Aurajoki Turku

Aurajoki Turku virtaa kaupungin lävitse, luoden yhden maan idyllisimmistä kansallismaisemista, jonka varrelta löytyy nähtävyyksiä, jokiristeilyjä, ja ravintolalaivoja.

Aurajoki, joka alkaa Oripään harjualueelta ja laskee Saaristomereen, on yksi Suomen 27:stä virallisesta kansallismaisemasta.

Aurajoki on vaikuttanut monella tavalla Turun kaupungin historiaan, jakaen kaupungin kahteen puoleen.

Aurajoki Aurasilta Turku Tuomiokirkko

Kuva: Aurajokea nähtynä yläjoen suuntaan Aurasillalta. Taustalla näkyvä torni kuuluu Turun tuomiokirkolle.

Aurasilta Turku Teatterisilta MS Pikkupukki

Kuva: Näkymä Aurasillalta alajoen suuntaan, jossa seuraava silta on nimeltäänTeatterisilta, Turun Kaupunginteatterin kohdalla. Kuvassa oikealla, Apteekkimuseon kohdalla oleva laiva on jokiristeilyjä tekevä M/S Pikku-Pukki.

Turku Aurajoki Aurasilta ravintolalaiva Cindy

Kuva: Näkymä Teatterisillalta takaisin Aurasillalle. Lähin laiva kuvassa on Ravintolalaiva Cindy, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1999.

Martinsilta näkymä Turku

Kuva: Näkymä Martinsillalta kohti Aurajoen suuta ja Saaristomerta. Noin puolen kilometrin päässä Martinsillalta kohti joen suuta tarjolla joen ylitystä varten on myös Föri. Lähin laiva kuvassa on S/S Ukkopekka, Suomen rannikon viimeinen reittiliikenteessä oleva matkustajahöyrylaiva.

Kaupunki sai alkunsa joen eteläpuolelta (itäinen puoli), jossa sijaitsevat

Paikalliset käyttävätkin joen eteläpuolesta nimitystä “täl pual jokke“, kun taas pohjoinen (läntinen) puoli, johon kuuluvat nykyinen ydinkeskusta jakauppatori, on “tois pual jokke“.

Toinen paikallinen nimitys joen kahdelle eri puolelle on toisaalta Åboksi (“täl pual jokke”) ja Turuksi (“tois pual jokke”)…

…joka tulee kaupungin yliopistojen (Turun yliopisto ja Åbo Akademi) historiallisten sijaintipaikkojen mukaan.

Joenvartta on mukava kävellä kaupunkiin tutustuessa, sillä molemmilta rannoilta löytyy kävelykatu-osuuksia. Näistä varsinkin Läntisen Rantakadun osuus on suosittu, ja yltää aina Turun linnalle asti.

Aurajoen keskustan rantakaduilla ja ympäristössä järjestetään useita vuotuisia tapahtumia, joista tunnetuimpiin kuuluvat:


  • Saaristolais- ja silakkamarkkinat
  • Down by the Laituri (www.dbtl.fi)
  • Taiteiden yö (facebook.com/turuntaiteidenyo)
  • Iskelmäfestivaali Aurajoki Virtaa

Aurajoen varrelta löytyy myös useita kahviloita, ravintoloita, ja etenkin idyllisiä ravintolalaivoja, joiden lukumäärä on kaikkiaan 11.