Burgtheater Wien

Burgtheater Wien on Itävallan kansallisteatteri ja yksi maailman tärkeimmistä saksankielisistä teattereista maailmassa.

Alunperin, perustamisestaan 1741, teatterin virallinen nimi oli K.K. Theater an der Burg, mutta vuodesta 1920 pelkästään Burgtheater, ja paikalliset kutsuvat teatteria lempinimellä “die Burg”.

Teatterin perusti aikanaan Habsburgin sukua oleva Itävallan keisarinna Maria Teresia palatsinsa viereen, ja hänen poikansa keisari Joseph II kutsui teatteria “Saksan kansallisteatteriksi” vuonna 1776.

Burgtheater Vienna

KUVA: Näkymä Burgtheater teatterin julkisivuun sen edestä olevalta Wienin raatihuoneen aukiolta.

Teatteri on lajissaan toiseksi vanhin vielä toiminnassa oleva Euroopassa, Comédie Francaise (www.comedie-francaise.fr) teatterin jälkeen, joka on perustettu vuonna 1680.

Kolme kuuluisaa Mozartin oopperaa on saanut ensi-iltansa Burgtheatren toimesta: “Die Entführung aus dem Serail” (“Ryöstö seraljista”, vuonna 1782), “Le nozze di Figaro” (Figaron häät, 1786) ja “Così fan tutte” (1790).

Nykyisessä palatsimaisessa rakennuksessa, jonka suunnittelivat Gottfried Semper ja Karl Freiherr von Hasenauer, Ringstrassen varrella, teatteri on toiminut tosin vasta vuodesta 1888.

Burgtheater on iso esitystilansa suhteen, tarjoten 1175 istuinpaikkaa, 81 seisomapaikkaa, ja tilaa 12 rullatuolille saattajineen.

Teatterin tuotantoa esitetään myös muissa tiloissa kaupungissa, kuten teattereissa “Vestibül” (osoite: Dr. Karl-Lueger-Ring 2), “Kasino” (osoite: Schwarzenbergplatz 1), sekä “Akademietheater” (osoite: Franz-Lisztstr. 1).

Burgtheater – Wien
Dr.-Karl-Lueger-Ring 2
1010 Wien
www.burgtheater.at

Kaikki teatterin tuotanto on saksankielistä, ja tarjolla on monentyyppistä puhuttua teatteritaidetta: klassikoita ja nykyteatteria, kuin myös kokeilevaa teatteria ja lausuntaa.


Kuten Wienin valtion oopperan ja Musikvereinin Wienin filharmonikkojen esitysten suhteenkin omissa rakennuksissaan, suositut Burgtheaterin seisomapaikkaliput tulevat myyntiin vasta tuntia ennen esityksen alkua.