Blade laskettelu

Blade laskettelu tapahtuu hieman leveämmillä ja lyhyillä, noin puolet normaalien laskettelusuksien pituudesta olevilla suksilla.

Ensimmäiset lyhyet Blade sukset valmistettiin jo 1940-luvulla, ja tämän tyyppisten suksien ensimmäiset isojen tuotantomäärien tuotteet olivat MicroSki nimisiä, joita valmistettiin Yhdysvalloissa.

Nykyisen nimensä sukset saivat suomalaisomisteisen Salomonin Snowblades suksista, jotka olivat hieman pidennetty versio aikaisemmista lajin suksista, ja joista on tullut suosituin blade-suksityyppi.

Blade laskettelu

KUVA: Kuva, josta näkyy Blade suksien mittasuhteet. Kuvan sukset ovat Rossignol Free Trek Venture merkkiset.

Blade suksilla laskettelun suosio on noussut varsinkin vuodesta 2007 vaihtoehtoisena aktiviteettina perinteiselle laskettelulle, ja niiden käyttö tarjoaa useita etuja perinteisiin suksiin verrattuna.

Yksi eduista on niiden lyhyys, joka tekee suksista erittäin helposti ja joustavasti kuljetettavat vaikkapa julkisissa kulkuneuvoissa.

Lyhyydensä ansiosta sukset ovat myös erittäin helppoja kontrolloida, tehden tiukoista kanttauksista yksinkertaisia tehdä.

Koska suksityyppi on varsin uusi, blade suksien käyttäjiä on suhteellisen vähän, mutta lajin suosio on kasvamassa pitkälti samojen urien kautta kuin lumilautailu kehittyi varsinkin 1990-luvun aikana joka kodin harrastukseksi.

Blade suksia pidetään yleensä perinteisiin laskettelusuksiin soveltuvien kovien monojen kanssa, mutta blade suksien siteiden design poikkeaa yleensä normaali laskettelusuksien vastaavista, siten että kaikissa ei ole automaattisesti kaatumisen yhteydessä aukeavia turvasiteitä.

Alunperin blade laskemiseen valmistettujen suksien kanssa ei käytetty sauvoja, mutta mikään ei estä käyttämästä niiden kanssa sauvoja, varsinkin laskuturvallisuuden parantamiseksi.

Blade sukset ovat usein pituudeltaan 75 cm ja 110 cm väliltä, mutta myös pidempiä versioita on tarjolla. Lyhyimmät markkinoilla olevat blade sukset ovat 65 cm pituisia ja pisimmät 130 cm.


Ollessaan muodoiltaan niinkin lyhyet ja kantopinnaltaan pienet, blade sukset toimivat huonosti puuterilumella, mutta ovat helposti kontrolloitavissa tiukempaan pakkautuneen lumen päällä huoliteltujen hiihtokeskus rinteiden ohella.