Big Islandin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Havaijin osavaltion Big Islandin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Hilon maalaismarkkinat, Mahukonan rantapuisto, sekä Mauna Kea & Onizuka Visitor Center.

Big Island on Havaijin suurin saari, kaksi kertaa niin suuri kuin Havaijiin kuuluvat kaikki muut saaret yhteensä.

Big Island Havaiji Yhdysvallat.

Suurikokoinen saari pitää sisällään monipuolisesti Havaijin tunnettua monipuolista luonnonkauneutta, joka vaihtelee muuttuvan maaston mukana.

Monimuotoisuutta korostovat saaren alueen erilaiset ilmastot – Big Islandilta löytyy edustettuna suurin osa maailman erilaisista ilmastoista, tuoden mukanaan lumisia tulivuoria, reheviä laaksoja, hiekkaisia rantoja, sekä kattavasti kasvistoa ja eläimistöä.

Big Island tarjoaa kaikkea mahdollista kävijöille, aina päivänvietosta joenlaakson varrella auringonlaskuihin tulivuoren huipulta nähtynä saakka.

Nähdäksesi Big Islandin pyhän laakson mustanhiekan rantoineen, voit tehdä matkan paikkoihin kuten Pololu Valley Lookout tai Waipio Valley.

Parhainta ranta-elämää paikkakunnalla voi viettää auringon ja hiekan ääressä muun muassa Hapuna Beach State Recreation Area -alueella, joka tarjoaa pitkän puolikuun muotoisen rannan hienolla valkoisella hiekalla.

Hapuna Beach State Recreation Area rannan ohella toinen suosittu vaihtoehto on 69 Beach, joka on syrjässä oleva valkoisen hiekan ranta, ja rauhallisempi optio Hapunaan verrattuna.

Big Islandin kävijöille kohokohtiin kuuluu myös 3962 metriä korkea Mauna Kea vuori ja sen Onizuka vierailijakeskus, jolta olevilta kiikareilta voi nähdä paikkoja läpi saaren, kuin myös alueen uskomattomimman auringonlaskun.

1) Hilon maalaismarkkinat (Hilo Farmers Market)

Hilon maalaismarkkinat Yhdysvallat.

Hilon maalaismarkkinat tarjoavat yli 200 myyjää, jotka kauppaavat kaikenlaisia tuotteita.

Tämä ulkoilmamarkkinapaikka on tyyliltään kuin joukko yhdeksi liitettyjä ravintoloita.

Markkinapaikalta löytyy muun muassa Thai-ruokaa, kasvisruokaa, kahviloita, jälkiruokapaikkoja, havaijilaista ruokaa, ja monia muita ruokakulttuureja.

Vaikka markkinapaikka on avoinna päivittäin, parhaimmat päivät käydä paikan päällä ovat lauantai ja keskiviikko, jolloin markkinat ovat avoinna klo 6 – 16. Muina päivinä markkinat ovat avoinna klo 7 – 16.

Voit shoppailla Hilon maalaismarkkinoilla kaikkea aina koruista tuoreisiin kukkiin, vaatteisiin, ruokatuotteisiin, ja kodin sisustustavaroihin saakka.

2) Pololu Valley Lookout -näköalapaikka

Pololu Valleyn näköalapaikka, joka sijaitsee luonnonkauniin Highway 270 moottoritien päädyssä, tarjoaa upeat näkymät Big Islandin dramaattiselle Kohala-rannikolle.

Korkealla rannikon yläpuolella on useita näköalapaikkoja, joilta on kattavia näkymiä kallionkielekkeille ja niiltä laskeutuviin vesiputouksiin.

Ne vierailijat, jotka haluavat lisätä hieman seikkailua käyntiinsä, voivat laskeutua kävelypolkua alas mustanhiekan omaavalle rannalle kallioiden pohjalla.

Huomaa kuitenkin, että vedet täällä eivät ole hyviä uimiseen, eikä tarjolla ole hengenpelastajia. Jos vietät päivän laaksossa, sinun kannattaa tuoda mukana runsaasti vettä ja ruokaa päivänvieton yhteyteen.

3) Mahukonan rantapuisto (Mahukona Beach Park)

Mahukonan rantapuisto on erittäin uniikki ja mielenkiintoinen kohde, joka, nimestään huolimatta, ei sisällä varsinaisesti rantaa.

