Biologinen museo Turku on vuodesta 1907 toiminut luontomuseo, jonka kohokohtiin kuuluvat luontodioraamat eläimineen.
Biologinen museo sai alkunsa liikemies, Ruotsin varakonsuli Alfred Jacobssonin ja tämän vaimon Hélènen antamasta rahalahjoituksesta vuonna 1902.
Ajatus lahjoitukseen oli tullut Jakobsoneille heidän tekemän Tukholman matkan aikana, jolloin he tutustuivat paikalliseen biologiseen museoon (www.biologiskamuseet.com), joka oli avattu vuonna 1893, ja tätä museota käytettiinkin esikuvana Turun museorakennuksen ja sen näyttelyiden rakentamisessa.
KUVA: Biologisen museon puujugend-rakennuksen julkisivua.
KUVA: Opaste, joka löytyy museolle vievän sisäänkäynnin kohdalta, osoitteessa Neitsytpolku 1.
Lisäksi Tukholman näyttelyn suunnittelija, Gustaf Kolthoff, pyydettiin Turun museon työn ohjaajaksi, ja hän myös henkilökohtaisesti pyydysti ja täytti poikansa Kjell Kolthoffin kanssa näyttelyyn sijoitetut eläimet sekä maalasi öljyvärein dioraamojen (fi.wikipedia.org/wiki/Dioraama) kangastaustat.
Turun museon rakennus valmistui vuonna 1907 arkkitehti Alex Nyströmin suunnitelmien pohjalta, ja upea puinen rakennus edustaa kansallisromanttista jugend-tyyliä.
Nykyään museon perusnäyttely koostuu kaikkiaan 13:sta dioraamasta, jotka kertovat Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä aina Turun saaristosta Lapin tuntureille saakka.
Dioraamojen avulla näyttely esittelee kaikkiaan noin 30 nisäkäslajia ja 136 lintulajia.
Turun Biologinen museo
Neitsytpolku 1
Turku
Aukioloajat: ti-su klo 10-18
www.turunmuseokeskus.fi
Biologisen museon yhteydessä toimii museokauppa, lippukassan yhteydessä, josta voit ostaa erilaisia muistoesineitä, kuten postikortteja, pelikortteja, ja biologisen museon toimintaan liittyvää pikkutavaraa.