Bodö Norja nähtävyydet

Bodö Norja nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Salten Museum museo, Bodø katedraali, Norjan Ilmailumuseo, Saltstraumen kurimus (pyörre vedessä), ja Kjerringøyn kylä.

Salten Museum museo (www.saltenmuseum.no) sijaitsee aivan Bodøn kaupungin keskustassa, ja tarjoaa useita näyttelyitä liittyen Pohjois-Norjalaiseen kulttuuriin ja historiaan.

Museon kohokohtiin kuuluvat sen ensimmäisen kerroksen näyttelytila, joka esittelee perinteisen kalan kaupankäynti tradition esimerkkejä sekä saamelaiskulttuurin esineistöä.

Toisesta kerroksesta löytyy hopeinen Viikinki aarre, joka löydettiin Bodøsta vuonna 1919 ja se on kooltaan yksi Pohjois-Norjan suurimpia, koostuen mm. hopeisista koruista ja Arabialaisista kolikoista.

Kolmannesta kerroksesta löytyy näyttely joka kertoo Bodøn historian aina perustamisesta vuonna 1816 saakka nykyaikaan.

Bodø katedraali rakennettiin vuonna 1956, ja tarjoaa kauneinta Pohjois-Norjalaista sotien jälkeistä arkkitehtuuria.

Monet yhdistävät katedraalissa käynnin Bodin kirkossa, joka on toinen kaupungin pääkirkoista, käyntiin, ja joka sijaitsee aivan keskustan ulkopuolella, ja joka on peräisin 1200-luvulta, tarjoten keskiaikaista kivi-arkkitehtuuria.

Katedraalin kohokohtiin kuuluvat varsinkin sen hienot lasimaalaukset.

Norjan Ilmailumuseo (luftfart.museum.no/Engelsk/default.htm) sijaitsee aivan Bodøn lentoaseman vieressä propellerin muotoisessa rakennuksessa.

Museo tarjoaa erilaisia näyttelyitä liittyen Norjan ilmailulliseen historiaan, ja kohokohtiin kuuluvat varsinkin sen sotilaskoneiden näyttely, joihin kuuluvat Lockheed U-2, Gloster Gladiator ja Supermarine Spitfire lentokoneet.

Siviililentokoneista näytillä on mm. De Havilland Canada DHC-3 Otter lentokone.

Museo tarjoaa halukkaille kesäkauden aikana opastettuja kierroksia, jonka hinta sisältyy pääsylipun hintaan. Museosta löytyy myös lahjatavarakauppa ja kahvila.

Museon yksi kohokohdista varsinaisen näyttelyn ohessa on “MaxFlight lentosimulaattori”, jossa pääset pilotoimaan ja kontrolloimaan lentosimulaattoria.

Bodö Norja nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Saltstraumen kurimus (pyörre vedessä), joka on maailman suurin ns. Maelstrom pyörre, tuttu mm. elokuvista kuten Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla, jossa pyörre oli tosin paljon dramaattisempi.

Kurimus muodostuu kun noin 400 miljoonaa m³ merivettä työntyy 3 km pitkän ja 150 m leveän salmen läpi joka kuuden tunnin välein, ja veden nopeus virrassa on jopa yli 30 km/tunnissa.

Kun virta on kaikkein voimakkaimmillaan, siihen muodostuu jopa noin 10 m läpimittaisia ja 5 m syviä kurimuksia eli pyörteitä vedessä.

Virralla käynti on helpon päiväretken päässä, noin 30 km päässä Bodøsta, ja parhaimmat näkymät virtaan ovat sen yli menevältä Saltstraum sillalta.

Kjerringøyn kylä (www.kjerringoy.no) on kuvankaunis restauroitu historiallinen satamakaupunki, joka on varsinkin Norjalaisten keskuudessa tuttu erilaisten paikallisten elokuvien kuvauspaikkana.

Kylä sijaitsee noin 40 km päässä Bodøsta, ja tarjoaa mahdollisuuksia nauttia varsinkin kalastuksesta ja ulkoilmaelämästä idyllisessä ympäristössä.

Kauniin sataman lisäksi kylän kohokohtiin kuuluvat sen norjalaisia herkkuja tarjoava ravintola, lahjatavaraliike, galleriat, ja vanhat Kjerringøyn kauppiastalot.

Voit myös käydä erilaisilla ohjatuilla veneretkillä lähialueilla kylän satamasta tarjolla olevilla veneillä.