Kyseessä on sementistä luotu satamapuisto veden ääressä, joka yhdistää luonnollisesti kauneutta ja historiaa.

Mahukonan vedenalainen maailma on yksi parhaista paikoista koko saaren alueella snorklaukseen, tarjoten värikkään kalapopulaation ohella vedenalaisia arkeologisia kohokohtia.

Näihin kohokohtiin lukeutuvat vedenalaisen museon oloiset jäänteet sataman plantaasi- ja rautatiekäytön ajoilta.

Voit laskeutua snorklaamaan esimerkiksi satamarannan pohjoisessa päädyssä olevilta tikkailta.

Ranta-alueen yhteydessä on lisäksi lähes ehjä Hawaiian Railroad Company yhtiön, joka toimi paikalla useiden vuosien ajan, jälkeensä jättämä rakenne.

Voit tutustua kaikkiin nähtävyyden puitteissan oleviin raunioihin, mutta sinun kannattaa ottaa tutustuminen varovaisesti.

Tarjolla on myös varjossa olevia piknik-alueita, mutta ei muita palveluita, joten muista tuoda itse vettä mukanasi.

4) Hawai’i Volcanoes National Park

Havaijin tulivuorten kansallispuisto, joka kattaa yli 141 hehtaaria, on mielenkiintoinen kansallispuisto ja yksi Havaijin saarten kuvatuimpia kohteita.

Kansallispuiston dramaattinen maisema, jonka on muokannut yli 70 miljoonan vuoden aikana maan sisältä tullut vulkaaninen kuumuus sekä paine, sisältää kohokohdat kuten Thurston Lava Tube, Halemaumau Crater, ja Mauna Loan Pu’u O’o, joista jälkimmäinen on syössyt laavaa vuodesta 1993.

Vierailijat voivat tutustua puistoon sen sisältämien noin 80 km ajoväylien avulla, jotka menevät halki Mauna Loaa ympäröivien tiheiden trooppisten sademetsien, mutta vierailun aikana kannattaa olla valppaana, koska tulivuori on aktiivinen.

Kilauea Visitor Center -vierailijakeskus sijaitsee puiston pääsisäänkäynnin yhteydessä, puiston sisäpuolella.

5) Waipi’o Valley

Waipi’o laakso on Big Islandin merkittävin laaksoalue, jolla on erikoispaikka paikallisten sydämissä.

Legendoja täynnä oleva syvä, kapea laakso on noin 8 km pituinen, jota reunustavat molemmilta puolilta korkeuksiin kohoavat kivivallit.

Laakson pohja on täynnä viheriästä trooppista kasvistoa, guavaa, punaisia banaaneja, ja tarokasveja, joiden välissä virtaavat rauhalliset purot sekä vesiputoukset.

Turisteja kehotetaan tekemään matkan laaksoon ilman omaa autoa. Hyvä vaihtoehto on Waipi’o Valley Shuttle -sukkulabussi, jonka kyydissä laaksoon pääsee juonnetuilla, nelivetoautolla toteutetuilla 90 minuuttisilla kiertokäynneillä.

Jos et halua osallistua kiertokäyntiin, näet laakson kauneuden myös tarjolla olevalta näköalatasanteelta.

6) Beach 69

Pitkä, puolikuun muotoinen ja valkoisen hiekan ranta Beach 69 on hieman syrjässä, mutta silti suosittu Konan alueen rantapaikka.

Paikkaa on kehitetty voimakkaasti vuosien varrella, ja sisältää nykyisin virallisen parkkialueen, suihkuja (ilman lämmintä vettä), sekä pukuhuoneita.

Kyseessä on silti syrjäisempi ranta suhteessa muihin läheisiin rantoihin kuten Hapuna State Beach Park.

Vaikka Beach 69 on kokonaisuutena yksi pitkä ranta, se sisältää erilaisia poukamia puiden välissä, jotka ulottuvat merelle saakka.

Pääset käymään rannalla seuraamalla Highway 19 moottoritietä Hapunan ohi. Parkkipaikka näkyy oikealla puolella tietä.

7) Hapuna Beach State Recreation Area

Waikuin ja Puakon välisellä alueella sijaitseva Hapuna Beach tunnetaan yhtenä puhtaimmista, perhe-ystävällisimmistä rannoista Havaijilla.

