Cancunin parhaat nähtävyydet

Katsaus Meksikon Cancunin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Aquaworld Cancun, Xoximilco, sekä Isla Mujeres.

Cancun on paratiisi varsinkin rantoja rakastaville sekä auringonpalvojille, mutta sen on myös pala taivasta aktiivilomaa etsiville, historiasta kiinnostuneille, sekä seikkailunhaluisille matkalaisille.

Cancun Meksiko.

Monille Cancunin kävijöille yksi matkan kohokohdista on päiväretki Isla Mujeresin trooppiselle saarelle.

Tulum on toinen suosittu paikka viettää päivä rannalla, kun taas Sian Kaan Biosphere Reserve, suojeltu, koskematon luonnon ihmemaa, sijaitsee alle kahden tunnin ajomatkan päässä Cancunista.

Yksi maailman suurimmista koralliriutoista, Mesoamerican Barrier Reef System, sijaitsee Karibianmeren vesistössä Jukatanin niemimaan edustalla.

Tämän massiivisen koralliriutan läheisyys, yhdessä kristallinkirkkaiden, upean näkyvyyden tarjoavien vesien kanssa, tekee seudusta suositun laitesukeltajien ja snorklaajien parissa.

Samalla lailla sukeltajien ja snorklaajien suosima kohde on Cancunin Underwater Museum, vedenalainen museo, ainutlaatuinen, vedenalainen nähtävyys, joka sisältää käsintehtyjä veistosteoksia.

Aquaworld on yksi alueen palveluista, joka tarjoaa kierroksia Underwater Museumiin sekä muihin Cancunin laitesukellus- ja snorklauskohteisiin.

Kokemuksista unohtumattomimpiin lukeutuu valashaiden kanssa uiminen, joka on mahdollista alueella toukokuun puolestavälistä syyskuun puoleenväliin. Pääset tällaisten kokemusten pariin esimerkiksi Carey Dive Centerin avulla, joka toimii Isla Mujerista käsin.

Cancun on myös täynnä historiaa, joista esimerkkeinä ovat varsinkin Chichen Itza, Tulum, ja muut mayojen korkeakulttuurin jälkeensä jättämät rauniot, joita löytyy läpi koko Yukatanin niemimaan.

Useimpiin mayojen korkeakulttuurin raunioista on mahdollista käydä tutustumassa matkatoimistojen järjestämien kiertokäyntien avulla.

Voit oppia lisää myös meksikolaisesta ja mayakansojen kulttuureista sekä paikallisesta kasvistosta ja eläimistöstä vierailemalla Xcaretin tai Xel-Han ekopuistoissa. Xoximilco tarjoaa puolestaan viihdyttävän illan meksikolaisen musiikin, kulttuurin, sekä ruokakulttuurin parissa.

1) Sian Ka’an biosfäärialue (Sian Ka’an Biosphere Reserve)

Jos olet etsimässä lomaltasi upeita, koskemattomia rantoja, tällaisen paikan Cancunin seudulla tarjoaa Sian Ka’an biosfäärialue, Tulumista etelään sijaitseva UNESCO:n maailmanperintökohde, yli 400 000 hehtaarin kokoinen alue lukuisilla elinympäristöillä ja 23 arkeologisella kohteella, joista osa on peräisin 2300 vuoden takaa.

Alueen rannoista harva sisältää moderneja parkkipaikkoja autoille, ja pääsy useimpiin näistä rannoista on viidakosta olevan avoimen väylän kautta.

Nähdäksesi Sian Ka’an biosfäärialueen huikaisevaa kauneutta parhaimmillaan, sinun kannattaa osallistua joko opastettuun kiertokäyntiin alueella tai voit vaihtoehtoisesti järjestää esimerkiksi kalastusmatkan seudulle. Tarjolla on lisäksi pieniä hotelleja ja vuokrattavissa olevia kotitaloja pitempää oleskelua varten.

2) Aquaworld Cancun

Aquaworld Cancun on PADI sukelluskeskus, jonka toimintaan kuuluvat laitesukelluskurssit, mutta paikka on lisäksi Cancunin suurin ja maineeltaan parhain yhtiö erilaisten kalastusretkien, sukellusmatkojen, sekä muiden vesi-aktiviteettien (kuten delfiinien kanssa uimisen) järjestämisen suhteen.

