Bratislavan nähtävyydet – 10 nähtävää Bratislavassa

Katsaus Slovakian Bratislavan nähtävyydet kohteisiin, 10 nähtävyyteen kaupungin puitteissa, mukaan lukien Bratislavan linna, Pyhän Martinuksen katedraali, sekä Nový mostin silta ja sen näköalatasanne.

Miksi sinun kannattaa vierailla Bratislavassa? Vastaus on yksinkertainen – koska kaupungissa on kaikkea. Historiaa, arkkitehtuuria, perinteitä, kulttuuria, taidetta, juomia, ruokia, ja yöelämää.

Tonava-joen varrella sijaitsevaan Bratislavaan on helppo tulla ja sen mahtava paikka viettää aikaa. Kaupunki on turvallinen, ystävällinen, mutkaton, ja sieltä löytyy aina jotain ajankohtaista tekemistä, olitpa vierailulla päivän, viikon, tai vuoden ajaksi.

Bratislava on aina ollut menestyksekäs ja rikas kaupunki, paikkakuntana, joka on hyödyntänyt strategisen sijaintinsa Tonavan varrella ja tärkeimpien eurooppalaisten kauppaväylien risteyksenä.

Keskiajalla ja myöhemmin 1700-luvulla kaupunki oli merkittävä Keski-Euroopan taloudellinen, kulttuurillinen, ja poliittinen keskus.

Se oli myös kaupungin sijainnin ansiosta että Bratislavasta tuli Unkarin kuningaskunnan pääkaupunki ja kruunajaispaikka 1500-luvulla, kuin myös kruununjalokivien säilytyspaikka. Sijainti oli riittävän syrjäinen suhteessa valloittaviin turkkilaisiin joukkoihin, mutta tarpeeksi lähellä imperiaalista Wieniä, josta koko Itävalta-Unkarin valtakuntaa hallittiin lähes 500 seuranneen vuoden ajan.

Wien ja Bratislava olivat pitkään erittäin läheisesti yhdistettyjä toisiinsa taloudellisesti, kulttuurillisesti, ja poliittisesti.

1700-luvulla Bratislavan linna jälleenrakennettiin, ja se toimi kuningatar Maria Theresan, joka vieraili kaupungissa usein, kesäasuntona. Pääsyy hänen vierailuihinsa oli se fakta, että hänen suosikkityttärensä, Maria Christine, asui kaupungissa lähes 20 vuoden ajan.

Bratislavan nähtävyydet.

Strateginen sijainti oli pitkään Bratislavalle hyödyllinen, mutta 1900-luvun puolessavälissä siitä tuli merkittävä haitta, kun kaupunki joutui maksamaan kalliin hinnan uniikista sijaintikohdastaan.

Sen jälkeen kun kommunistit tulivat valtaan vuonna 1948, rautaesirippu, raja, jonka pystyi näkemään kaupungin keskustasta, tuli voimaan. Se jakoi brutaalisti jotain, mikä oli aikoinaan ollut yhtä yhteistä taloudellista ja kulttuurillista seutua.

Kommunismin kaaduttua vuonna 1989 Bratislava pystyi viimein kehittymään vapaana kaupunkina ja jälleenluomaan läheiset suhteensa Wienin kanssa.

Tähän kehitykseen kuuluivat Slovakian Euroopan Unionin jäseneksi tuleminen vuonna 2004, moottoritie Bratislavan ja Wienin välillä vuonna 2007, sekä Slovakian tuleminen osaksi Schengen-aluetta.

Jos etsit kulttuurilomakohdetta, Bratislava ei tule tuottamaan pettymystä. Kaupungin muurit ja upea Mikaelin portti muistuttavat kävijöitä siitä, että linnoitukset olivat keskeinen osa elämää 1300-luvulla.

Arkkitehtuuri Bratislavassa vaihtelee gotiikan tyylisuunnasta renessanssiin, barokkiin, rococoon, ja uusklassiseen sekä empire-tyyliin.

Muinainen unkarilaisten kuninkaiden kruunajaisväylä kaupungin halki on merkitty kullatuilla kruunuilla varustetuilla muistolaatoilla osana kadun mukulakiviä.

