Boulderin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Coloradon osavaltion Boulderin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Fiske-planetaario, Pearl Street Mall, sekä Eldorado Canyon State Park.

Kaupungissa on niin paljon vaihtoehtoja tehdä ja nähdä, että suurimmaksi ongelmaksi muodostuu usein, kuinka valita parhaat nähtävyydet tästä monipuolisesta valikoimasta loman ajalle.

Boulder Colorado Yhdysvallat.

Monille Boulderin kävijälle keskeisiin nähtävyyksiin kuuluvat alueen kaksi maan parhaisiin kuuluvaa julkista puistoa, osavaltiopuisto Eldorado Canyon State Park sekä kansallispuisto Rocky Mountain National Park.

Myös Boulderin Chautauqua Park on yksi käymisen arvoisista vuoristopuistoista, tarjoten seudun kauneimpiin lukeutuvia kävelyreittejä ja kilometrien päähän yltäviä näkymiä.

Boulderin kaupungin muihin kohokohtiin sen luonnonnähtävyyksien ohella lukeutuvat esimerkiksi Boulder Theater, joka isännöi paikallisia ja kansallisia nimekkäitä esiintyjiä, kuin myös Great American Beer Festival -tapahtuma, jossa voi rentoutua erinomaisten oluiden parissa vaikkapa luonnossa vietetyn päivän jälkeen.

1) Pearl Street Mall

Pearl Street Mall kauppakatu Boulder Colorado Yhdysvallat.

Pearl Street Mall on nimetty esimerkiksi Wall Street Journalin arvosteluissa maan parhaisiin ulkoilmakauppakeskuksiin kuuluvaksi shoppailukaduksi.

Haetpa sitten kirjoja, vaatteita, urheilutuotteita, makeisia, tai koruja, kauppakeskuksen myymälöissä on kaikille jotain.

Alueeseen kuuluu gallerioita, vapaa-ajanvieton paikkoja, historiallisia kohteita, kuin myös arkkitehtuurillisia maamerkkejä, ravintolatarjonnan sisältäessä vaihtoehtoja aina venäläisestä keittiöstä Thai-ruokiin saakka.

Pearl Street Mall on jatkuvasti tapahtumapaikkana erilaisille ulkoilmakonserteille ja yhteisön tapahtumille, kauppakadun ollessa suosittu kaikenikäisten keskuudessa.

Kauppapaikan varrelta löytyy myymälöitä merkittäviltä kansainvälisiltä brändeiltä kuten Patagonia, Athleta, ja prAna, mutta myös paikallisia suosikkeja, mm. Boulder Arts & Crafts Gallery, Peppercorn, ja Boulder Book Store.

2) Bands on the Bricks

Bands on the Bricks on ilmainen, viikoittain järjestettävä konsertti, jonka Boulderin kaupunki järjestää keskustan Pearl Streetin alueella.

Tapahtumaan kuuluu myös olutpuutarha, jossa saa maisteltua paikallisia olutlaatuja kuten Avery, West Flanders, ja Upslope Brewing Company, sekä herkullisia ruokia Pearl Street kadun ravintoloiden ruokalistoilta.

Tässä tapahtumassa löydät kaikenikäisiä ja kaikenlaisia ihmisiä tanssimassa sekä pitämässä hauskaa yhdessä.

Perheen pienimmätkin viihtyvät tapahtumapaikalla, sillä alueelta löytyy esimerkiksi kadusta pomppivia vesisuihkuja, viihdyttäviä katutaiteilijoita, ja kompaktikokoinen leikkipuisto.

Koska tapahtuma järjestetään keskustan Pearl Streetin varrella, voit helposti yhdistää konserttien seuraamisen shoppailuun artistien esittämien settien välillä.

Bands on the Bricks järjestetään vuosittain kesäkuusta syyskuuhun.

3) Avery Brewing Company -panimoravintola

Avery Brewing Co. panimoravintola Boulder Colorado Yhdysvallat.

Monien oluentuntijoiden mukaan paikallinen Avery Brewing Company on yksi Yhdysvaltain parhaita pienpanimoita, ja yhtiön tarjoama panimoravintola on erinomainen tapa ottaa vaihtelua keskustan baareihin ja pubeihin.

