujen opetuksellisia vierailuja.

Ateenalaiset itsessään ovat erittäin ylpeitä museoistaan, ja keskimääräinen perheen parissa vietetty sunnuntai usein sisältää vierailun yhteen näistä kohteista, tarjoten ikimuistoisia kokemuksia niin aikuisille kuin lapsillekin.

Useimmat museot ovat suljettuja maanantaisin, joten varmistu aina niiden aukioloajoista ennenkuin lähdet käymään paikan päällä.

Museokokemuksiin vaihteluja tuovat lomailijoille esimerkiksi käynnit Monastirakin kirpputorilla, itämaisessa Hammam-höyrykylpylässä, Grand Beach Lagonissa -rannalla, sekä Segway ja Happy Train kiertoajelut.

1) Ateenan “Happy Train”

Happy Train Ateena Kreikka.

Ateenan “Happy Train” näköalajuna on sekä lasten että aikuisten suosima tapa nähdä kaupunkia.

Tämä Ateenan historiallisen keskustan alueella nähtävyyksiä, kuuluisia historiallisia kohteita ja muistomerkkejä kiertävä juna on sekä jännittävä että mielenkiintoinen kokemus.

Happy Train on lelumainen katujuna, joka aloittaa kierroksensa Syntagma ja Monastiraki aukioilta, seuraten reittiä läpi Ateenan historiallisen keskustan, vanhojen asuinkortteleiden, sekä Akropoliksen kukkulan.

Kierros kestää yhteensä 60 minuuttia ja sisältää varrellaan nähtävyydet kuten Akropolis, Plaka, Zeuksen temppeli, Thission, Monastirakin aukio, antiikin ja rooman markkina, Zappeion, Panathinaiko stadion, Herodes Atticuksen teatteri, Hadrianin riemukaari, sekä Uusi Akropolis museo.

Avoimen tyylisiltä junanvaunuilta käsin voit hypätä kyytiin ja pois kyydistä omaan tahtiisi, nähden Ateenaa oman aikataulusi mukaan, turvallisesti ja mukavasti.

Voit esimerkiksi jäädä pois kyydistä Monastirakin aukiolla, tutustuen Plakan – Ateenan vanhimman kaupunginosan – kapeisiin katuihin, tai Uuden Akropoliksen museon luona vieraillaksesi Akropoliksella, Parthenonilla, tai museossa itsessään. Happy Train pysähtyy näillä pysäkeillä noin viidentoista minuutin ajaksi.

Jos haluat viettää enemmän aikaa kohteissa, voit käyttää samaa lippua ja hypätä jonkin seuraavista junista kyytiin kahden tunnin aikana.

Ateenan Happy Train, joka operoi koko vuoden ympäri, aloittaa kierroksensa aamulla klo 9, kierrosten jatkuessa 30-40 minuutin välein olevilla lähdöillä talvikauden läpi klo 21 saakka, ja kesäkauden läpi klo 23 saakka.

Kaikissa junissa on kyydissä matkaopas, joka tarjoaa kommentaaria näkymistä sekä englanniksi että kreikaksi.

2) Ateenan Segway-kierrokset

Segway kierrokset Ateena Kreikka.

Segway-kierrokset Ateenaan ovat hauska, helppo, ja turvallinen tapa tutustua kaupunkiin ja löytää siitä uusia puolia.

Akropoliksen kukkulalta maailman ensimmäiseen olympiastadioniin, Monastirakin kirpputorilta Phykaan (demokratian synnyinpaikkaan), ja antiikin Agorasta Kreikan kansallisiin puutarhoihin, voit nähdä muinaisia monumentteja sekä Välimeren yhden kiehtovimman kaupungin modernit puolet.

Segway-kierroksilla johtajina olevat kokeneet oppaat vievät sinut tärkeimmille kohteille, tarjoten informaatiota kaupungin myyttisestä ja historiallisesta menneisyydestä, yhdessä sisäpiiriläisen näkemyksien Ateenan nykyelämästä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksista kanssa.

3) Grand Beach Lagonissi

Grand Beach Lagonissi Ateena Kreikka.

Grand Beach Lagonissi on huippulaatuisen Grand Resort Lagonissi lomakeskuksen ranta, joka sijaitsee Ateenan eteläisten lähiöiden alueella, tarjoten ideaalin päiväkäyntikohteen viehättävissä puitteissa.

Rannan uniikki kokonaisuus merenrannalla ja sen olemus vesiurheilukeskuksena luovat täydellisen paikan päivän viettoon rannalla koko perheen voimin.

Vierailijana voit rentoutua myös Grand Pier rantalaituribaarissa, samalla kun voit nauttia näkymistä ja meren tuulahduksesta, pehmeästä taustamusiikista, tuoreista drinkeistä ja mehuista, ja jopa pulahtaen paikan uima-altaaseen.