Lisäelämyksiä tuovat muun muassa kiertokäynti Bratislavan vanhassa kaupungintalossa, mukaan lukien nousu sen kellotornin huipulle, kuin myös käynti Bratislavan linnassa.

Useita kaupungin osia muutettiin sosialismin aikakaudella, ja kaupungissa käynnin aikana tähän 40-vuoden kommunismin periodiin on mahdollista tutustua pelkkiä yleistyksiä tarkemmin.

Bratislava nähtävyydet.

Kommunismin kokeilun aikakaudelta jäljelle ovat jääneet esimerkiksi Petržalkan asuinalue, Itävallan ja Slovakian rajavyöhykkeellä olevat betonibunkkerit, erikoinen UFO-silta, muistomerkit sotilaille, jotka kaatuivat taistelussa natsijoukkoja vastaan, sekä muistomerkki niille ihmisille, jotka menettivät henkensä yrittäessään paeta rautaesiripun takaa länteen Devínin seudun kautta, josta löytyy yksi alueen merkittävistä linnoituksista.

Vaikka Devínin linna on suurelta osiltaan rauniota, sen tiloissa on joukko historiallisia näyttelyitä, jotka auttavat kävijöitä arvostamaan paikan taustalla olevaa tarinaa.

Kulttuurielämyksiin kuuluvat lisäksi Bratislavan maailmanluokan modernin taiteen kohokohdat sekä kansainväliset baletti- ja oopperaryhmät, joiden esityksiä pääsee seuraamaan erittäin edullisiin hintoihin.

Bratislava on yksi parhaista paikoista nautiskella Keski-Euroopan tarunhohtoisesta ruokakulttuurista hurmaavia ympäristöjä ja eläväistä tunnelmaa tarjoavissa ravintoloissa, kulttuuriperintönä Itävalta-Unkarin aikakaudelta.

Vaihtoehtoja löytyy aina perinteisestä slovakialaisesta keittiöstä itävaltalaisiin schnitzel-ruokiin ja unkarilaisiin gulassi-keittoihin saakka. Bratislavan seudun viinit ovat jo itsessään riittävä syy vierailla paikkakunnalla.

Yöelämää hakevat vierailijat löytävät Bratislavasta monipuolisesti yöajan viettopaikkoja, paikallisen musiikkielämän ollessa tuoretta ja klubi-kulttuurin eläväistä ja erittäin rentoa.

Kokonaisuutena Bratislava täyttää erinomaisesti maineensa aidosti kosmopoliittisena kaupunkina, jossa suomalaisen turistin on helppo viihtyä.

1. Bratislavan linna – Bratislavan nähtävyydet

Bratislavan nähtävyydet kohteista Bratislavan linna (facebook.com/SNMHistorickeMuzeum/) on rakennettu kaupungin ylikatsovalle kukkulalle. Alunperin roomalaisena rajavyöhykkeen kauppa-asemana toimineessa sijainnissa on ollut linnoitus 800-luvulta saakka.

Vuonna 1881 linna tuhoutui raunioiksi tulipalon myötä, eikä sitä jälleenrakennettu ennenkuin 1900-luvun puolessavälissä. Linnan ulkomuotoa on usein kuvattu ylösalaisin olevaksi pöydäksi, jonka neljässä kulmassa olevat tornit kohoavat korkeuksiin kuin pöytäjalat.

Bratislavan linna - Bratislavan nähtävyydet.

Huolimatta harmaanoloisesta ulkonäöstään linna on käynnin arvoinen etenkin sen sisältämien museoiden (historiamuseo ja kansallismuseo) ansiosta, kuin myös linnalta olevien panoraamaisten näkymien kaupungin yli puolesta.

Museotiloista suuri osa on omistettu taiteelle, sisältäen noin 3 500 teemoihin järjesteltyä maalaustyötä, veistosteosta, sekä painokuvateoksia niin slovakialaisilta kuin ulkomaisiltakin taiteilijoilta.

Kohokohtiin lukeutuvat lisäksi uskonnolliset taideteokset sekä kuninkaallisista, kuten Maria Theresa ja Marie Antoinette, tehdyt maalausteokset ja muotokuvat, sekä veistosteokset ja modernin taiteen työt, joukossa Július Kollerin kysymysmerkkikankaita.