Yksi suosituimmista Aquaworld Cancunin päivämatka-paketeista on läheisille Isla Mujeresin saarille.

Kesäkuukausina, kun valashait saapuvat Cancunista hieman pohjoiseen oleville vesistöille, Aquaworld tarjoaa kierroksia uimaan näiden lempeiden jättiläisten kanssa avomerellä.

Aquaworldin versio nousuvarjoilusta, The Skyrider, on toinen ainutlaatuinen ja suosittu tapa viettää hauskaa loma-aikaa Cancunissa. Lapsiperheitä varten Aquaworldilla on tarjolla puolestaan mm. “Sub See Explorer”.

3) Xoximilco

Xochimilco on suosittu turistinähtävyys Keski-Meksikossa, josta Experiencias Xcaret on luonut oman paikallisen versionsa, Xoximilcon (jossa “ch” on muutettu muotoon “x”), Cancuniin, vain viiden minuutin ajomatkan päähän päälentokentästä.

Xoximilcossa vierailijat pääsevät nauttimaan parhaasta meksikolaisesta ruokakulttuurista, musiikista, sekä kulttuurista ajellessaan värikkäästi koristeltujen, gondola-tyyppisten trajineras-veneiden kyydissä.

Kun ostat matkapaketin, kaikki ruoat, tuoreet mehujuomat, oluet, tequilat, ja virvoitusjuomat kuuluvat hintaan.

Tämä ainutlaatuinen meksikolainen kulttuurikokemus kulminoituu eläväiseen juhlaan, jossa kaikki vierailijoita täynnä olevat trajineras-veneet tuodaan yhteen.

4) Tulum

Tulum on suosittu mayojen korkeakulttuurin raunionähtävyys, joka sijaitsee hieman lähempänä Cancunia (noin 2 tunnin ajomatkan päässä etelään) kuin toinen vastaava maya-rauniokohde, Chichen Itza.

Kyseessä on kuitenkin näistä kahdesta kohteesta pienempi, jonka voit nähdä noin tunnissa, mutta Tulum on ehdottomasti käynnin arvoinen nähtävyys jo pelkästään tarjoamiensa näköalojen vuoksi.

Mayalaiset rakensivat Tulumin hienolle kohdalle aluetta, sillä sen pääpyramidi sijaitsee rantakalliolla mahtavan hienon rannan yläpuolella.

Tulum, joka oli aikoinaan merkittävä satamapaikka mayojen valtakunnalle, ja sen rauniot ovat alueella edelleen olevan kylän tärkein nähtävyys.

Tulumiin kuuluu myös keskustan alue (Tulum pueblo) ja boheemi hotellivyöhyke, josta löytyy rentoja cabana-hotelleja sekä ulkoilma-ruokailupaikkoja.

5) Carey Dive Center

Carey Dive Center sijaitsee Isla Mujeresissa, eli suomennettuna “Naisten saarella”.

Yhtiö tarjoaa asiakkailleen laitesukelluksia, PADI-sukelluskursseja, snorklausta, kalastusta, valashaikierroksia, sekä vierailuja esimerkiksi Isla Contoyn saarelle.

Paikka on yksi pisimpään toiminnassa olleita ja kokeneimpia sukelluskeskuksia saarella, joka löytyy läheltä Cancunin rannikkoa.

Keskuksen omistaja, Gilberto Pat Hoil, on myös PADI-laitesukelluskursseilla mukana oleva kouluttaja, yhtenä koko saaren kokeneimmista alan laitesukelluksen opettajista.

6) Xel-Ha

Xel-Ha on ekopuisto, joka kuuluu Experiencias Xcaretin tarjoamiin nähtävyyksiin (muiden ollessa Xcaret, Xplor, Xenotes, sekä Xoximilco).

Nähtävyys sisältää kohokohtana (yhtiön mainosten mukaan) yhden maailman suurimmista ja kauneimmista luonnollisista akvaarioista.

Voit käydä puistossa uimassa pienissä luolissa ja cenoteissa (syöpymällä syntyneissä sylinteri- ja maljamaisissä veden täyttämissä kuopissa), nähdä paikallista merellistä eläimistöä, tutkia maya-kulttuurin raunioita, hypätä veteen Stone of Couragelta, ylittää kelluvan sillan, ajella maastopyörillä, sekä lennättää leijoja.