Rannalta löytyvä Poseidon Tavern on puolestaan erinomainen käyntikohde rentoa ruokailua varten uimisen tai auringonoton jälkeen.

Grand Beach on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun saakka, ja sen puitteissa oleviin tiloihin kuuluvat lisäksi mm. elokuvateatteri, rantalentopallokenttä, rantabaari, pukukopit ja suihkut, hengenpelastajia, sekä WiFi-internet yhteys.

4) Hammam-kylpylät

Hammam-kylpylät, Ateenan kuuluisa, aito hammam-kylpyläkohde, sijaitsee Thissionin kaupunginosassa, lähellä samaan tyyliin kuuluisaa Plakan Abid Efendin hammamia (joka on paremmin tunnettu nimellä “Tuulten kylpylä”).

Tämä yksinkertainen, nykyaikainen tila on suunniteltu perinteisen orientaalisen höyrykylpylän tyyliin.

Paikan vaikututtava kupoli, keskustan pyöreä marmoripöytä ja ympäröivät yksilölliset pesualtaat luovat kokonaisuutena aidon hammamin ilmapiirin.

Kylpylässä voit rentoutua kaikessa rauhassa ja antaa höyryn parantavien tekijöiden vapauttaa kaikki ruumiissasi olevat jännitykset.

Voit nauttia virkistävistä kylvyistä, syväkuorinnasta, sekä erinomaisesti rauhoittavasta hieronnasta, jota seuraa kuppi kuumaa teetä.

Kylpylän tila mahduttaa kuusi asiakasta kerrallaan, ja siihen kuuluu erillinen tila kahdella marmoripenkillä syväkuorintoja, hierontoja, ja pesuja varten. Huomaa, että tiistaivuorot ovat varattuja vain naisten käyttöön.

Voit tilata kylpylässä käydessäsi rentoutuksen oheen tuoreita mehuja ja perinteisiä kreikkalaisia ruokalajeja.

5) Monastirakin kirpputori

Monelle Ateenan kävijälle vierailu Monastirakin kirpputorilla on yksi loman kohokohdista.

Kirpputori, joka sijaitsee laajalla alueella Monastiraki aukiolta ja sen metro-asemalta Ermou kadun päätyyn saakka, on avoinna päivittäin, vaikkakin sunnuntait ovat kaikkein mielenkiintoisimpia päiviä vierailla markkinapaikalla, sillä tuolloin myynnissä on laajin valikoima tuotteita, etenkin suositun Abyssinias aukion puitteissa.

Kirpputori koostuu suurimmalta osiltaan päivittäin avoinna olevista myymälöistä, joita täydentämään tulevat varsinkin sunnuntaisin joukko improvisoituja ulkoilma-myyntikojuja.

Markkinapaikalta voit ostaa monipuolisesti erilaisia tuotteita, kuten vaatteita, vanhoja kirjoja, postimerkkejä, kolikoita, huonekaluja, rihkamaa, postikortteja, matkamuistoja, koriste-esineitä, ja paljon muuta.

Hinnat vaihtelevat laajaltikin myymälästä toiseen, ja tinkiminen on keskeinen osa kaupantekoa. Pelkkä myyntipaikkoihin sekä myynnissä oleviin tuotteisiin tutustuminen on hauska lomakokemus jo itsessään.

6) Bysanttilainen ja kristitty museo

Vuonna 1914 perustettu Bysanttilainen ja kristitty museo on yksi koko Kreikan tärkeimmistä kansallismuseoista.

Museon puitteisiin kerätty ja organisoitu kokoelma sisältää yli 30 000 esinettä aina 200-luvulta jKr. 1900-luvulle saakka.

Pysyvä kokoelma antaa vierailijoille ainutlaatuisen tilaisuuden saada tietoa bysanttilaisesta ja tuoreemmasta taiteesta museon uniikkien näyttelyiden avulla.

Ensimmäinen osio pysyvää kokoelmaa liittyy antiikin maailman siirtymästä Bysantin aikakaudelle, toisen osion, tittelillä “Bysantista nykyaikaan”, kertoessa historiallisesta periodista Bysantista moderniin periodiin (1400-1900-luvut).

Kokonaisuuteen kuuluvassa museomyymälässä voit shoppailla esimerkiksi sertifikoituja kopioita Kreikan kansallismuseoissa näytteillä olevista esineistä, kuten ikoneja, mosaiikkeja, kaiverrustöitä, veistoksia, koruja, sekä myös alkuperäisiä luomuksia.

Myymälä sisältää lisäksi mm. kirjoja, julisteita, paperitavaraa, sekä käsityönä valmistettuja esineitä, kukin museon pysyvään näyttelyyn liittyvillä aiheilla ja teemoilla varustettuna.

