Baijerin valtionkirjasto Munchen

Baijerin valtionkirjasto Munchen (Bayerische Staatsbibliothek) on yksi Euroopan tärkeimmistä yleiskirjastoista ja yksi parhaista tutkimuskirjastoista 9,39 miljoonan kirjan kokoelmallaan.

Kirjasto jatkaa vuonna 1558 perustetun Wittelsbachin hovin kirjaston perinteitä.

Nykyinen kirjastorakennus, joka sijaitsee aivan St Ludwig kirkon vieressä, oli alunperin tarkoitus rakentaa Königsplatz aukiolle, Glyptothek rakennusta vastapäätä.

Bayerische Staatsbibliothek Munchen Germany

KUVA: Näkymä valtionkirjaston pääsisäänkäyntiin Ludwigsstrasse kadulla. Sisäänkäynnin patsaat, joita paikalliset kutsuvat lempinimellä “neljä Itämaan tietäjää” suunnitteli Ludwig von Schwanthaler, ja patsaissa on kuvattuna, vasemmalta oikealle: Thukydides, Homer, Aristoteles, sekä Hippokrates (lähinnä kuvassa). Patsaat symboloivat tieteen monimuotoisuutta, jonka dokumentointi on valtionkirjaston päätehtävänä.

Arkkitehti Friedrich von Gärtner sai kuitenkin toimeksiannon suunnitella rakennuksen Ludwigstrasse kadulle, ja kirjasto valmistui vuosina 1832-1843.

Noin 152 m pitkä, 78 m leveä, ja 24 m korkea kirjastorakennus on yhdellä keskeisimmistä paikoista Ludwigstrassen varrella, ja sen rakennelmiin kuuluu myös kaksi sisäpihaa.

Kokoelmien osalta laajan yleiskirjallisuuden ja tutkimuskäyttöön tarkoitetun erikoiskirjallisuuden ohella kirjasto tarjoaa yhden maailman parhaista alkuperäis-käsikirjoitus kokoelmista (92 000 teosta), maailman laajimman kehtopainate (fi.wikipedia.org/wiki/Inkunaabeli) kokoelman (19 900 teosta, mukana Gutenbergin raamattu), sekä useita muita tärkeitä erikoiskokoelmia.

Baijerin valtionkirjasto pitää sisällään myös Euroopan toiseksi suurimman päivälehtien kirjaston British Library kirjaston kokoelman jälkeen.

Kirjaston erinomaisia lukusaleja käyttää päivittäin noin 3000 lukijaa.

Lukusaleista yleislukusali tarjoaa noin 130 000:n kappaleen kokoelman lähinnä viitekirjallisuutta, ja laaja aikakauslehtien lukusali puolestaan noin 18 000 aikakauslehden valikoiman.

Erillisiä lukusaleja löytyy lisäksi myös käsikirjoituksille, varhaisille painokirjoille, sekä kartoille, kuville, musiikille, kuin myös Itä-Euroopan sekä Itä-Aasian kirjoille.


Kirjasto löytyy osoitteesta Ludwigstraße 16, 80539 München.