Näet museoissa kaikkea aina 1400-luvun alttaritauluista ja kirkkopatsaista slovakialaisiin lasitavaroihin, veistettyihin puuhuonekaluihin, kelloihin, aseisiin, kypäriin, ja haarniskoihin.

Bratislava linna - Bratislava nähtävyydet.

Vaikutuksen tekevät näyttävät kokoelmat hopeatöitä kulhoineen, lautasineen, ja ruokailuvälineineen 1600-1800-luvuilta, renessanssiperiodin koruarkku noin vuodelta 1600, sekä jäljennös unkarilaisten kuninkaiden käyttämästä kruunusta.

Linnasta, muun muassa sen kruunutornista, on upeat, panoramiset 360-asteen näkymät ympäröivään Bratislavan kaupunkiin.

2. Pyhän Martinuksen katedraali

Pyhän Martinuksen katedraali (dom.fara.sk/en/), joka sijaitsee Bratislavan vanhankaupungin laitamilla, on kaupungin tärkein gotiikan tyylisuunnan rakennus.

Kirkko rakennettiin alunperin 1200-luvulla romaaniseen arkkitehtuurityyliin, jonka korvasi kolmen keskilaivan gotiikan tyylin tuomiokirkko myöhäisen 1300-luvun aikana.

Pyhän Martinuksen katedraali pyhitettiin käyttöön vuonna 1452, ja sitä jälleenrakennettiin useaan otteeseen seuranneina vuosisatoina.

Alunperin katedraali oli osa kaupungin ulkoista puolustusmuuria ja linnoitusta.

Pyhän Martinuksen katedraali - Bratislava.

1500-luvulla tuomiokirkosta tuli unkarilaisten kuninkaiden kruunajaiskirkko. Kaikkiaan 19 hallitsijaa (mukaanlukien Maria Theresia) kruunattiin asemaansa katedraalissa 1800-luvulle saakka.

Kirkosta löytyy kolme keskilaivaa sekä useita kappeleita, joita on lisätty rakenteeseen vuosisatojen varrella.

Kuuluisin Pyhän Martinuksen katedraalista löytyvä taideteos on 1700-luvulta peräisin oleva Pyhää Martinusta ja kerjäläistä esittävä veistosteos, jonka on tehnyt kuuluisa itävaltalainen barokki-kuvanveistäjä Raphael Donner.

Toinen keskeinen taideteos on Pyhän Stefanoksen kruunu, 1 metrin korkuinen kopio unkarilaisesta kuninkaallisesta kruunusta kirkontornin huipulla, noin 85 metrin korkeudella maanpinnasta.

Aikoinaan tuomiokirkon pääsisäänkäyntinä toimineen portaalin yläpuolella on gotiikan tyylisuunnan kohokuvateos, esittäen pyhää kolminaisuutta.

Pyhän Martinuksen katedraali - Bratislavan nähtävyydet.

Kirkon tiloista löytyy yläparvi, josta kuningas saattoi rauhassa seurata kirkollisia menoja seurakunnan yläpuolelta.

Kuninkaallisen yläparvi-osion alapuolelta löytyy muistolaatta Beethovenin Op. 123:lle, joka sai ensi-iltansa juuri näissä tiloissa 1700-luvun aikana.

Katedraalin ympäristö on lähes yhtä mieleenpainuva kuin kirkko itsessään.

Näihin lukeutuvat maalaukselliset kirkon tilavalla pihamaalla olevien ulkorakennusten rauniot sekä toiminnassa oleva pappisseminaari mukulakivisen sivukadun varrella.

Pieni mutta merkityksellinen muistomerkki kirkon lähellä on monumentti synagogille, joka toimi kirkon naapurissa vuosisatojen ajan siihen saakka, kunnes kommunistinen hallitus päätti tuhota sen noin vuonna 1970 tehdäkseen tilaa uudelle sillalle.

3. Priimaksen palatsi – Bratislavan nähtävyydet

Vuonna 1778 rakennettu Priimaksen palatsi (visitbratislava.com/places/primatial-palace/), joka sijaitsee Bratislavan vanhankaupungin keskustassa, on Bratislavan nähtävyydet listalla yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista.

