Bayerische Staatskanzlei Munchen

Bayerische Staatskanzlei Munchen on Baijerin osavaltion kanslerinvirasto, joka toimii upeassa vanhaa ja uutta yhdistelevässä rakennuksessa Residenz hallintopalatsin Hofgarten puutarhan reunalla.

Paikalla, jolla Staatskanzlei rakennus nykyisin sijaitsee Munchenissä, toimi aikanaan Hofgartenkaserne, eli Baijerin armeijan Hofgarten puiston kasarmit.

Paikan sotilaskäytön loputtua vuonna 1893, kasarmien tilalle alettiin suunnitella uutta rakennusta Baijerin armeijamuseolle, joka oli ollut toiminnassa vuodesta 1879, Baijerin kuningas Ludvig II:sen perustamana.

Uusi rakennus valmistui vuonna 1905 Louis Mellingerin suunnitelmien pohjalta, ja Baijerin armeijamuseo toimi tiloissa aina vuoteen 1969 saakka.

Bayerische Staatskanzlei Munich Germany

KUVA: Staatskanzlei rakennukset ovat yhdistelmä vuodelta 1905 olevaa Louis Mellingerin suunnittelemaa rakennuksen keskusosaa, ja modernia, keskusrakennuksen kupolin muodoista ja art deco talvipuutarhoista inspiraatiota saaneita sivuosia, jotka valmistuivat vuonna 1993.

Otto von Wittelsbach Munich Germany

KUVA: Muistona rakennuksen vanhan osan käytöstä aina vuoteen saakka 1969 saakka Baijerin armeijamuseona (www.bayerisches-armeemuseum.de, nykyisin museo toimii Ingolstadin Neues Schloss linnassa) sen edustalta löytyy muistopatsas herttua Otto von Wittelsbachille (1117-1183). Hän sai Baijerin alueet hallintaansa ja aloitti Wittelsbachin hallitsija-dynastian nimenomaan sotataitojensa ansiosta, sillä Wittelsbach oli yksi parhaista ritareista Fredrik I Barbarossan sotajoukoissa, ja maat olivat palkinto voittoisasta taistelustaVeronan lähellä vuonna 1155.

Koska rakennus oli pahoin vaurioitunut toisessa maailmansodassa, sen restauroimiseksi julistettiin arkkitehtikilpailu vuonna 1982, ja samalla oli tarkoitus saada uudet tilat Baijerin kansalerinvirastolle, joka toimi tuolloin Prinzregentenstrasse-kadulla.

Voittava suunnitelma tuli arkkitehdeilta Diethard J. Siegert ja Reto Gansser, mutta kansan puolelta uutta suunnitelmaa vastustettiin voimakkaasti, koska se vei osan historiallisen hallintopuutarhan Hofgartenin, itäisestä alueesta.

Uudessa suunnitelmassa vanhasta Baijerin Armeijamuseon rakennuksista restauroitiin sen keskuspalatsi-osio, ja ympärille tuli uutta, hallintorakennuskäyttöön soveltuvaa tilaa.

Rakennelman ulkoisiin kohokohtiin kuuluu nykyisin varsinkin sen 32-metriä korkea kupoli, joka on moderni versio renesanssin arkkitehtuurin keskusrakennus teemasta.

Uusien osioiden teemat pyrittiin harmonisoimaan keskusosion arkkitehtuuriteemojen kanssa, varsinkin kupolin muotojen suhteen, ja luomaan tälle 194-metriä leveälle rakennuskompleksille jatkuvuutta suhteessa sen vieressä olevaan Hofgarten puutarhaan.

Tämä suunnitteluidean takia uusien osioiden muodot muistuttavat pitkälti art deco tyyppisiä palatsitalvipuutarhoja, kuten Wienin Palmutaloa.

Kanslerinviraston (www.bayern.de/Staatskanzlei-.314.htm), joka toimii Baijerin hallituksen ja pääministerin avustajana hallintotoiminnassa, käytössä on kaikkiaan 293 toimistoa/neuvotteluhuonetta noin 8 875 neliömetrin lattiapinta-alan voimin.

Rakennuksen sisällä on lukuisia merkittäviä taideteoksia, kuten maalaustaideteoksia taiteilijoilta

  • Maria Caspar-Filser,
  • Emanuel Fohn,
  • Pieter Jacob Horemans,
  • Alexander Koester,
  • Johann Christian von Mannlich,
  • Carl Rottmann ja
  • Eduard Schleich vanhempi.

Yksi erikoisimmista taideteoksista Staatskanzlei rakennuksessa on Markus Stanglin moderni, kolmen jättimäisen alumiinikuulan veistosteos.


Teos sijaitsee rakennuksen pohjoisosan portaikon luona. Mielenkiintoinen on myös Adrian Maryniakin noin 4 metriä korkea, alumiinituubia muistuttava moderni veistosteos eteläisen portaikon alueella.