Buenos Airesin parhaat nähtävyydet

Katsaus Argentiinan pääkaupungin Buenos Airesin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Plaza de Mayo, Obelisco, sekä Jardín Botánico.

Buenos Aires, jota usein kutsutaan nimellä “Etelä-Amerikan Pariisi”, on tavattoman viehättävä kaupunki, jonka piirteisiin kuuluu suurenmoisia uusklassisia rakennuksia, leveitä bulevardeja, sekä monipuolinen valikoima historiallisia ja kulttuurinähtävyyksiä.

Buenos Aires Argentiina.

Kulttuuria hakevalle matkaajalle huippukohteita ovat esimerkiksi oopperat ja konsertit Colon-teatterissa sekä modernin taiteen näyttelyt MALBA-museossa.

Buenos Airesin kiehtova historia tulee esiin paikoissa kuten elegantin Recoletan hautuumaan puitteissa sekä satamapuoleisessa Caminitossa.

Rauhallisia nähtävyyksiä tässä Argentiinan pääkaupungissa edustavat muun muassa Buenos Airesin kasvitieteellinen puutarha ja Rosedal ruusutarhoineen, suihkulähteineen, sekä joutsenineen.

Kohokohtia kaupungissa ovat myös sen useat, suositut historialliset aukiot, mukaanlukien poliittisesti tärkeä Plaza de Mayo, jota ympäröi joukko mahtavia rakennuksia, joukossa Metropolitan-katedraali, joka tunnetaan nykyisin myös nimellä “Paavin kirkko”.

1) Jardín Botánico

Jardín Botánico Buenos Aires Argentiina.

Ranskalaisen maisema-arkkitehti Carlos Thaysin suunnittelema Jardín Botánico on Palermon kaupunginosassa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha, jonka historia ulottuu 1800-luvulle saakka, tarjoten edelleen loistavan keitaan tämän modernin kaupungin puitteissa.

Puutarhakokonaisuuteen kuuluu lukuisia veistosteoksia, suihkulähteitä, ja pystejä, kuin myös tuhansittain mielenkiintoisia kasveja ja puita.

Buenos Airesin kasvitieteellinen puutarha on suosittu myös paikallisten keskuudessa, jotka tulevat sen alueelle hakemaan hetken rauhaa ja hiljaisuutta kiireisen suurkaupungin hektisestä elämästä.

Mikäli käyt lomasi aikana shoppailemassa läheisessä Palermo Sohossa, Jardín Botánico on helppo yhdistää tällaiseen päivään läheisyytensä vuoksi.

2) Museo Nacional de Arte Decorativo

Museo Nacional de Arte Decorativo Buenos Aires Argentiina.

Museo Nacional de Arte Decorativo on koristetaiteen museo, joka toimii ranskalaisen arkkitehti René Sargentin rikkaalle Errázuriz-Alvear perheelle varhaisen 1900-luvun aikana suunnittelemassa uusklassisessa rakennuksessa, joka muunnettiin museokäyttöön vuonna 1937.

Vierailijana museoon voit tutustua omatoimisesti sen valtavan tilaviin saleihin, makuuhuoneisiin, halleihin, sekä sisäänkäynteihin.

Kukin museon tila sisältää veistosteoksia, maalauksia, sekä häikäisevän kauniita taide-esineitä, tarjoten kiehtovan näkökulman buenos airesilaiseen elämään sen vauraana kultakautena.

Pysyvien kokoelmien ohella museo järjestää säännöllisesti myös vaihtuvia näyttelyitä.

Museossa käynnin ohella sinun kannattaa tutustua lisäksi museon yhteydessä olevaan Café Croque Madame -ulkoilmakahvilaan.

3) Catedral Metropolitana

Catedral Metropolitana Buenos Aires Argentiina.

Buenos Airesin Catedral Metropolitana on upea kirkkorakennus korkealla lakikorkeudella, kauniilla lasimaalauksilla, marmoripylväillä, sekä sen seiniä koristavilla freskoilla varustettuna.

