Bulgarian nähtävyydet

Bulgarian nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Alexander Nevskin Katedraali, Euxinograd kesäpalatsi, Rilan luostari, Bansko vuoristo alue, sekä Sunny Beach Mustanmeren ranta-alue.

Alexander Nevskin Katedraali Sofiassa on yksi vaikuttavimmista ja isoimmista Ortodoksisista katedraaleista Euroopassa. Siitä on tullut myös yksi tärkeimmistä Sofiaa kuvaavista maamerkeistä samaan tapaan kuin tuomiokirkko on symboli Helsingille.

Katedraali on rakennettu Neo-Bysantiinilaiseen tyyliin vuosien 1882 ja 1912 välillä, alunpitäen Turkin sodassa kuolleiden venäläisten sotilaiden muistoksi.

Kirkon sisältä löydät myös Bulgarialaisten uskonnollisten ikonien museon, joka on myös osa Kansallista taidegalleriaa. Ikonikokoelma on laajin kokoelma Ortodoksi ikoneja Euroopassa.


VIDEO: Sofian Alexander Nevskin katedraalin esittely.

Euxinograd kesäpalatsi on entinen kuninkaallinen palatsi noin 8km Bulgarian kolmanneksi suurimmasta kaupungista, Varnasta, joka on rakennettu myöhäisellä 1800-luvulla.

Palatsi on rakennettu ranskalaisen Château de Saint-Cloud palatsin inspiroimana, ja Euxinogradia pidetään yhtenä Ranskalaisen 1700-luvun tyylin palatsirakentamisen esimerkeistä, korkeine metallireunukseine Ranskalaisine kattoineen, muotoiltujen rakennustiiliensä takia, sekä kellotorninsa ansiosta.

Se toimii nykyään niin turistikohteena, kuin myös Bulgarian hallituksen ja presidentin kokousten järjestämispaikkana. Se toimii myös vuosittaisen Operosa ooppera festivaalin (operosa.org) järjestypaikkana.

Rilan luostari, joka aloitti toimintansa 900-luvulla jKr., on yksi Bulgarian tärkeimmistä kulttuurillisista, historisista, ekä arkkitehtuurisista monumenteista.

Suurin osa luostarin rakennuksista on rakennettu 1300- ja 1400-luvuilla.

Bulgaria on useaan otteeseen historiansa aikana ollut vieraan vallan hallinnassa, ja näinä aikoina luostari toimi varsinkin Bulgarian kielen ja kulttuurin kehtona ja niiden tärkeimpien aarteiden säilytyspaikkana.

Luostarin kohokohtiin kuuluvat luostarin sisällä oleva kultapäällysteinen ikonostaasi, jonka puuyksityiskohtien viimeistely ja veistäminen vei aikanaan neljä vuotta, sekä freskot, joiden tekijöihin kuuluvat kuuluisat veljekset Zahari Zograf sekä Dimitar Zograf.


VIDEO: Rilan luostarin esittely.

Bansko vuoristo-alue sisältää kylän sekä laskettelualueen eteläisessä Bulgariassa, Pirin vuoren juurella, noin 925 m merenpinnan yläpuolella

Sen maine on kasvanut yhdeksi parhaista Itä-Euroopan laskettelu ja talvilomakohteista.

Banskon suosio myös kesäisenä lomapaikkana on kasvussa, johtuen lähialueiden vuoristoretkeily mahdollisuuksista ja lukuisista järvistä jota tällä idyllisellä alueella on.

Suosittu ajankohta tulla Banskoon on myös mm. vuosittaisen Bansko Jazz Festivaalin aikaan. Paikalle tuo turisteja myös 5km päässä sijaitseva Banyan kylä, joka tunnetaan 27:stä kuumasta lähteestään.

Sunny Beach Mustanmeren ranta-alue on Bulgarian kehittynein turismiin keskittynyt alue ja myös maan suosituin turistikohde.

Sunny Beachin alueelta, joka on noin 35 km päässä Burgaksen kaupungista, löytyy noin 800 hotellia, 130 ravintolaa, ja lukuisia baareja, pubeja, nightclubeja, diskoja, sekä kahviloita.

Sunny Beachille turisteja houkuttelevat varsinkin ranta-alueet, mahdollisuus vesi-urheilulajien harrastamiseen, yöelämä, ja läheltä löytyvä historiallinen Nessebarin maamerkki.


Läheltä löytyy myös kaksi vesipuistoa, ja Sunny Beachilla pidetään vuosittain festivaaleja kuten Golden Orpheus International Festival of Popular Song ja Decade of Symphonic Music festivaalit.