Centre Georges Pompidou Pariisi

Centre Georges Pompidou Pariisi on Euroopan suurin modernin taiteen ja nykytaiteen museo ja Ranskan kolmenneksi suosituin nähtävyys kävijämäärillä mitattuna.

Centre Georges Pompidou, epäviralliselta nimeltään “Beaubourg” (joka tulee nimenä sen sijainti kaupunginosan mukaan), rakennettiin vuosina 1971–1977 High-Tech arkkitehtuurin tyyliin.

Keskus, joka on nimetty Ranskan presidenttinä vuosina 1969-1974 olleen Georges Pompidoun mukaan, pitää kompleksina sisällään Musée National d’Art Moderne nykytaiteen museon, laajan julkisen kirjaston, sekä IRCAM:n, keskuksen musiikin ja akustiikan tutkimukselle.

Centre Georges Pompidou in Paris

KUVA: Näkymä Centre Georges Pompidoun erikoiseen julkisivuun kuvattuna sen edessä olevalta Place Georges Pompidou aukiolta, jolla on usein nähtävillä katutaiteilijoita, kuten miimikkoja ja jonglöörejä.

Pompidou-keskuksen arkkitehtuurista vastasivat pääasiassa italialainen arkkitehti Renzo Piano sekä englantilainen Richard Rogers, ja useilla tahoilla rakennusta pidetään arkkitehtuuriltaan yhtenä käänteentekevistä museorakennuksista, tehden museosta suositun paikan sosiaaliselle ja kulttuuriselle kanssakäymiselle, aivan kaupungin ydinkeskustassa.

Musée National d’Art Moderne on sekä Euroopan isoin, että maailman toiseksi suurin (New Yorkin MoMA:n (fi.wikipedia.org/wiki/Museum_of_Modern_Art) jälkeen) nykytaiteen museo.

Sen kokoelmiin kuuluu kaikkiaan noin 60 000 taiteteosta, mukana maalauksia, arkkitehtuuria, valokuvateoksia, elokuvataidetta, veistoksia, ja design-taidetta.

Museon tilat on jaettu kahteen kerrokseen, joissa toisessa kerroksessa on näytillä taidekokoelma modernia taidetta (vuosilta 1905-1960), ja toisessa nykytaiteen kokoelma (vuodesta 1960 eteenpäin).

Modernin taiteen alueelta näytillä oleviin tyylisuuntiin kuuluvat muun muassa fauvismi, ekspressionismi, kubismi, dada, abstrakti taide, ja surrealismi, ja nykytaiteen kokoelmaan kuulu töitä muun muassa pop-taiteesta, uusi realismi suuntauksesta, ja käsitetaiteesta.


Voit suunnitella parhaiten käyntiäsi Pompidou-keskukseen sen virallisten kotisivujen kautta, osoitteessa www.centrepompidou.fr. Keskusta lähellä oleviin muihin mielenkiintoisiin Pariisin kohteisiin kuuluu esimerkiksiForum des Halles kauppakeskus.