Rakennuksen vaaleanpunaista ja valkoista julkisivua koristavat lukuisat marmoripatsaat sekä suurikokoinen valuraudasta valmistettu kardinaalin hattu.

Hattu on symboli arkkipiispasta, jolle rakennus aikanaan valmistui, sekä kunnianosoitus kardinaaleille, jotka vuosien varrella ovat asuttaneet palatsia.

Palatsi on täynnä suurikokoisia öljymaalausmuotokuvia Hapsburgien kuninkaallisesta perheestä, joukossa teos vuodelta 1742, joka esittää Maria Theresaa hänen kruunajaisissaan.

Priimaksen palatsi Bratislava Slovakia.

Rakennukset yksittäiset huoneen ovat harvakseltaan sisustettuja, mutta kohokohdat ovat sitäkin näyttävämpiä, kuten jättimäiset, kimaltelevat kristallikruunut ja seiniä koristavat englantilaiset kuvakudokset 1600-luvulta.

Parhaisiin osioihin palatsia lukeutuu lisäksi rakennuksen koristeellinen peilisali, joka on pienikokoisempi kuin vastaava Versaillesin linnasta löytyvä vastaava tila, mutta ollen silti erittäin vaikuttava ja historiallisesti merkittävä kokonaisuus.

Peilisali toimi mm. tilana, jossa Napoleon ja Francis I:n allekirjoittivat Pressbergin rauhansopimuksen (Pressberg oli Bratislavan aikaisempi nimi) vuonna 1805, Austerlitzin taistelun, jossa 50 000 venäläistä, ranskalaista, ja itävaltalaista sotilasta menehtyi, jälkeen.

Palatsin mielenkiintoisiin osioihin kuuluu myös palatsin pihalla sijaitseva Pyhän Yrjön suihkulähde ja patsas, sekä Ladislaus I Pyhän kappeli.

4. Pyhän Elisabetin kirkko

Bezrucova-kadulla Bratislavaa, lähellä kaupungin pääaukiota sijaitseva Pyhän Elisabetin kirkko (modrykostol.fara.sk/english/) on yksi maailman kauneimpia Art Nouveau arkkitehtuurin teoksia.

Pyhän Elisabetin kirkko Bratislava Slovakia.

Kirkko, josta käytetään myös nimeä Sininen kirkko (Modrý kostolik) ja toimii tätä nykyä yhtenä suosittuna Bratislavan nähtävyydet kohteena, rakennettiin vuosina 1907-1913 unkarilaisen arkkitehti Odon Lechnerin suunnitelmista. Nykyään rakennuksessa toimivat myös yläasteen koulu sekä pappila.

Pyhän Elisabetin kirkko, johon kuuluu yksi keskilaiva ja lieriömäinen torni, on ulkonäöltään unkarilaista Art Nouveau tyyliä koristeltuna kirkkailla ja kauniilla sinisillä majolica-tiileillä.

Sininen kirkko Bratislava - Bratislavan nähtävyydet.

Majolica-tiilit ovat slovakialaista alkuperää, ja niitä valmistetaan Modran kaupungissa, läntisessä osassa maata. Lasitetut siniset tiilet koristavat myös kirkkorakenteen kattoa.

5. Grassalkovichin palatsi (Presidentin palatsi) – Bratislavan nähtävyydet

Slovakian presidentin asuinpaikkana toimiva Grassalkovichin palatsi (prezident.sk/presidential-palace/) oli aikoinaan residenssi ja tapaamispaikka useille Itävalta-Unkarin ja Habsburgin ylimystön jäsenille.

Grassalkovich palatsi rakennettiin 1760-luvulla kreivi Anton Grassalkovichille, Unkarin kuninkaallisen kamarin presidentille ja keisarinna Maria Theresian neuvonantajalle.

Perinnetiedon mukaan kuuluisa keksijä Wolfgang von Kempelen esitteli useita keksinnöistään palatsin valtiosalissa, mukaan lukien puhumiskoneen.

Grassalkovichin palatsi - Presidentin palatsi - Bratislava nähtävyydet.

Palatsia vartioidaan vuorokauden ympäri kunniakaartilaisten toimesta, jotka voi nähdä päivittäin marssimassa rakennuksen edessä.

