Baltimoren nähtävyydet

Katsaus Baltimoren parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien National Aquarium, Baltimore Museum of Art, sekä Washington Monument.

Baltimoren historia, mahtava arkkitehtuuri, käveltävissä olevat kaupunginosat, sekä kaupungille monumentteja luoneet avokätiset lahjoittajat ovat kaikki antaneet panoksensa lopputuloksena olevaan elämää sykkivään kaupunkiin, josta löytyy niin klassisia nähtävyyksiä kuin aina uudistuvia käyntikohteitakin.

Usein Baltimoressa vierailevat löytävät paikan päältä kerta toisensa jälkeen jännittäviä uudistuksia historiallisiin nähtävyyksiin, jotka ainoastaan lisäävät näiden kohteiden mielenkintoisuutta.

Kaupungista löytyvä kansakunnan ensimmäinen muistomerkki George Washingtonille on Baltimoren kuuluisin ikoni. Washington Monument -monumentti on itse asiassa jopa osa Baltimoren virallista osavaltiolippua.

Baltimorella on ollut keskeinen rooli Amerikan menneisyydessä läpi sen kaikkien historiallisten aikakausien.

Varhaisen Amerikan fanit ja ne kävijät, jotka haluavat tietää lisää vuoden 1812 sodasta (englantilaisten ja amerikkalaisten välillä), voivat vierailla paikoissa kuten Inner Harbor ja Fort McHenry, jotka inspiroivat Francis Scott Keytä – esi-isä F. Scott Fitzgeraldille – kirjoittamaan sanat Yhdysvaltain kansallislauluun “The Star Spangled Banner”.

Baltimoren Pratt Street Riot oli tapaus, jossa ensimmäiset ihmiset surmattiin osana Amerikan sisällissotaa.

Voit oppia lisää kaupungin roolista sisällissodassa Maryland Historical Society Museum and Library -museokirjastossa, kuin myös useissa muissa kohteissa, mukaanlukien Baltimore Civil War Museum (President Street Station) sekä Green Mount Cemetery.

1) National Aquarium

National Aquarium Baltimore.

Baltimoren National Aquarium, eli Kansallinen akvaario, on erittäin suosittu nähtävyys ja käyntipaikka kaikenikäisten vierailijoiden keskuudessa.

Nouset rakennukseen pienessä nousukulmassa, alhaisella valaistuksella. Näyttelyt alkavat Marylandista löytyvistä kaloista ja äyriäisistä, jatkuen aina kaukaisempiin, eksoottisimpiin olioihin. Lisäksi akvaariossa on delfiini- ja hai-näyttelyitä.

Löydät rakennuksen ylimmästä kerroksesta jälleenluodun trooppisen sademetsän ekosysteemille tyypillisillä eläimillä ja kasvistolla.

Museolla on myös erikoinen “pimeän jälkeen” ohjelma, joka pitää sisällään mielenkiintoisia esitelmiä, näyttelyitä, ja jopa paikallisten kokkien luomia kestävän kehityksen kalaruoka-aterioita.

2) Marylandin juutalaismuseo (Jewish Museum of Maryland)

Marylandin juutalaismuseo Baltimore Yhdysvallat.

Jewish Museum of Maryland sijaitsee paikalla, jossa toimi alkuperäinen Baltimoren juutalaisyhteisö suuren kansanvaelluksen aikaan yli sata vuotta sitten.

Museon näyttelyt keskittyvät juutalaisen yhteisön kokemuksiin Amerikassa, erityispainotuksena Baltimoren alue.

Hauskat ja mukaansatempaavat näyttelyt tiloissa ovat esitelleet muun muassa juutalaista muotia, juutalaista ruokakulttuuria, Baltimoren tavarataloja, juutalaisia näyttelijöitä elokuvissa, sekä Paul Simonia.

Näyttelyiden avajaisissa on perinteisesti ollut mukana erikoispuhuja sekä Kosher-naposteltavaa.

Sisäänpääsylipulla museoon pääsee myös katsomaan historiallisia Lloyd Streetin ja B’nai Israel synagogeja.

Tarjolla on lisäksi pienikokoinen, mutta fantastinen lahjatavarakauppa, jossa myydään hienoja juutalaistuotteita.

3) Ripley’s Believe It or Not Baltimore

Ripley's Believe It or Not Baltimore Yhdysvallat.

Ripley’s Believe It or Not Baltimore löytyy osana Baltimoren Inner Harbor aluetta, tarjoten ennen alueella syömistä ja juomista tilaisuuden tehdä jotain hauskaa joka herättää keskustelua.

