Bussiyhteydet Uusi-Seelanti

Uuden-Seelannin yksi pääelinkeinoista on turismi, ja turisteja palvelemaan on kehittynyt useita bussiyhtiöitä jotka toimivat koko Uuden-Seelannin alueella.

Päätoimijat näistä firmoista ovat Intercity Bus Service, Naked Bus, Atomic Shuttle, K-Bus, sekä Newmans Coach.

Näiden lisäksi on olemassa ns. turisti busseja, kuten Stray Bus ja Kiwi Journey, jotka pysähtyvät tärkeimpien nähtävyyksien kohdalla ja joiden avulla matka edistyy hitaasti mikäli haluat päästä kohteeseen nopeasti.


VIDEO: Naked Bus liikenneyhtiön tekemä esittelyvideo toiminnastaan.

Intercity Bus Service (www.intercity.co.nz) ja Newmans Coach (www.newmanscoach.co.nz) käyttävät isoja, suomalaisille tuttuja busseja, joista useista löytyy mm. vessa.

Tämän vastakohtana useat mm. Naked Bus (www.nakedbus.com) palvelun, Atomic Shuttlen (www.atomictravel.co.nz), ja K-Bus (www.southernlinkcoaches.co.nz) palvelun autoista ovat pienempää mallia, ja pienimmät mallit ovat Toyota Hiace tyyppisiä autoja joiden takaosaan on asennettu penkit noin 8-9 henkilölle.

Jos matkaat tällaisella autolla on myös mahdollista että pääset etupenkille, josta näkymät ovat useimmiten paremmat ja valokuvien ottaminen on helpompaa myös vauhdissa.

Useat bussit tekevät tunnin – parin tunnin välein pysähdyksen, jolloin on mahdollista ostaa virvoikkeita ja käydä vessassa.

Osa busseista tekee pysähdyksiä, varsinkin maalaisemman eteläsaaren alueella, maalaiskauppojen kohdalla, joista on mahdollista ostaa paikallisia herkkuja, kuten marjoja ja mehuja.

Useimmat bussiyhtiöt ovat kehittäneet nettisivustonsa myymään lippuja, joten tarvitset luottokortin tälläisten online ostosten tekoon.

Mikäli et pääse nettiin matkallasi, paikalliset i Site turisti toimistot ovat erittäin hyödyllisiä paikkoja varausten teossa sekä aikataulujen löytämisessä.

Pääreittien ulkopuolelle menevät bussit, kuten Karameaan tai osalle patikkareiteistä menevät bussit eivät tyypillisesti myy lippuja netissä. Parhaiten tällaiset liput saa ostettua i Site toimistolta tai soittamalla suoraan bussifirman numeroon.

On hyvä muistaa että useimmat bussiyhtiöt haluavat että saavut viimeistään 15 minuuttia ennen merkittyä lähtöaikaa bussipysäkille, sillä tällöin tyypillisesti alkaa nimien tarkistus matkustajaluettelosta.