Grassalkovichin palatsi sijaitsee valtavan, avoimen puiston puitteissa, sisältäen nähtävyytenä myös barokkipuutarhan, joka on avoinna yleisölle, jopa silloin, kun presidentti on palatsin tiloissa.

Palatsin yhteydessä oleva aukio, Hodzovo Namestie, on kauniisti koristeltu etenkin jouluaikaan, jolloin rakennus ja sen ympäristö on täydellisesti ja yksityiskohtaisesti valaistua.

6. Devínin linna

Tonava ja Morava jokien yhtymäkohdan yläpuolella kohoava Devínin linna (muzeumbratislava.sk/en/devin-castle) on yksi kolmesta vanhimmista historiallisesti merkittävistä Slovakian linnoituksista.

Nykyään osana Bratislavan kaupunkia sijaitsevan Devinin kylän kohdalla on ollut asutusta aina 400-luvulta eKr. saakka.

Kiitos kylän erittäin suotuisan maantieteellisen sijainnin, se pystyi hallinnoimaan tärkeää kauppareittiä Tonavan varrella.

Devinin linna - Bratislavan nähtävyydet.

Linnoitus oli tärkeässä roolissa rajalinnoituksena osana Limes Romanus vahvistuksia antiikin Rooman valtakunnan vihollisia vastaan, kuin myös sotilasasemana ja kauppakeskuksena Suur-Moravian valtakunnan periodilla.

Ensimmäinen historiallinen kirjallinen viite linnaan ja sen historialliseen nimeen (“Dowina”) on vuodelta 864.

Suur-Moravian valtakunnan tuhoutumisen jälkeen linna toimi jälleen rajalinnoituksena unkarilaisten valtakauden aikana.

Linna, jota jälleenrakennettiin 1200- ja 1500-luvuilla ja jonka Napoleonin joukot tuhosivat vuonna 1809, on ollut Slovakian kansallinen kulttuurimonumentti vuodesta 1961, toimien nykyään museona.

Devínin linna Bratislava Slovakia.

Rakennuksen keski-linnoitusta käytetään tiloina kausiluontoisille näyttelyille koskien linnan historiaa, joissa esillä olevat esineet ovat niinkin kaukaa historiasta kuin antiikin ajoilta sekä keskiajalta.

Devínin linnan luolia hyödynnetään puolestaan näyttelytiloina pysyvälle näyttelylle, joka kertoo rakennuksen arkkitehtuurillisesta kehityksestä vuosisatojen yli, periodilta 1100-1800-luvut.

7. Bratislavan vanha kaupungintalo – Bratislavan nähtävyydet

Bratislavan vanha kaupungintalo (muzeumbratislava.sk/old-town-hall) muodostui nykyiselle kohdalleen 1400-luvulle yhdistelmänä useita paikalla olleita porvaritaloja, jonka jälkeen kokonaisuus läpikävi useita jälleenrakennuksen periodeja vuosisatojen varrella.

Vuoden 1599 maanrakennuksen jälkeen vanha kaupungintalo jälleenrakennettiin renessanssityyliin, kun taas rakennuksen torni toteutettiin 1700-luvun kuluessa barokkityyliin.

Kokonaisuuden takasiipi rakennettiin vuonna 1912 uusrenessanssityylin mukaisesti sisäpihan puolesta ja uusgotiikkana Primacial-aukion puoleiselta osalta.

Vanhan kaupungin torni oli osa alueen puolustusrakennelmia, josta kertoo muun muassa Napoleonin joukkojen vuonna 1809 jälkeensä jättämä kanuunankuula, nykyinen muistomerkki.

Torni ja sen parveke toimivat lisäksi paikkana, josta kaupungin lakiasäätävän kokouksen päätökset, kuninkaalliset säädökset, sekä kaupunginraatin määräykset ilmoitettiin asukkaille.

Vanhan kaupungintalon tiloissa toimiva kunnallismuseo vuodelta 1868 on Bratislavan vanhin museo. Feodaalisesta oikeusjärjestelmästä ja alueen historiasta kertovaan museoon pääsee käymään pihan kulmasta olevasta sisäänpääsystä.