Ripley’s on omiaan etenkin niille kävijöille, joilla on omalaatuinen persoonallisuus ja jotka rakastavat trivia-tietoja ja historiaa, sisältäen kummallisia ja eksoottisia näyttelyitä.

Vaikka Ripley’s Believe It or Not ei olekaan täysin Baltimore aiheinen näyttelyiltään, joukossa on myös paikallisteemaisia esineitä, antaen tiloille sen uniikin tunnelman.

Kaikenikäiset vierailijat tulevat löytämään itsensä haukkomasta henkeään, kikattelemasta, ja jakamasta tarinoita ystäviensä kanssa Ripley’s kierroksen jälkeen.

Yksi paikan kohokohdista, 4D-elokuvateatteri, tuntuu aidolta huvipuistoajelulta. Samaan tapaan jännittävä on rakennuksen peilisali, joka saa sinut juoksemaan ympäriinsä ja tanssimaan.

4) Geppi’s Entertainment Museum

Geppin viihdemuseo (Geppi’s Entertainment Museum) esittelee pop kulttuuria, sarjakuvia, animoituja hahmoja, jne. ja sitä, miten ne ovat kehittyneet Yhdysvaltojen historian saatossa.

Museon omistaja, Steve Geppi, on itse kehittynyt alalla asemaan, jossa hänen yhtiönsä vastaa suuresta osasta merkittävien sarjakuvien jakelua Yhdysvalloissa.

Hänen suosikki-esineensä muodostavat museon näyttelyiden selkärangan. Joukossa on sarjakuvia ja pop-kulttuurin hahmoja kaikilta aikakausilta, joka tekee museosta mielenkiintoisen käyntikohteen kaikenikäisille vierailijoille.

Museo on organisoitu pääosin kronologiseen järjestykseen – joukossa myös erikoisnäyttelyitä, kuten Baltimoren sankarit.

Paikassa käynnin myötä ymmärrät lisäksi sen, miten jopa animoidut kissat, smiley face -logot, ja muut pop-kulttuurin ikonit ovat olleet mukana muokkaamassa Yhdysvaltojen poliittista ja sosiaalista ilmapiiriä.

5) Baltimoren taidemuseo (Baltimore Museum of Art)

Baltimoren taidemuseo Yhdysvallat.

Baltimoren mielenkiintoiseen taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy kaikkina päivinä.

Museon kokoelmat on järjestetty sekä kronologiseen että maantieteelliseen järjestetykseen, joukossa hämmästyttävän suuri määrä afrikkalaisia, aasialaisia, sekä varhaisen Amerikan taideteoksia.

Baltimore Museum of Art omaa myös erinomaisen nykytaiteen kokoelman, joka kilpailee näyttävyydellään maan suurkaupunkien vastaavista.

Kaksi museon pihapuutarhaa sisältävät 1900-luvun veistosteoksia, toimien “Jazz in the Sculpture Garden” tapahtumien pitopaikkana.

Pysyvien näyttelyidensä ohella Baltimoren taidemuseo toimii isäntänä laajalle valikoimalle väliaikaisia näyttelyitä.

Museon lahjatavarakauppa sisältää upean valikoiman kuvataiteista kertvia kirjoja, kuin myös käsityötavaraa, koruja, vaatteita, paperitavaraa, ja muita mielenkiintoisia kuriositeetteja.

6) Green Mountin hautuumaa (Green Mount Cemetery)

Green Mount oli paikka, jonne monet Baltimoren eliitistä haudattiin, vaikkakaan kansalaisten rakastama kuvernööri William Donald Schaefer on haudattu muualle.

Ajalla ennen museoita hautuumaat sisälsivät kaikki kansalaisille ilmaiseksi nähtävissä olevat parhaat veistosteokset, taideteokset, ja hienoimmat puutarhat. Green Mount jatkaa nykyisellään tätä traditiota erittäin onnistuneesti.

Lisäksi, koska hautuumaan kiviportit ovat suojaavia ja paikka on korotetulla alustalla suhteessa ympäröivään maisemaan, 27,5 hehtaarin kokoinen “puutarha” hautuumaa on kotipaikka harvoin muualla kaupungissa nähtäville eläinlajeille, tarjoten upeat näkymät Baltimoren Downtown-osioon.

Green Mountiin haudattuihin kuuluisiin henkilöihin lukeutuu mm. Elizabeth “Betsy” Patterson Bonaparte, Napoleonin hylkäämä seurapiirielämää viettänyt käly. Paikka on myös John Wilkes Boothin – näyttelijä, joka surmasi Abraham Lincolnin – viimeinen lepopaikka.

Kirjailija Jon Braytonin sanojen mukaan, “täällä me laskemme takaisinpäin tutkimalla historiaa siten, miten se on – ei siten, miten me toivoisimme sen olleen.”