Katedraalin rococo-tyylinen alttaritaulu kuvaa Neitsyt Mariaa sekä pyhää kolminaisuutta, kun taas sen suurikokoinen saksalaisvalmisteinen kirkkourku on peräisin vuodelta 1871.

Kirkossa käydessäsi sinun kannattaa myös pistää merkille jalkojesi alla olevia italialais-tyylisiä mosaiikkeja, jotka kattavat koko Catedral Metropolitanin sisätilat.

Löydät rakennuksesta lisäksi mausoleumin kenraali San Martinille, Argentiinan kansallissankarille, jolla oli merkittävä rooli maan itsenäistymisessä.

Katedraalia on nykyaikoina alettu kutsua myös nimellä “Paavin kirkko”.

Jorge Mario Bergoglio, joka toimi Buenos Airesin arkkipiispana vuosina 1998-2013, valittiin vuonna 2013 piispaksi, toimien asemassaan nimellä paavi Franciscus.

4) Museo Nacional de Bellas Artes

Buenos Airesin kuvataiteen museo, Museo Nacional de Bellas Artes, toimii jättimäisessä rakennuksessa vilkkaasti liikennöidyn Avenida del Libertadorin yhteydessä.

Museo, yksi tärkeimmistä koko Etelä-Amerikassa, sisältää arvokkaan kokoelman argentiinalaista sekä latinalais-amerikkalaista taidetta 1800- ja 1900-luvuilta.

Rakennuksen lukuisissa huoneissa on näytillä Argentiinan tunnetuimpia taiteilijoita, mukaanlukien Antonio Berni, Eduardo Sívori, Ernest de la Carcova, sekä Xul Solar.

Vaikka museon kokoelmien painotuksena on Latinalaisen Amerikan taide, löydät tiloista myös tärkeitä kokoelmia eurooppalaista taidetta sekä joukon tasokkaita amerikkalaisia ja aasialaisia teoksia.

5) Plaza de Mayo

Plaza de Mayo Buenos Aires Argentiina.

Plaza de Mayon kohdalla on sijainnut Buenos Airesin keskusaukio aina 1500-luvulta saakka, mutta sen nykyinen nimi otettiin käyttöön toukokuun 25, 1810, muistoksi, päivän, jolloin Argentiinan kongressi julisti maan itsenäiseksi (Espanjan hallinnasta).

Useat Argentiinan menneisyyden suurista draamoista ovat tapahtuneet juuri tällä aukiolla, joka on kaupungin keskeisin poliittinen näyttämö.

Yhdellä puolella aukiota löytyy Casa Rosada, vaaleanpunaisen sävyinen maan hallituksen keskusrakennus, ja toiselta Cabildo, joka toimi valtionhallinnon rakennuksena vuoteen 1821.

Lisäksi aukion pohjoista reunaa koristaa kunnioitusta herättävä Buenos Airesin katedraalikirkko.

6) Teatro Colón


Vuonna 1908 rakennettu Teatro Colón on maineeltaan yksi parhaista oopperataloista maailmassa, joka on vaikuttava kokonaisuus jo pelkästään julkisivultaan.

Teatro Colónin klassinen hevosenkengän muotoinen auditorio tarjoaa erinomaisia näkökulmia ja akustiikan kaikille kävijöille, jonka ansiosta paikkaa arvostetaan yleisesti maailman viiden parhaimman oopperatalon joukkoon.

Esityskauden (maalis-joulukuu) aikana voit ostaa lippuja nähdäksesi Teatro Colónin suurenmoisia ooppera- ja balettituotantoja. Rakennus toimii tiloina myös Buenos Airesin filharmonisen orkesterin konserteille.

Tuotantojen näkemisen ohella voit käydä tutustumassa oopperataloon opastetuilla kiertokäynneillä, joita järjestetään päivän läpi päivittäin, jopa useimpina lomapyhinä.

