Brysselin parhaat nähtävyydet

Katsaus Belgian pääkaupungin Brysselin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Musées Royaux des Beaux-Arts, Coudenberg, sekä Grand Place -aukio.

Brysselissä on helppo viettää useitakin vuorokausia käymällä kaupungin upeissa museoissa, joita on tarjolla tusinoittain.

Brysseli Belgia.

Kuuluisimpiin näistä lukeutuvat muun muassa Mont des Arts, BOZAR, Magritte-museo, kuin myös Brysselin soitinmuseo (MIM), jonka kohokohtiin lukeutuu lisäksi paikan 10. kerroksen ravintola näkymineen.

Belgialainen sarjakuvataiteilijat ovat luoneen monia maailmankuuluja hahmoja, kuten smurffit ja Tintin (sekä kapteeni Haddockin). Voit tutustua näihin hahmoihin kaupungin Belgian Centre of Comic Strip Art -keskuksessa.

Kenties kuuluisin Brysselin nähtävyyksistä on Manneken Pis pronssipatsas, lempinimeltään “Brysselin vanhin asukas”.

Vuonna 1619 julkistetusta patsaasta, jonka on suunnitellut Jerome Duquesnoy, on tullut aikojen kuluessa koko kaupungin merkittävin symboli.

1) Coudenberg

Coudenbergin kukkula on paikka, jonne alkuperäinen Brysselin palatsi rakennettiin, nykyisen kuninkaallisen palatsin lähelle myöhäisen 1000-luvun aikana.

Useaan otteeseen jälleenrakennettua ja laajennettua palatsia asuttivat aikojen kuluessa ensin Brabantin herttuat, sitten Burgundyn herttuat, ja myöhemmin keisari Kaarle V.

Paikka oli useiden vuosisatojen ajan alueellinen voimakeskus. Valitettavasti palatsi tuhoutui massiivisessa tulipalossa vuonna 1731, eikä sitä ikinä jälleenrakennettu uudelleen.

Se osa palatsista, joka säilyi tulipalossa, katosi kaupunginlaajuisen kehityksen myötä 1700-luvun aikana.

Kadonneet osiot ja rakenteita ympäröivästä kylästä löydettiin uudelleen viime vuosikymmenten aikana ja ne kaivettiin esiin, luoden nykyisin kiehtovan maanalaisen nähtävyyden ja käyntikohteen Place Royalen alle.

2) Musées Royaux des Beaux-Arts

Musées Royaux des Beaux-Arts on Brysselin historiallisen taiteen museon ja modernin taiteen museon muodostama kuninkaallinen taidemuseokokonaisuus.

Navigoidaksesi paikan kokoelmia, sinun kannattaa ottaa värikoodattu, englanninkielinen kartta, joka sisältyy sisäänpääsymaksun hintaan.

Kompleksin historiallisen taiteen osio sisältää teoksia aina 1400-luvulta 1700-luvulle saakka. Löydät esimerkiksi Pieter Brueghel vanhemman töitä kartan siniseltä ja Peter Paul Rubensin taidetta ruskealta alueelta.

Modernin taiteen museo esittelee omalta osaltaa taidetta 1800-luvulta nykyaikaan saakka.

Huomaa, että museon omistama kuuluisa René Magrittes -kokoelma on nykyisin näytteillä museon viereisessä omassa tilassaan, johon on oma sisäänpääsymaksunsa.

3) Musée René Magritte

Surrealisti taidemaalari René Magritte oli yksi Belgian kuuluisimmista taiteilijoista.

Hän eli vaimoineen Musée René Magritte -museon talossa 24 vuoden ajan, periodin, jolloin hän tuotti kaikkein kuuluisimmat teoksensa.

Useimmille ihmisille tulee mieleen hänen nimestään “knallihattu”, ja taiteilijan oma hattu onkin nähtävillä museossa, yhdessä mm. hänen luonnoksiensa, hänen lapsuutensa ensimmäisen maalauksensa, sekä ainoan hänen omistamansa toisen taiteilijan tekemän teoksen kanssa, joka on Man Rayn toteuttama valokuva.