Ekopuisto tarjoaa runsaasti muitakin aktiviteetteja ja näyttelyitä, jotka pitävät sinut viihdytettynä koko päivän ajan, mutta voit myös yksinkertaisesti viettää aikaa auringossa, ottaen vaikkapa pikkunokoset merenrannan äärellä olevassa riippumatossa.

Xel-Ha:han kuuluu lisäksi herkkuja tarjoava buffet-ravintola sekä lasten leikki-alue.

7) Chichen Itza


Chichen Itza on Cancunin alueen mayojen korkeakulttuurin arkeologisista raunioista kaikkein suurikokoisin ja vaikuttavin kokonaisuus, jota on pidetty yhtenä modernin maailman tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Jos sinulla on aikaa nähdä Cancunin lomallasi vain yksi keskeinen nähtävyys, Chichen Itza on erinomainen valinta.

Kohteessa opit lisää sekä historiallisesta maya-kulttuurista että Meksikon alueen menneisyydestä, mutta näet myös cenoten, jossa suoritettiin ihmisuhrauksia, sekä massiivisia rakennuksia, jotka valmistuivat aikoinaan vain ihmisvoiman ja alkeellisten työkalujen avulla.

Koska nähtävyys on keskellä viidakko, mukaan kannattaa varata vettä, aurinkovoidetta, kevyttä vaatetusta, sekä auringolta suojaava hattu.

8) Xplor

Xplor, joka kuuluu Xcaret-nähtävyyksiin, on luonnollinen ekopuisto Riviera Mayan puitteissa, hieman etelään Playa del Carmenilta.

Kohokohtiin puistossa kuuluu muun muassa 14 zip-köysirataa, amfibisia ajoneuvoja, sekä maanalaisia jokia, joista löytyy hämmästyttäviä stalaktiitteja ja stalagmiitteja, jotka ovat syntyneet miljoonien vuosien aikana.

Voit kerätä energiaa kaikkien aktiviteettien ja kiertelyn jälkeen paikan buffet-ravintolassa, jossa tarjolla on kansainvälisiä suosikkiruokia, sekä snack-baarissa, jonka menu kattaa mehujuomat, smoothiet, sekä pikkuleivät.

Kokonaisuutena Xplor on kohde, jossa voi turvallisesti osallistua erilaisiin seikkailullisiin aktiviteetteihin Cancunin, Playa del Carmenin, ja Riviera Mayan alueella.

9) Xcaret

Eko-arkeologinen puisto Xcaret on täynnä meksikolaisia ja mayalaisia piirteitä, värikkyyttä, musiikkia, sekä kulttuuria.

Puiston sisältä löytyy perhospaviljonki, kuin myös paikkoja, joissa voit nähdä flamingoja, manaatteja, hämähäkkiapinoita, sekä jaguaareja.

Voit käydä myös uimassa delfiinien kanssa, kellua pitkin laiskaa jokea, uida pitkin maanalaisia jokia, kiivetä pienen mayalaisen raunion huipulle, vierailla paikan akvaariossa, rentoutua rannalla, ja paljon muuta.

Xcaretissa järjestetään lisäksi vuoden mittaan huikeita tapahtumia, kuten Kuolleiden päivän festivaali ja esitys historiallisesta mayalaisten merenylityksestä Cozumeliin.

10) Isla Mujeres

Cancunista kestää vain 30 minuutin lauttamatkan verran päästä yhteen alueen suosituimmista päivämatkakohteista, Isla Mujeres -saarelle.

Saaren suosio perustuu etenkin sen unelmamaisiin rantoihin ja rentoon saaritunnelmaan.

Voit varata saareen tutustumiseen kiertomatkan matkatoimistojen kautta, jolloin mukaan pakettiin tulee oppaan lisäksi lounas ja juomia.

Jos haluat tutustua saareen omatoimisesti, se onnistuu hankkimalla kyyti vesitaksin avulla tai lautalla tähän trooppiseen saariparatiisiin.

Isla Mujeresiin kuuluu myös keskusta-alue, josta löytyy viehättävä valikoima myymälöitä ja ravintoloita.


Voit vuokrata saarella golf-kärryn, kiertää paikan ympäriinsä ja vierailla Punta Surissa, joka on koko Meksikon itäisin piste.