Azorit matkat

Azorit matkat kohdistuvat 9 vulkaanisen, portugalilaisen saaren ryhmään Atlantin valtameressä, noin 1500 km länteen Lissabonista.

Saaristo, joka muodostaa oman, itsenäisen talousalueensa (‘Exclusive Economic Zone’) sekä itsehallintoalueensa (Autonomous Region of the Azores) Portugalin sisällä, on tunnettu turismin ohella varsinkin maataloustuotannostaan, etenkin maito-ja lihakarjastaan sekä kalastuksesta.

Azoreiden yhdeksän saarta (jotka ovat kolmen pääryhmän sisällä) ovat: Flores ja Corvo lännessä; Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico, ja Faial keskustassa; ja São Miguel, Santa Maria, sekä Formigasin koralliriutta idässä.

Pituudeltaan koko saaristo on yli 600 kilometriä, ja läntisin piste saaristossa on noin 3380 km Pohjois-Amerikan mantereelta.

Kullakin saarella on vulkaaninen alkuperä, ja korkeimmillaan saarilla olevat vulkaaniset vuoret, Pico vuoren kohdalla, nousevat aina 2351 metrin korkeuteen, joka on itse asiassa korkein kohta koko Portugalissa.

Saarilla on paljon koettavaa ja eksoottinen, vaihteleva kulttuuri, sillä ne asutettiin vähitellen yli kahden vuosisadan yli, joka on johtanut monipuoliseen paikalliseen murteeseen, ruokakulttuuriin, sekä traditioihin (verrattuna Manner-Portugaliin).

Kullakin yhdeksästä saaresta löytyy lentokenttä, tosin suurin osa niistä on pieniä laskeutumisalueita enemmän kuin varsinaisia lentokenttiä.

Kaupalliset lentokenttäterminaalit Ponta Delgadassa, Hortassa, Vila do Portossa ja Santa Cruz das Floresissa ovat kaikki ANA – Aeroportos de Portugal, lentoyhtiön operoimia, joka operoi lentokenttiä myös muualla Portugalissa.

Muita kenttiä (pl. Lajes Field, joka on sotilastukikohta sekä Portugalille että Yhdysvalloille) operoi Aroreiden paikallishallinto.

Tarjolla olevat julkiset lentokentät ovat:

  • João Paulo II Airport (LPPD) – Sao Miguel
  • Santa Maria Airport (LPAZ) – Santa Maria
  • São Jorge Airport (LPSJ) – Sao Jorge
  • Pico Airport (LPPI) – Pico
  • Horta Airport (LPHR) – Faial
  • Graciosa Airport (LPGR) – Graciosa
  • Flores Airport (LPFL) – Flores
  • Corvo Airport (LPCR) – Corvo

Kansainväliset lennot Azoreille laskeutuvat saarten pääkaupunkiin Ponte Delgadaan ja sen lentokentälle, João Paulo II Airport kentälle, São Miguelin saarella.

Hyvä aika vierailla saarilla on erilaisten uskonnollisten, suojeluspyhimyksiä kunnioittavien, ja muiden paikallisten festivaalien aikaan.

Tärkein uskonnollisista festivaaleista liittyy roomalaiskatoliseen Espírito Santo -juhlintaan, jota juhlitaan kaikilla saariston saarista toukokuusta syyskuuhun.

Usein näitä juhlallisuuksia vietetään pienten treatros ja impérios rakennusten ympärillä, joissa pidetään yhteisaterioita, messuja, ja hyväntekeväisyyskeräyksiä tapahtuman suhteen, kuin myös säilytetään tapahtumaan liittyviä pyhäinjäännöksiä.

Esimerkiki Terceirassa nämä impériokset ovat ajan myötä kehittyneet erittäin näyttäviksi rakennuksiksi, joista paikalliset huolehtivat ja pitävät kunnossa.

Vaikka Azoreiden juhlallisuudet ovat usein keskittyneitä paikallisiin asukkaisiin, eikä niitä pidetä turisteja varten, kaikki ovat kuitenkin tervetulleita ottamaan osaa festivaaleihin.

Azoreilta löytyy myös täysin turisteille suunnattuja tapahtumia, varsinkin kaupunginhallituksen järjestämiä tapahtumia São Miguelin saaren Ponta Delgadassa.

Toinen keskeisistä tapahtumista vuoden mittaan on Senhor Santo Cristo dos Milagresin festivaali Ponta Delgadassa, joka on suurin uskonnollisista tapahtumista Azoreilla, ja tapahtuu viidentenä sunnuntaina pääsiäisen jälkeen.

Tähän tapahtumaan kuuluu kulkue läpi kukilla koristeltujen Ponte Delgadan katu, kulkueen seuratessa Kristuksen kuvan kantajia. Vaikka kulkue tapahtuu vain yhtenä päivänä, Senhor Santo Cristo festivaali sisältää tapahtumia viikon ajan, myös öiseen aikaan.

Azoreilla myös oma karnivaalinsa, Venetsian karnevaalin tyyliin. Azoreiden versio sisältää paraateja ja kauneuskilpailuja, live musiikkia, värikkäitä asusteita, käsintehtyjä naamioita, sekä kellukekoristeita ja härkätaisteluja sitä varten tarkoitetulla areenalla.

Festivaalejakin tärkeämmäksi nähtävyyksiksi useimmilla Azorit matkat kävijöillä on kuitenkin alueen ainutlaatuinen luonto.

Paikallinen luonto tarjoaa mahdollisuuksia patikointiin, sukellusretkiin, valaiden katseluun (paikka on yksi 10:stä parhaimmasta valaidenkatselupaikoista maailmassa), sekä aktiivilomiin esimerkiksi vuoristoreittejä vaeltamalla.


Saarilla voi myös pelata vaikkapa golfia, rentoutua kylpylässä, nauttia paikallisesta versiosta portugalilaista keittiötä ja sen herkkuja.