Panimoravintolan viihtyisä ja rento ilmapiiri on omiaan luomaan ikimuistoista lomatunnelmaa perheen ja ystävien seurassa, mutta voit tulla nauttimaan erinomaisista oluista myös omassa rauhassasi.

Avery Brewing Companyn ominta tuotantoa ovat India Pale Ale, belgialaistyylinen White Rascal, sekä Elle’s Brown Ale.

Löydät panimoravintolan Boulderin kaupungin laitamilta, kokonaisuuteen kuuluessa hanaoluiden huone alakerrassa, panimokierrokset, sekä tasokas ruokailuhuone, mikäli haluat nauttia ruoasta ja juomasta intiimimmässä ja rauhallisemmassa ilmapiirissä.

Lomasi aikana sinun kannattaa pitää silmällä Avery Brewing Companyn uusien oluiden julkaisujuhlia ja muita erikoistapahtumia, joita järjestetään ympäri vuoden.

4) Fiske-planetaario

Vuonna 1975 valmistunut Fiske Planetarium on University of Colorado – Boulder yliopiston operoima maamerkki, josta löytyy japanilainen Ohira Takayuki MEGASTAR Super Planetarium planetaariojärjestelmä, yksi planeetan edistyneimmistä.

Planetaarion ohjelmistoon kuuluvat tähtitaivas-showt, luennot, sekä laservalo-produktiot, joita järjestetään etenkin torstaisin, perjantaisin, ja valikoitujen lauantaiden aikana.

Ohira Takayuki MEGASTAR Super Planetarium-järjestelmää hyödyntävä projektori näyttää tähtitaivaan yhtä selkeänä ja kirkkaana kuten se on mahdollista nähdä Coloradon kalliovuorten huipuilta pilvettömällä säällä.

5) Coloradon Shakespeare-festivaali


Boulderissa järjestettävä Coloradon Shakespeare-festivaali lukeutuu koko Yhdysvaltojen parhaimpiin ja arvostetuimpiin Shakespeare tapahtumiin.

Festivaali järjestetään University of Coloradon kampuksen Mary Rippon Outdoor Theaterin ja University Theatren tiloissa.

Kaikki festivaalin yhteydessä esitettäviin näytelmiin osallistuva on koulutettu Shakespeare-ammattilainen.

Ennen show-ohjelmien alkua sinulla on hyvä mahdollisuus käydä romanttisella kävelyllä Boulderin puron viereisellä väylällä.

Festivaalin tapahtumapaikan puistossa, Colorado Shakespeare Festival Gardens -puistossa (joka on suunniteltu Shakespearin inspiroimana), kaupataan kävijöille esimerkiksi viiniä, olutta, illallis-aterioita, sekä pikkupurtavaa.

Paikalta pääsee esitysten jälkeen kävellen myös Pearl Streetin baareille yömyssyä varten ennen takaisin hotellille vetäytymistä.

6) Boulder Theater

Boulder Theatre Colorado Yhdysvallat.

Boulder Theater on vuonna 1906 valmistunut kaunis Art Deco rakennus, joka toimi alkuun oopperatalona ja myöhemmin elokuvateatterina.

Nykyään Boulder Theater on tapahtumapaikka muun muassa live-musiikkiesityksille, indie-filmeille, sekä Boulderin asukasyhteisön tapahtumille.

Konserttivalikoimiin kuuluu kaikkea aina paikallisista jazz-bändeistä kansainvälisiin artisteihin ja puhujiin saakka.

Teatterin tekee erikoiseksi etenkin sen intiimi ilmapiiri. Voit nähdä lavalle ja esiintyjät selkeästi kaikista teatterisalin kohdista.

7) Rocky Mountain kansallispuisto (Rocky Mountain National Park)


1074 neliökilometrin kokoisen Rocky Mountain kansallispuiston kohokohtiin kuuluu sen Trail Ridge Road -ajoväylä.