8. Slovakian kansallisteatteri

Uusrenessanssi-arkkitehtuuria oleva Slovakian kansallisteatteri (snd.sk/en/) sijaitsee pitkän Hviezdoslav-aukion (Hviezdoslavovo námestie) päädyssä.

Teatterirakennus toteutettiin Itävalta-Unkarin valtakunnan periodilla, vuosina 1885-1886, perustuen wieniläisten arkkitehtien R. Fellnerin ja H. Helmerin suunnitelmiin, joiden ansioihin kuului teatterirakennusten suunnittelu kaikkiaan 10 eri Euroopan maan alueelle.

Slovakian kansallisteatteri Bratislava Slovakia.

Slovakian kansallisteatteri avattiin käyttöön syyskuussa 1886, avaavana esityksenä toimiessa tuolloin F. Erkelin ooppera “Bánk Bán”.

Teatterirakennuksen edustalla oleva kuuluisa Ganymedeksen suihkulähde vuodelta 1888 on bratislavalaisen kuvanveistäjä Victor Tilgnerin suunnittelema.

9. Mikaelin portti ja Michalská Ulica -katu – Bratislavan nähtävyydet

Mikaelin portti (muzeumbratislava.sk/en/michaels-tower) ja Michalská Ulica kuuluvat Bratislavan suosituimpiin nähtävyyksiin, idyllisen kadun sisältäessä monia kauppoja ja ravintoloita.

Michalska Ulica -katu on varsinkin kesäkauden läpi täynnä turisteja, katusoittajia, sekä paikallisia nauttimasta viileistä slovakialaisista kesäilloista.

Suurin osa kadun rakennuksista ovat peräisin 1700-luvulta, ja siten ne ovat selvinneet läpi useiden sotien, miehityskausien, ja kommunistien hallintokauden, joka oli surullisenkuuluisa toimistaan vanhojen historiallisen rakennusten tuhoamisen suhteen läpi silloisen Tsekkoslovakian, korvaten ne selliosastomaisilla kerrostaloilla.

Mikaelin portti Bratislava.

Kadun päädystä löytyy Mikaelin portti, joka on ainoa kaupungin keskiaikaisista linnoituksista jäljellä oleva portti.

Portin gotiikan tyylisuunnan rakennustyöt aloitettiin 1300-luvun ensimmäisen puoliskon aikana.

Vuosina 1511-1513 porttia korotettiin ja vuosina 1753-1758 se jälleenrakennettiin nykyiseen olomuotoonsa, kun Pyhän Mikaelin patsas asettettiin sen 51-metriä korkean tornin huipulle.

Nykyään tornista löytyy Aseiden ja kaupungin linnoitusten museo. Tornin huipulla olevalta parvelta on puolestaan mahtavat näkymät yli vanhankaupungin ja Bratislavan linnalle.

10. Nový Mostin silta ja sen näköalatasanne

Mikäli etsit parhaita panoraamaisia näköalapaikkoja Bratislavaan ja sen linnalle, sinun kannattaa osana Bratislavan nähtävyydet kiertokäyntiä vierailla Nový Mostin sillan yhteydessä olevalla näköalatasanteella kaupungin laitamalla.

Nový Mostin silta ja sen näköalatasanne Bratislava Slovakia.

Nový Most valmistui ja otettiin käyttöön vuonna 1971, ja toisin kuin monet muut Slovakian kommunistiperiodin arkkitehtuuritöistä, Nový Mostin silta ja sen torni sopivat melko hyvin yhteen Bratislavan satojen vuosien vanhan arkkitehtuurin kanssa.

Novy Most -silta Bratislava - Bratislavan nähtävyydet.

Sillan näköalatasanne sijaitsee sillan ufomaisessa tornissa, noin 85-metrin korkeudessa, jonne pääsee hissillä.

Nopeasti yläkerrokseen vievä hissi tuo sinut suoraan näköalatasanteelle, jonka yhteydestä löytyy suosittu, mutta kallis UFO ravintola (jonne täytyy varata pöytä etukäteen ruokailua varten).


Novy Most näköalatasanteen tiloista voi ostaa matkamuistoja paikalta otettujen ikimuistoisten näköalakuvien ottamisen yhteyteen.