Budapest nähtävyydet

Budapest nähtävyydet parhaimmistoa edustavat Buda linnoitus, Unkarin parlamenttirakennus, Danube Promenadi, Andrássy Avenue, sekä Suuri markkinahalli.

Majesteetillinen Buda linnoitus on kenties keskeisin Budapestin maamerkeistä ja se on toiminut kautta aikain Unkarin kuninkaiden hallinnon keskuksena, mistä johtuen sitä on historiallisesti kutsuttu myös Kuninkaan Linnaksi.

Buda linnoitus on rakennettu Castle Hill alueen eteläiseen kärkeen, ja alue on täynnä viehättäviä keskiaikaisia, Barokki, sekä 1800-vuosisadan taloja ja julkisia rakennuksia.

Buda linnoituksen rakennukset pitävät sisällään myös mm. Budapestin Historian museon, Kansallisen Széchényi kirjaston sekä Unkarin kansallisgallerian.


VIDEO: Buda linnoituksen esittely.


VIDEO: Buda linnoituksen Budavári Sikló funikulaarin, joka yhdistää Adam Clark aukion Széchenyi siltaan, esittely.

Unkarin parlamenttirakennus, jonka esikuvana on toiminut Lontoon Westminsterin palatsi, sijaitsee aivan Danube joen rannalla.

Parlamenttirakennukseen pääsee tutustumaan kiertokäyntinä aikoina jolloin Unkarin parlamentilla ei ole istuntoa.

Rakennuksen kohokohtiin kuuluvat mm. Unkarin pyhä kruunu ja valtikka, Kossuth Memoriaali, sekä Attila József patsas.

Danube Promenadi sijaitsee Pestin puolella kaupunkia, Danuben rantaa myötäillen. Se on yksi tärkeimmistä kaduista Budapestissä, ja sen varrelta löytyy ravintoloita, erikoiskauppoja ja merkittäviä maamerkkejä.

Danube promenadin kohokohtiin kuuluvat Széchenyi silta, Unkarin Tiede Akatemia, Gresham-palota palatsi, sekä Vigadó konsertti halli.

Andrássy Avenue katu on yksi UNESCO:n maailmanperintö kohteista, ja sitä reunustavat mm. monimuotoiset neo-renesanssi tyyliset palatsit.

Kadun kohokohtiin kuuluvat Pest Broadwayn teatterit, Unkarin Valtion Ooppera Talo, sekä Sankareiden Aukio (Hosök tere).

Suuri markkinahalli (piaconline.hu) on Samu Peczin suunnittelema suurin sisämarkkinapaikka Unkarissa.


Paikka on hyvä sisällyttää suunnitelmiin esimerkiksi loman loppua kohti, sillä Suuren markkinahallin ensimmäisestä kerroksesta saa paljon tuliaisiksi sopivaa unkarilais-tyyliin tehtyä tavaraa, kuten kuvia Budapestista, nukkeja, lasitavaroita, pöytäliinoja, vaatteita, sekä shakkilautoja.