80 kilometrin pituinen Trail Ridge Road -tie on koko maan pisin yhtenäinen tie näillä korkeuksilla, tarjoten uskomattomia näkymiä sekä suuria vaihteluita matkan varrella suhteessa ilmastoon, kasvistoon, ja ekologisiin vyöhykkeisiin.

Näet tien puitteissa panoramisia näkymiä vuoristoketjuihin ja vuorenhuippuihin, peuroja ja hirviä laidunmaillaan, paksusarvilampaita, lintuja, sekä alueelle ominaisia jyrsijöitä.

Mikäli olet tulossa leiriytymään kansallispuiston alueelle, sinun kannattaa pysähtyä Morainen leirintäalueella, jolta on kristallinkirkkaat näkymät kalliovuorille ja joka sisältää käymälöitä sekä patikkareittien alkupisteitä.

Yksi näistä patikkareiteistä, nimeltään “Cub Lake Trail”, on keskivaikea ja täydellinen etenkin kävijöille, jotka eivät ole vielä mukautuneet korkeaan ilmanalaan.

8) Boulder County Farmers’ Market

Boulder Farmers' Market Colorado Yhdysvallat.

Boulder County Farmers’ Market, eli Boulderin maalaismarkkinat, ovat paikka, jonne alueen riippumattomat maatilalliset ja kasvattajat tulevat myymään tuotantoaan viihtyisässä tunnelmassa.

Löydät maalaismarkkinoilta muun muassa tuoreita, paikallisesti kasvatettuja hedelmiä, kasviksia, yrttejä, ja kukkia, kuin myös kasveja, puita, puskia, kahvipapuja, leivonnaisia, ja käsityötuotteita.

Painotuksena markkinoiden tarjonnassa ovat paikallisen maatalouden tuotanto.

Useat paikalliset myyjät tarjoavat ilmaisia maistiaisia tarjonnastaan, joten et joudu ostamaan sikaa säkissä, ilmapiiriä nostaessa lisäksi paikallisten artistien ja bändien musiikki-esitykset.

Boulderin maalaismarkkinat ovat erinomainen tapa kokea aitoa Boulderin elämää, mukaanlukien paikallisia ihmisiä, ruokaa, ja musiikkia.

9) Eldorado Canyon osavaltiopuisto (Eldorado Canyon State Park)

Yli 400 hehtaarin kokoinen Eldorado Canyon osavaltiopuisto on suosittu kohde patikointi- ja hevosratsastusretkiin, sisältäen 16 kilometrin verran kauniita polkuja vaihtelevilla vaikeusasteilla.

Puiston 260 metriä korkea hiekkakivinen kanjoninseinämä on suosittu paikka maailmanluokan vuoriokiipeiljöiden harjoitteluun.

Osavaltiopuistossa kävelyn ohella voit kalastaa kirjolohia puiston joista tai nauttia rentouttavasta luonaasta piknik-alueella kanjonin pohjalla, puron solinan vieressä.

Eldorado Canyonin vierailijakeskus sisältää näyttelyitä ja esineitä kanjonin geologisista muodostelmista sekä puiston historiasta.

10) Chautauqua Park

Chautauqua Park Boulder Colorado Yhdysvallat.

Chautauqua Park on niittymäisestä maisemasta koostuva esivuoristopuisto, joka on erinomainen kohde rentoihin iltapäiviin kirjan seurassa, perheen piknikille, lintujen tarkkailuun, tai virkistävälle patikkaretkellä paikan lukuisilla poluilla, jotka soveltuvat kaikille kuntotasoille.

Chautauquan kävelypolut vievät sinut aina Flatirons vuorijonolle, Bluebell Shelterille, tai Flagstaff-vuoren huipulle saakka.

Puiston keskustassa on vuosisadan vanha yhteisökeskus, jossa järjestetään lukuisia luentoja ja musiikkiesityksiä vuoden mittaan, mukaanlukien jokakesäinen Colorado Music Festival.


Suosittuihin patikkareitteihin kuuluvat “Royal-Arch” ja “Green Mountain” patikoinnit, mutta näille reiteille kannattaa mennä vain hyvällä kunnolla, runsaalla vesivarastolla varustettuna, sekä korkeaan ilmanalaan sopeutuneena.