Chamonix Ranska nähtävyydet

Chamonix Ranska nähtävyydet parhaimmistoa ovat Mont Blanc raitiovaunurata, Montenvers junarata, Aiguille du Midi vuori, Les Houches laskettelurinteet, ja Haute-Savoie keittiökoulukunnan ravintolat.

Mont Blanc raitiovaunurata (compagniedumontblanc.fr) lähtee Chamonixin läheisestä Saint-Gervais-les-Bains lomakylästä, ja matkaa 12,4 km kilometrin matkan ylös panoramisten vuoristonäkymien siivittäminä Nid d’Aigle asemalle Bionnassay ikijäätiköllä.

Nid d’Aigle asema sijaitsee 2372 metrin korkeudessa, ja sen kohokohtiin kuuluvat näkymien lisäksi myös asemalta lähtevät vuoristokiipeilijät, jotka suuntaavat kohti Mont Blanc vuoren valloitusta.

Yksi suosituimmista pysäkeistä Nid d’Aiglen lisäksi on Bellevue pysäkki, joka tarjoaa kenties kaikkein mahtavimmat näkymät yli koko ympäröivän laakson, sijaiten aivan Bionnassay ikijäätikön vierellä.

Pääset Chamonixista Saint-Gervais-les-Bainsiin junalla reittiä Ligne de Saint Gervais – Vallorcine.

Chamonix Ranska nähtävyydet kohokohtia on myös Montenvers junarata (www.compagniedumontblanc.fr/en/site-overwview/the-montenvers-mer-de-glace), joka on yksi alueen tärkeimmistä näköalajunareiteistä, ja joka menee Chamonixin SNCF aseman läheltä Hotel de Montenvers asemalla Mer de Glace (jäätikkö-meri suomeksi) asemalle, 1,913 metrin korkeudessa.

Mer de Glace ikijäätikkö alue on yksi suurimmista manner-Euroopan alueella, ja Montenvers asema on yksi parhaista paikoista ihastella näkymiä jäätikölle.

Montenvers asema tarjoaa myös upeat näkymät Grand Jorasses vuoriston pohjois-kasvoille, joka on yksi kuuluisimmista Alppien pohjoisnäkymistä.

Nousu Chamonixista on noin 5.1 km pituinen, ja kestää matkana noin 20 minuuttia ylös saakka.

Ylhäällä on erilaisia museoita ja viihdykettä, sekä hotelli, Grand Hôtel du Montenvers, jos haluat viettää ainutlaatuisen hotelliyön kauneimmassa osassa Alppien vuoristoa.


VIDEO: Compagnie Mont Blancin Montenvers junaratareitin mainosvideo.

Aiguille du Midi vuori on 3,842 metrin korkeudessa oleva yksi merkittävimmistä vuorista Mont Blanc massif aluetta, osana Ranskan Alppeja.

Matka vuoren huipulle on huikea, ja tapahtuu ilmavaunu-köysiradan avulla, jonka nimi on Téléphérique de l’Aiguille du Midi, joka rakennettiin alueelle vuonna 1955.

Köysirata piti maailman korkeimman köysiradan titteliä valmistumisensa jälkeen kahden vuosikymmenen ajan, ja on edelleen korkein vertikaalinen nousu köysiradalle maailmassa, nousten 1035 m korkeudesta aina 3842 m korkeuteen.

Matka huipulle kestää noin 20 minuuttia, ja huipulta löydät panoramisen näköalatasanteen, kahvilan, sekä lahjatavarakaupan.

Kesäisin Aiguillen huipulta pääsee toisen köysiradan avulla yli Glacier de Geant ikijäätikön Point Helbronner vuorelle (3452 metrin korkeudessa), joka on Italian puolella Mont Blanc Massif vuoristoa.

Point Helbronnerista pääset edelleen köysiradalla La Palud kylään lähellä Courmayeuriä Aosta laaksossa Italiaa.

Chamonix Ranska nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat myös Les Houches laskettelurinteet (www.leshouches.com), jotka ovat Chamonix laakson yksi parhaista laskettelu-alueista perheille, sijaiten noin 6 km Chamonixin kylästä.

Les Houchesia pidetäänkin usein alueen ykkös perhelomakeskuksena, ja tarjoaa usein parhaat matalan vuoristoalueen sääolot ulkonaoloa varten.

Se on myös ainoa alueen laskettelualueista jossa laskettelurinteet ovat puurajan alapuolella, joka tarkoittaa myös sitä, että sen rinteet ovat parhain paikka mennä laskettelemaan jos Chamonixin laaksossa on erittäin sumuinen sää.

Les Houches on myös alku/loppu-piste yhdelle Euroopan suosituimmista kesäisistä pitkän matkan vaellusreiteistä, Tour du Mont Blancille (www.leshouches.com/en/the_classical-7-en-290.aspx).

Tour du Mont Blanc kiertää Mont Blanc Massif vuoriston, ja on matkana noin 250 km kiertäen osia Sveitsistä, Italiasta, ja Ranskasta, ja tyypillisesti kestäen matkana noin 8 – 10 vuorokautta.

Haute-Savoie keittiökoulukunnan ravintolat, jotka tarjoavat “savoyarde” ruokalajeja, ovat monelle Chamonix alueen kävijälle yksi pääkokemuksista, sillä alue on yksi tunnetuimmista alueista kulinaarinautintojen suhteen muutenkin ruuastaan tunnetussa Ranskasta.

Alueelle tyypillisiä ruokalajeja joita voit kokeilla Chamonixin ravintoloissa ovat mm. “fondue”, “Pierrade”, “Raclette”, “Croute savoyarde”, ja “Tartiflette”.

Yksi esimerkki ravintoloista joissa voit kokea aitoja savoyarde ruokalajeja on Maison Carrier ravintola (www.hameaualbert.fr, 44 Rte du Bouchet) Chamonixin keskustassa, joka on myös kalustettu perinteiseen Savoyarde maalaistalon tapaan.


Kesäisin ravintolan terassilta on pisteenä iin päälle upeat näkymät Mont Blanc vuorelle.