Museo tarjoaa erinomaisen kokonaisuuden, esitellen miten Magritte eli elämäänsä ja maalasi teoksiaan.

4) Musée des Instruments de Musique (MIM)

Musée des Instruments de Musique Brysseli Belgia.

Brysselin soitinmuseo, Musée des Instruments de Musique, joka sisältää yli 9000 soitinta eri puolilta maailmaa, toimii yhdessä kaupungin kauneimmista ja historiallisimmista Art Nouveau arkkitehtuurityylin rakennuksista.

Kohokohtiin museossa lukeutuvat esimerkiksi kokonainen 1600-lukulainen orkesteri, vuodelta 1619 oleva spinetti-cembalo (yksi kahdesta koko maailmassa), sekä monipuolinen kokoelma Adolphe Saxin, belgialaisen muusikon, luomuksia, joista kuuluisin on saksofoni.

Pääsylipun hintaan kuuluu korvakuulokkeet, joilla kuulet kierroksen aikana kunkin instrumentin ääniä kun lähestyt niiden näyttövitriinejä.

Museon pohjakerros tarjoaa erikoisen interaktiivisen osion lapsille, kun taas kuudennen kerroksen ravintola tarjoilee muun muassa sandwich-leipiä upeilla Brysselin näkymillä.

5) Musée de la Ville de Bruxelles

Musée de la Ville de Bruxelles Brysseli Belgia.

Vuonna 1887 avattu Musée de la Ville de Bruxelles museo kronikoi Brysselin kaupungin taloudellista, sosiaalista, ja poliittista historiaa.

Museo, joka sijaitsee Grand-Place aukion “Kuninkaan talossa”, kertoo Brysselin tarinan muun muassa vanhojen maalauksien, historiallisten dokumenttien, rikkaiden kuvakudosten, sekä kaupungin miniatyyrikopioiden kautta.

Vaikka esineet eivät ole merkittyjä englanninkielellä, näyttelyyn on olemassa turisteja varten valmistettu englanninkielinen esite.

Yksi museon kohokohta on kolmannen kerroksen Manneken Pis patsaan satojen erilaisten asujen kokoelma.

Nämä vaatetukset, jotka ovat suunniteltuja paikkakunnan kuuluisinta patsasta varten, ovat tulleet kaupungille lahjoituksina ulkomaisilta valtionpäämiehiltä (tyypillisesti näiden ensimmäisen Brysselin vierailun yhteydessä), edustaen lahjoittaneiden arvohenkilöiden kotimaita.

6) Le Cinquantenaire

Kuningas Leopold II rakennutti Le Cinquantenaire puiston Belgian 50-vuotisjuhlia varten vuonna 1880, esittelemään maan parhainta osaamista taiteiden ja käsityöläistaitojen suhteen.

Nykyään Le Cinquantenairen kolmessa massiivisessa rakennuksessa toimii kolme kaupunkimuseota: Autoworld-museo, kuninkaallinen armeijan ja sotilashistorian museo, sekä kuninkaallinen taide- ja historiamuseo.

Näistä Autoworld-museo esittelee yli 400 harvinaisen ja klassisen auton kokoelmaa, mukaanlukien ajoneuvoja, jotka kuuluivat aikoineen, John Kennedylle, Franklin Rooseveltille, ja Belgian kuninkaalliselle perheelle.

Kuninkaallinen armeijan ja sotilashistorian museo sisältää puolestaan yli 100 000 teemaan liittyvää historiallista esinettä, ollen yksi suurimpia lajissaan. Museo esittelee myös Belgian puolustusvoimien historiaa, kohokohtiin kuuluessa vaikuttava näyttely sotilaslentokoneita.