7) MALBA (Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires)

MALBA Buenos Aires Argentiina.

MALBA on Buenos Airesin johtava modernin taiteen museo, sekä yksi kaupungin tärkeimmistä kulttuurielämän kulmakivistä.

Silmiinpistävässä modernissa rakennuksessa toimiva museo sisältää tilavien taidegallerioiden ohella tyylikkään kahvilan, taidemuseomyymälän (josta saat hankittua mm. trendikkäitä argentiinalaisia design-tuotteita, postikortteja, sekä taidekirjoja), ja elokuvateatterin, jonka ohjelmistoon kuuluvat viimeisintä huutoa olevat kansainväliset taiteelliset & kokeelliset filmit.

MALBA:n pysyvä Constantini-kokoelma on hieno katsaus latinalaisen amerikan nykytaiteeseen, jonka ohella sinun kannattaa tutustua museon vaihtuviin näyttelyihin, joiden teemat ovat vaihdelleet skaalaltaan historiallisesti aina retrospektiivisista argentiinalaisen designin näyttelyistä avant-garde valokuvanäyttelyihin asti.

8) Obelisco

Valkoisesta kivestä vuonna 1936 valmistettu Obelisco (suomeksi “Obeliski”), joka toimii muistomerkkinä kaupungin perustamiselle, on yksi koko kaupungin tärkeimmistä maamerkeistä ja kansainvälisesti tunnetuista symboleista.

Obelisco on kaikkiaan 67,5 metriä korkea, ja se löytyy maailman leveimmän bulevardin, 9 de Julio Avenuen, sekä Corrientes-kadun risteyksestä.

Erikoistapahtumien yhteydessä Obelisco joko kääritään koristeisiin tai valaistaan juhlan teemaan sopivilla väreillä.

Obeliscon arkkitehti Alberto Prebisch suunnitteli myös Buenos Airesin Teatro Gran Rexin, joka on New York Cityn Radio City Music Hall esikuvana muotoiltu Art Deco teatterirakennus.

9) Rosedal

Rosedal, kaupungin ruusupuutarha, luo romanttisen ja satumaisen kontrastin muutoin meluisalle ja rauhattomalle Buenos Airesin metropolille.

Ruusupuutarhan kohokohtiin kuuluu sen veneilyjärvi, jossa on vuokrattavissa polkuveneitä ja soutuveneitä viehättävän, aurinkoisen päivän viettoa varten.

Voit kävellä puutarhan hoidettujen väylien puitteissa ja istua välillä tarjolla oleville penkeille ihailemaan alueen kauniita ruusuja, taidokkaita veistosteoksia, sekä suihkulähteitä.

Puutarhan yhdestä kulmauksesta löytyy Patio Andaluz, sisältäen maalattuja, Sevillan kaupungissa Buenos Airesiin tuotuja andalusialaisia tiiliä.

Rosedal on osa Palermon kaupunginosa laajaa Parque Tres de Febrero -puistoa, jonka on suunnitellut ranskalainen Carlos Thays.

10) Cementerio de la Recoleta

Cementerio de la Recoleta on yksi maailman kuuluisimmista hautausmaista, ollen myös yksi Buenos Airesin suosituista nähtävyyksistä.

Vuonna 1822 käyttöön otettu hautausmaa on kuin kaupunki pienoiskoossa, sisältäen kupoleita, pantheoneita, sekä veistoksia aivan Buenos Airesin ytimessä.

Alue sisältää kaupungin suuruudet ja kuuluisuudet – joukossa niin tiedemiehiä, kirjailijoita, presidenttejä, kuin superrikkaitakin.

Suurin osa haudoista on pidetty hyvässä kunnossa vuosien yli, mutta alueella on myös aikojen myötä hylättyjä viimeisiä leposijoja.


Kaikkein kuuluisin hautausmaalla lepäävä on María Eva Duarte de Perón, joka tunnetaan myös nimellä Evita. Evitan hautapaikka onkin lähes aina turistiryhmien ympäröimä.