7) Washington Monument ja Mount Vernon Place

Washington Monument Baltimore Yhdysvallat.

Baltimore oli ensimmäinen kaupunki, joka valmisti monumentin George Washingtonin kunniaksi.

Washington Monument sijaitsee alueella, joka historiallisesti oli kaupungin rikkaiden ja varakkaiden suosimaa asuinaluetta. Monumenttia ympäröivä viheralue on edelleen pidettyä kokoontumispaikkaa.

Monumentti oli historiallisesti pitopaikkana Baltimoren kuukausittaisille First Thursdays -juhlille sekä “Baltimore Book Festival” kirjafestivaaleille, ja nykyisin paikalla järjestetään etenkin ilotulituksia ja konsertteja, monumentin valaistusteoksia, kuin myös vuosittain Baltimore Flower Mart tapahtuma.

Washington Monumentin huipulle vie 228-askeleen pituinen spiraaliportaikko. Ylhäältä tarjolla olevat näkymät Baltimore kaupunkisiluettiin ovat yhdet alueen parhaimmista.

8) Walters taidemuseo (Walters Art Museum)

The Walters Art Museum Baltimore Yhdysvallat.

Walters taidemuseo on monipuolinen kokonaisuus, jossa pääset ilmaiseksi tutustumaan mm. egyptiläisiin muumioihin, etruskilaisiiin koruihin, keskiaikaisiin panssareihin, antiikin käsikirjoituksiin, sekä barokkimaalauksiin.

Waltersin tiloihin voi tutustua myös erikoiskiertokäynneillä, jotka ovat maksullisia (ilmaisia torstai-iltaisin).

Taidemuseossa järjestetään hauskoja ja mielenkiintoisia tapahtumia säännöllisesti, esimerkkinä luennot liittyen museon näyttelyihin, kuin myös suositut “Make Night” oppitunnit, joissa voi oppia tekemään kaikkea koruista sushi-rulliin saakka.

9) Fort McHenry National Monument

Fort McHenry National Monument Baltimore Yhdysvallat.

Mikäli olet kiinnostunut vuoden 1812 sodasta englantilaisten ja amerikkalaisten välillä, Fort McHenryn kansallismonumentti tuo lisävalaistusta tähän vähän tunnettuun, mutta tärkeään konfliktiin.

Juuri itsenäistyneen Amerikan jatkosota Englantia vastaan oli luonteeltaan monimutkainen, eikä siihen ole tarjolla yksinkertaista kertomusta.

Ft. McHenryn US Park Servicen puistonvartijat tuovat sodan taistelut henkiin kertomuksillaan, kertoen kuinka Baltimore omalta osaltaan suojeli niitä vapauksia, joista amerikkalaiset nauttivat nykyisin.

Kesäperiodi on erityisen hyvää aikaa vierailla monumentilla, jolloin tarjolla on päivittäisiä puistonvartioiden esitelmiä ja elävää historiaa täynnä olevia viikonloppuja. Fort McHenry Guard -ryhmä järjestää tuolloin esimerkiksi sotaharjoitus-, musketti-, ja tykistö-näytöksiä. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia univormuja sotilaat käyttivät muinoin ja miten he käyttäytyivät.

Fort McHenry oli paikka, jossa liehunut lippu inspiroi Francis Scott Keyn kirjoittamaan Yhdysvaltojen kansallislaulun, “The Star Spangled Banner”, sanat.

1) Peabody musiikkikirjasto (Peabody Music Library)

Peabody Music Library musiikkikirjasto on tapa päästä ilmaiseksi hetkeksi eroon kaupungin touhusta ja vilskeestä, aivan Washington Monumentin vieressä.

Kyseessä on maan vanhin musiikkikirjasto, nykyisin osa John Hopkins University yliopistoa, ja yksi Yhdysvaltojen suurimmista lajissaan.

Kirjaston kokoelmiin kuuluu useita harvinaisimpia ja varhaisimpia musikaalisia käsikirjoituksia, kuin myös kaikissa formaateissa olevia ääninauhoitteita.

Yleisö on tervetullutta kirjastoon, ja valikoimissa olevat kirjat tuodaan lukijoille pyynnöstä kirjastonhoitajien toimesta.

Kokoelmien ohella kirjastorakennuksen sisusta on itsessään hämmästyttävän kaunis kokonaisuus. Tiloissa, joihin tulee luonnonvaloa kattoikkunasta, koristeena löytyy joukko korinttilaisia pylväitä, tehden kirjastosta erittäin suositun kohteen järjestää häätapahtumia.


Huomaa, että kesäkuukausina kirjasto on avoinna vain arkipäivisin.