Baijerin kansallismuseo Munchen

Baijerin kansallismuseo Munchen on yksi Euroopan suurista taide-ja kulttuurihistorian museoista, jonka näyttelyiden pääpaino on Baijerin ja eteläisen Saksan alueen esineistössä.

Baijerin kansallismuseon perusti Baijerin kuningas Maksimilian II vuonna 1855, ja se on toiminut nykyisessä kolmikerroksisessa rakennuksessaan vuodesta 1900.

Museon näyttely sisääntulokerroksessa tarjoaa yleiskuvan Baijerin ja eteläisen Saksan alueen kulttuuri- ja taidehistoriasta, aina keskiajalta nykypäivään saakka.

Baijerin kansallismuseo Munchen Saksa

KUVA: Baijerin kansallismuseo kuvattuna sen edestä menevältä Prinzregentstrasse kadulta, joka on yksi Munchenin neljästä kuninkaallisesta kadusta. Muista Munchenin merkittävistä museoista lähellä on mm. kansainvälisesti kuuluisa taidemuseo Haus der Kunst (www.hausderkunst.de).

Baijerin kansallismuseo sisaankaynti Munchen Saksa

KUVA: Museon rakennus, joka on tehty historism rakennustyyliin arkkitehti Gabriel von Seidlin suunnittelemana vuosina 1894-1900, on yksi aikakautensa omaperäisimmistä ja merkittävimmistä museorakennuksista maailmassa.

Baijerin kansallismuseo regentprinssi Luitpold ratsastajapatsas Munchen Saksa

KUVA: Museon ulkopuolelta löytyy Regentprinssi Luitpoldin ratsastajapatsas, jonka on tehnyt Adolf von Hildebrand. Luitpold avasi nykyisen museorakennuksen yleisökäyttöön vuonna 1900. Luitpoldin ratsastajapatsas löytyy myös Munchenin uuden raatihuoneen julkisivusta.

Kokoelman näytillä oleviin veistos-ja muihin taideteoksiin kuuluu töitä mm. mestareilta kuten Erasmus Grasser, Tilman Riemenschneider, Hans Leinberger, Adam Kraft, Giovanni Bologna, Hubert Gerhard, Adriaen de Vries, Johann Baptist Straub, Ferdinand Tietz, Simon Troger, ja Ignaz Günther.

Eräs kokoelman huomattavimmista kohokohdista on Ludwig Schwanthalerin kuuluisa teos “Seeoner Madonna” (en.wikipedia.org/wiki/Seeon_Abbey).

Museon yläkerta puolestaan tarjoaa erikoiskokoelmia, joihin kuuluu mm. posliiniesineitä, norsunluukaiverrustöitä, kulta ja hopea teoksia, kelloja, tekstiilejä, sekä värjätty lasi teoksia.

Pohjakerrosta löytyy maailman laajimman ja taiteellisesti arvokkain jouluseimi-kokoelma, jonka teoksista suurin osa on peräisin periodilta 1600-1800.

Museon läntisessä siivessä on Bollert kokoelman nimeä kantava näyttely myöhäiseltä keskiajalta olevaa veistostaidetta.

Muista osioista tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi Baijerin hovikulttuurin näyttely, musiikki-instrumenttikokoelma, öljymaalaukset, esillä olevat miniatyyriteokset, sekä maailman parhain kokoelma Franz Anton Bustellin tekemiä Nymphenburgin posliinihahmoja, jotka on tehty vuosina 1723-63.

Museossa on myös pohjakerroksesta löytyvä museokauppa, jossa on mm. erilaisia julkaisuja, postikortteja, sekä hopeasta, posliinista, ja lasista tehtyjä lahja-ja muistoesineitä.

Tarjolla on lisäksi museokahvila, joka on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10:30-17:00.

Bayerisches Nationalmuseum – Munchen
Prinzregentstrasse 3
80583 Munchen
www.bayerisches-nationalmuseum.de


Voit tutustua museoon jo etukäteen sen virallisten nettisivujen kautta osoitteessa www.bayerisches-nationalmuseum.de, jossa nähtävillä on mm. museon kartta.