Bavaria patsas Munchen on yksi maailman suurimmista pronssi-patsaista, joka esittää Baijerin “maallista suojeluspyhimystä”, Tellus (Mater) Bavarica (“Baijerin jumalatar”) hahmoa.
Monumentti, mukaanlukien Ludwig Schwanthalerin Bavaria patsas, ja Leo von Klenzen Ruhmeshalle temppeli, rakennettiin vuosina 1843-1853, aikana, jolloin Ludvig I rakennutti (omista varoistaan) Baijeriin muitakin monumentteja, kuten Konstitutionssäule (Perustuslainpylväs) (vuonna 1828) Gaibachissa, Walhalla (1842) Regensburgin itäisellä puolella, ja Kelheimin Befreiungshalle (Vapaudenhalli) (1863).
KUVA: Bavaria monumentti kuvattuna Theresienwiese aukiolta, jolla vuosittain pidetään mm. Oktoberfest festivaali.
KUVA: Kuvanveistäjä Ludwig Schwanthaler suunnitteli Bavariasta romanttisen Germaanisen hahmon, joka kantaa tammenlehdistä tehtyä seppelettä, on puettu karhun-nahkaan, kantaa miekkaa, ja mukana on leijona, joista kaikki ovat symbolisia vertauskuvia Baijerin osavaltion voimalla ja kunnialle.
KUVA: Monumentin leijona on symbolinen Baijerin voiman ja mahdin vertauskuva, ja leijona löytyy mm. alueen historiallisen hallitsijadynastian, Witterbachien sukuvaakunasta.
KUVA: Bavaria patsasta ympäröi Ruhmeshalle (Kunnianhalli) temppeli jossa on rintapatsaita alueen historiallisista suurhenkilöistä. Temppelin suunnitteli Leo von Klenze, osana hallitsija Ludvig I:sen (1786-1868) projekteja Baijerin kunnian, itsenäisyyden, ja historiallisen suuruuden ylistämiseksi, aikana jolloin Baijeri oli vapautunut Napoleonin valtapyrkimistä lännestä ja Itävallan laajentumisaikeista idästä.
KUVA: Näkymä patsaan takapuolella olevaan sisäänkäyntiin, joka vie spiraaliportaikon kautta ylhäällä patsaan sisällä olevalle näköalapaikalle, josta on upeat näkymät monumentin edustan Theresienwiese aukiolle ja Munchenin kaupungin yli.
Patsas on kokonaisuudessaan 18,52 metriä korkea ja painaa noin 87,36 tonnia.
Monumentin Tellus Bavarica hahmo on historiallisesti ollut suosittu vertauskuva Baijerin maalle, ja hahmo esiintyy monissa muodoissa eri puolella osavaltiota, kuten maalauksissa, kohokuva teoksissa, vaakunoissa, ja patsaissa.
Bavaria monumentin ohella kuuluisin Bavariaa esittävistä patsaista onMunchenin Residenz palatsin Hofgarten puutarhan Diana temppelin katolla oleva teos, jonka teki Hans Krumpper vuonna 1623, korvaten sillä aiemman Diana (hedelmällisyyden) jumalattaren patsaan, josta temppelin nimi tulee.
Patsaan takana olevan Ruhmeshalle temppelin ja patsaan välillä on useita symbolisia yhteyksiä, kuten se, että Bavaria patsaan vasemmassa kädessä oleva tammilaakerikruunu on tarkoitettu kruunaamaan temppelissä ikuistettuja Baijerin historiallisia suuruuksia.