Museon puutarhassa sijaitseva kahvila-bistroravintola Ilissia tarjoaa paikan, jossa voit levähtää kahvin, jälkiruokien, tai kevyiden ruoka-annosten parissa rauhallisessa ja viehättävässä ilmapiirissä.

7) Benaki-museo

Benaki-museo, joka koostuu itse asiassa kolmesta erillisestä museosta, joista kukin on erikoistunut tiettyihin aihepiireihin ja oma uniikin profiilinsa.

Vanhin museon rakennuksista on sen päärakennus osoitteessa Koubari 1, vastapäätä kansallispuistoa.

Päärakennus sisältää taidetta esihistorialliselta periodilta, antiikin Kreikan ja Rooman aikakausilta, historiallisia perhekalleuksia, sekä koptilaista, kiinalaista, ja esikolumbiaanisten intiaanikulttuurien taidetta.

Benaki-museon uusi rakennus osoitteessa 138 Pireos pitää sisällään uushelleenisen arkkitehtuurin arkistot sekä monenlaisia modernin taiteen näyttelyitä.

Islamilaisen taiteen kokoelmat ovat puolestaan nähtävillä museon Kerameikos-kaupunginosassa olevassa rakennuksessa, osoitteessa Agion Asomaton 22, tarjoten Antonis Benakiksen itsensä varhaisen 1900-luvun aikana Egyptistä keräämiä taide-esineitä.

8) N. P. Goulandris säätiön kykladisen taiteen museo

Kykladisen taiteen museo on erinomainen, kompaktikokoinen museo Ateenan keskustassa, sisältäen yhden maailman tärkeimmistä kokoelmista kykladista taidetta, kuin myös vaikuttavan kokoelman antiikin kreikkalaista ja kyproslaista taidetta.

Vuonna 1986 perustetun museon näyttelyt, yli 3000 esinettä 4000-vuosituhannelta eKr. 500-luvulle jKr., ovat peräisin Nicholas ja Dolly Goulandriksen kokoelmasta.

Pysyvien kokoelmien ohella museon toimintaan kuuluvat erikoisohjelmat, joiden tarkoituksena on luoda dialogia arkeologian ja nykytaiteen välillä.

Kykladisen taiteen museo tarjoaa alustan luovuudelle, oppimiselle, osallistumiselle, ja inspiraatiolle sen näyttelyiden, koulutuskurssien, ja julkisten ohjelmien kautta.

Museossa järjestetään ajoittain myös modernin taiteen näyttelyitä.

Lisäksi voit shoppailla paikan museomyymälässä, jossa tarjolla on eksklusiivisia lahjatavaroita ja matkamuistoesineitä, sekä levähtää museokahvilassa, jossa menu sisältää kevyitä lounaita, kahvia, ja muita virvokkeita.

9) Kansallinen arkeologinen museo

Ateenan kansallinen arkeologinen museo, osoitteessa 44 Patission, on koko Kreikan suurin museo yli 11 000 esineen kokoelmallaan.

Museo tarjoaa kokonaisuutena upean panoramisen kokemuksen kreikkalaiseen sivilisaatioon aina esihistorialliselta aikakaudelta myöhäisen antiikin periodiin saakka.

Kansallisen arkeologisen museon lukuisat galleriat sisältävät viisi pysyvää kokoelma-osiota, joista kuuluisin on veistostaiteen kokoelma ainutlaatuisilla mestariteoksillaan.

Voit nähdä museossa muun muassa esihistoriallisia antiikkeja, veistostaidetta (esittäen antiikin Kreikan veistostaiteen kehityksen 700-500 eKr. luvuilla), vaaseja ja pienesineitä, pronssi-esineitä, sekä Kreikan ainoan egyptiläisen ja Lähi-Idän antiikkien kokoelman, jossa mukana on teoksia esidynastiselta aikakaudelta (5000 eKr.) roomalaisten valloituksen periodille saakka.

10) Akropolis-museo


Akropolis museo on yksi Ateenan nähtävyyksien helmistä. Museon modernien sisätilojen puitteissa voit tutustua Akropoliksen antiikin estetiikan viisauksiin ja tuntea muinaisen Ateenan ilmapiirin.

Museon näyttelyt on jaettu teemallisiin gallerioihin, kuten Akropoliksen rinteiden galleria ja Parthenon galleria, joista löytyy veistosteoksia, muistokirjoituksia, löydöksiä pyhäköistä, kuin myös arkipäiväisiä historiallisia esineitä.

Vierailun aikana pääset myös näkemään konservaattoreiden työskentelyä, keskustella museon arkeologien kanssa näyttelyistä ja museon toiminnasta, sekä ostaa pieniä matkamuistoja museomyymälästä.


Tutustumisen arvoinen Akropolis-museon toisen kerroksen ravintola tarjoaa omalta osaltaan henkeäsalpaavat näkymät Akropolikseen.