Kuninkaallinen taide- ja historiamuseo on omalta osaltaan niin massiivinen ja kattava, että vierailijoita kehotetaan käyttämään museoindeksia ja karttaa nähdäkseen paikan mielenkiintoisimpia osioita. Museon arvokkaimpiin kokoelmiin lukeutuvat eurooppalaisen koristetaiteiden teoksia, mukana häikäisevän kauniita belgialaisia kuvakudoksia ja pitsitöitä.

7) Atomium

Atomium Brysseli Belgia.

Atomium on yksi maailmanlaajuisesti parhaiten tunnetuista Brysselin kaupungin symboleista, ja esittää rauta-kristallia, suurennettuna 165 miljardikertaiseksi.

Tämä jättimäinen teos, joka avattiin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten, tarjoaa rakenteen huipulla olevalta näköalatasanteeltaan huikeat näkymät kaupungin ylitse.

Huomaa, että sinun kannattaa varautua varsinkin viikonloppuisin pitkiin jonoihin hissiin, joka vie Atomiumin näköalatasanteen luo. Lippumyymälä sulkeutuu tuntia ennen paikan kiinnimenoa.

8) Grand Place

Grand Place, yksi Euroopan kaikkein koristeellisimmista aukioista, on Brysselin henkinen keskus.

Suurin osa kaupungin ilmaisista konserteista, markkinoista, paraateista, ja juhlakulkueista tapahtuvat juuri tämän barokkimestariteoksen puitteissa.

1600-luvulla pommitukset hävittivät alueen, mutta kaupungin käsityöläiset aloittivat nopeasti jälleenrakennuksen. Neljässä vuodessa aukion pohjoispuolelle tuli kiltataloja, asuintaloja eteläpuolelle, sekä suurikokoisia rakennuksia länsi-ja itäpuolille.

Grand-Place aukiolta löytyy mm. Brysselin raatihuone ja turistitoimiston konttori, kuin myös kaupunkimuseo.

Aukion vanhat kiltatalot sisältävät useita pienempiä museoita sekä myymälöitä ja kahviloita.

9) Palais Royal

Itsenäisen Belgian perinteinen palatsi, Palais Royal, on nykyään kuninkaan virallinen toimisto, kruununprinssin residenssi, sisältäen myös pienikokoisen museon, joka esittelee kuninkaallisen dynastian esineistöä.

Palatsilta on näkymät yli Parc du Bruxelles puiston sekä maan parlamenttirakennuksen.

Kun Belgian kansallislippu liehuu palatsin ulkopuolella, se toimii merkkinä siitä, että kuningas on kaupungissa, huolimatta siitä, että hän asuu Laekenin kuninkaanlinnassa (Chateau de Laeken / Kasteel van Laken).

Kesäkuukausina vierailijat voivat käydä ilmaiseksi kiertokäynnillä rakennukseen ja nähdä sen vaikuttavan oloisen valtaistuinhuoneen mosaiikkiparkettilattioineen sekä musiikkihuoneen, jonka kohokohtiin lukeutuu eebenpuinen piano kuparisine ja puolijalokivisine koristeluineen.

10) Centre Belge de la Bande Dessinée (Belgian sarjakuvakeskus)

Centre Belge de la Bande Dessinée Brysseli Belgia.

Sarjakuvataidetta pidetään Belgiassa tärkeänä kulttuurin ja liiketoiminnan alana, jopa niinkin pitkälle, että siihen viitataan usein “yhdeksäntenä taiteena”.

Belgian tunnetuin sarjakuva-vientituote on Tintti, jonka Herge loi vuonna 1929.

Tintin ohella Belgian sarjakuvakeskuksen näyttelyt esittelevät muitakin kuuluisia sarjakuvaluomuksia, mukana mm. Asterix, Thorgal, smurffit, Anu ja Antti, Lätsä, Jaska Jokunen, ja joukko supersankareita.


Museo toimii entisöidyssä Art Nouveau rakennuksessa, jonka on suunnitellut kuuluisa brysseliläinen arkkitehti, Victor Horta.