Rannan hienojakoinen valkoinen hiekka kantaa pitkälle rannasta merellepäin, joten rannalla kahlaaminen täällä on miellyttävä kokemus jaloille.

Hapuna Beach on laajimmillaan kesäkuukausien aikana, pysyen ruuhkaisena auringonnoususta auringonlaskuun saakka. Talvikuukaudet tuovat tätä vastoin mukanaan epävakaat vedet ja kuolettavat ristiaallokot. Kun lisäksi talvikaudella paikalla ei ole hengenpelastajia, uiminen kannattaa jättää suosiolla väliin.

Rannan palveluihin lukeutuvat retkeily-alueet, miesten ja naisten suihkut, välipalabaari, sekä paviljonki. Koko päivän varalle kannattaa tuoda runsaasti vettä, ruokaa, ja aurinkorasvaa.

8) Queen Liliuokalani Park and Gardens

Hilon Liliuokalanin puisto on kaunis ja rauhallinen yli 13 hehtaarin kokoinen japanilainen puutarha.

Koristeelliset puutarhat on nimetty kuningatar Liliuokalanin, havaijilaisen monarkin mukaan, ja omistettu Hilossa asuville monille japanilaisille siirtolaisille.

Puisto luotiin varhaisen 1900-luvun aikana, ja sen sanotaan edustavan suurinta Edo-tyylisuunnan puutarhaa Japanin ulkopuolella.

Puutarhat ovat rakennettu Waihonu-lammen ympärille siltoineen, pagodineen, ja kivilyhtyineen kävelypolkujen varrella.

Puiston luovat lisäksi sen bambupuut ja muut puulajit, kukkivat pensaat, sekä hehtaareittain viheriäitä nurmikkoja.

Monien istumista varten tarjolla olevien penkkien ja istuinpaikkojen ohella puiston keskellä on perinteinen japanilainen teetalo.

Kokonaisuuteen, joka on erinomaista seutua hölkkäämiseen, kuuluu WC-tiloja, ja puisto on tien yli mereltä käsin.

9) Mauna Kea & Onizuka Visitor Center


Merenpohjasta 3962 metriä korkea Mauna Kea on majesteetillinen nähtävyys ja Havaijin korkein vuori.

Vuoren korkeus yhdistettynä paikan suhteelliseen syrjäiseen sijaintiin ja ilmasaasteiden puuttumiseen tekee vuoresta yhden maailman parhaista paikoista ihailla tähtitaivasta.

Tämän takia 11 maata, mukaanlukien Japani, Ranska, ja useat amerikkalaiset yliopistot, ovat rakentaneet vuoren puitteisiin ultamoderneja avaruusteleskooppeja.

Vuoren vierailijakeskus, Onizuka Visitor Center, tarjoaa paljon tietoa alueesta, mukaanlukien vierailijaluentoja sekä yöaikaisia tähtitaivaan tarkkailutapahtumia.

Koska vuori on niin korkea ja lämpötilat laskevat jyrkästi auringonlaskun myötä, sinun kannattaa varautua käyntiä varten lämpimillä vaatteilla.

Huomaa, että useimmat autovuokraamot kieltävät ajoneuvon viennin vuoren huipulle, mukaanlukien nelivetoiset ajoneuvot, joten sinun kannattaa tehdä kuljetusten suhteen vaihtoehtoisia suunnitelmia.

10) Champagne Pond

Champagne Pond, eli Big Islandin Samppanjalampi on Puna-rannikon kenties paras uimapaikka.

Kyseessä on melko suurikokoinen luonnollinen lampi kivikkoisella pohjalla ja melko kivikkoisella rannalla, ollen sekoitus tuoretta merivettä ja lämmintä sisävesivettä.

Lammen vedet lämpenevät luonnollisesti maalämmön ansiosta (läheltä löytyessä runsaasti laava-aktiviteettia), lammen ollessa aina täysin tyyni ja täydellinen paikka uimiseen & snorklaukseen.

Aivan Champagne Pondin ulkopuolelta löytyy avoin meri, joten vältä sille alueelle joutumista.


Lammelle, joka sijaitsee yksityisen asuinalueen vieressä, pääsee reittiä, joka kulkee valomajakan tien kautta. Toinen väylä kulkee yksityisen asuinalueen kautta, jonka Beach Lots -portti on lukittu.