Belgian nähtävyydet

Belgian nähtävyydet kohokohtia ovat Grote Markt Brysselissä, Atomium, Manneken Pis, Bruggen vanhakaupunki, ja suklaatehdaskierros.

Grote Markt Brysselissä eli Brysselin suurtori, ei ole ainoastaan Brysselin ydin, vaan se on myös ideaali aloituspaikka Brysselin tutkimiseen kokonaisuudessaan.

Aukiolta löytyy mm. Brysselin turismin päätoimisto, joka voi auttaa sinua vaikkapa aukion ohjattujen kiertojen tai muiden järjestelyjen suhteen.

Aukiota pidetään yleisesti maailman kauneimpana, ja esimerkiksi Victor Hugo mieltyi aukioon niin, että asui aukiolla olevan Godiva suklaa kaupan yläpuolella kirjoittaessaan Les Contemplations teostaan (jota ei ole suomennettu).

Grote Markt kohokohtiin kuuluvat sen 1300-luvulta peräisin oleva kaupungintalo sekä kullatut säätyläistalot 1500- ja 1600-luvuilta.


VIDEO: Grote Marktin esittely.

Belgian nähtävyydet parhaimmistoa on myös Atomium (www.atomium.be), joka on monumentti, joka rakennettiin Brysselin Expo 1958 maailman-näyttelyä varten.

Rakennelma, joka muistuttaa atomia, on 102-metriä korkea, ja se on tehty rauta krystalli atomin rakenteen perusteella, suurennettuna 165 miljardin kertaiseksi.

Rakennelman “elektroni” palloja, jotka ovat kukin 18 metriä läpimitaltaan, yhdistävät linkit sisältävät hissejä, joiden avulla voi päästä liikkumaan palloissa olevien näytttelytilojen ja muiden julkisten tilojen välillä.

Ylimmästä pallosta on tarjolla panoraminen näkymä kauneimpaan Brysseliin. Rakennelmasta löytyy myös ravintola.

Manneken Pis (suomennettuna “pieni mies virtsaamassa”) patsas, on yksi tunnetuimmista Brysselin maamerkeistä, ja sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Grote Markt aukiosta.

Patsaaseen liittyy monia Brysselin kaupunkilegendoja, joista useiten turisteille kerrotaan versio, jossa rikas kauppias kadotti Brysselin vierailunsa aikana poikansa. Kauppiaan kokoama etsintäpartio kolusi kaikki kaupungin nurkat kunnes poika onnellisesti lopulta löytyi virtsaamassa pienestä puutarhasta. Kiitollisena kaupunginväelle joka auttoi löytämään poikansa, kauppias rakennutti Manneken Pis patsaan.

Patsaaseen liittyy myös useita Brysselin perinteitä, joissa useimmissa se puetaan erilaisiin pukuihin, riippuen juhlan aiheesta.

Patsaaseen liittyvät erilaiset muistoesineet ovat kaupungin suosituin lahjatavara ja tuliainen, ja niitä on helppo löytää lähes joka kaupasta jolla on vähääkään tekemistä turismin kanssa.


VIDEO: Esittely Manneken Pis patsaasta.

Belgian nähtävyydet kohokohtia on myös Bruggen vanhakaupunki, joka on jäänne niistä kulta-ajoista, varsinkin 1300-luvulla, jolloin Brugge oli yksi Euroopan vauraimpia kaupunkeja, sekä kaupunkäyntinsä ansiosta, että kauppiaitten rahoittajana, ennen kuin Venetsian pankkiirit valtasivat alan hallinnan.

Vanhakaupunki on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista vanhoista kaupungeista Euroopassa, ja monet sen rakennelmista ovat huomattavia, kohokohtana varsinkin Church of Our Lady kirkko, jonka tiilitorni, 122 metrin korkeudella, on yksi maailman korkeimmista tiili torneista/rakennuksista.

Kirkosta löytyy myös Michelangelon kuuluisa veistos “Madonna ja lapsi”, jonka uskotaan olevan ainoa Michelangelon veistoksista, joka päätyi ulkomaille hänen elinaikanaan.

Bruggea kutsutaan usein “Pohjoisen Venetsiaksi”, joka viittaa sen vanhankaupungin alueella oleviin kanaaleihin, ja näköala-risteily näillä kanaaleilla kuuluu monen turistin ohjelmaan.

Kanaaliristeily laivoja lähtee 5 eri paikasta Bruggea:

De Meulemeester – Wollestraat,
Gruuthuse – Nieuwstraat,
Georges Stael – Katelujnestraat, 4
Michielssens – Huidenvettersplein, ja
Coudenys – Rozenhoedkaai

Suklaatehdaskierros, joka on yllättävänkin suosittu turisti aktiviteetti suklaastaan maailmantunnetussa Belgiassa, on mahdollista tehdä lähes kaikissa suuremmissa Belgialaisissa kaupungeissa, mutta useat suosittelevat Bruggea.

Yksi suosituimpia suklaatehtaita joihin voi tutustua on Roose’s Chocolate World (www.chocolate-world.be), jossa opit sekä firman että suklaanteon historian, että miten suklaata tehdään, ja pääset maistamaan valmista tuotetta.

Brysselistä löytyy puolestaan The Museum of Cacao and Chocolate (www.mucc.be), joka on suklaaseen ja sen valmistukseen erikoistunut museo, jossa myös pääsee maistamaan erilaisia suklaita.


Belgian lomasi aikana suklaan suhteen kannattaa maistaa ainakin yksi “praline” suklaa matkan aikana, joka on tehty varsinkin pähkinöistä ja sokerisiirapista, ja joka on ollut paikallisten belgialaisten suosikki “pahe” vuodesta 1912.