Château d’If Marseille

Château d’If Marseille on Frioul saariston If-saarella oleva linnoitus, joka on saanut kuuluisuutta varsinkin roolistaan Alexandre Dumaksen Monte-Criston Kreivi tarinassa.

Château d’If linnoitus, joka rakennettiin vuosina 1524–31 suojaksi mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan, on voimakkaasti vahvistettu, ja sen sivuja hallinnoivat kolme tornia, joissa on isoja ikkunasyvennyksiä tykkejä varten.

Myös muu osa saaresta (30 000 m2) on erittäin raskaasti vahvistettua aluetta, johon kuuluvat korkeat maavallit, joita ympäröivät tykkijalustat saaren kallioilla.

Chateau d'If in Marseille France

KUVA: Lähikuva If-saaresta ja sen neliönmuotoisesta linnoituksesta, joka on kolmekerroksinen ja 28 m pitkä kultakin sivustaltaan.

Chateau d'If Island in Marseille France

KUVA: Château d’If kuvattuna Notre Dame de la Garde kirkolta. If-saari on Frioul saariston pienin saari.

Ferries to Chateau d'If Marseille

KUVA: Pääset käymään linnoituksella ja If-saarella (sekä muissa Frioul saariston saarilla) kuvassa näkyvillä laivoilla, jotka lähtevät noin 1,6 km matkalle kohti If-saarta Marseillen Vieux Port satamasta.


VIDEO: Esittely Château d’If:stä.

Linnoituksen eristetystä sijainnista ja vaarallisista merellisistä pohjavirtauksista johtuen Château d’If on ollut historiansa varrella ideaali vankila, samaan tapaan kuin Alcatraz-saarta käytettiin vankilana Yhdysvaltain Kaliforniassa.

Linnoituksessa on ollut vangittuna sekä poliittisia vankeja että uskonnollisista syistä vangittuna olleita, joihin kuului yli 3 500 Hugenottia (Ranskan protestantti uskonnon edustajia).

Saari sai kansainvälistä mainetta kuitenkin vasta 1800-luvulla Alexandre Dumaksen käyttäessä sitä keskeisenä tapahtumapaikkana Monte-Criston Kreivin, joka julkaistiin vuonna 1844, tapahtumille.

Aikoina jolloin linnoitus toimi vankilana, vankeja kohdeltiin eri tyylisesti yhteiskunnallisesta asemasta riippuen, kuten tuolloin oli yleistä.

Köyhimmät olivat sijoitettuna ikkunattomaan luolastoon linnan alla, kun taas varakkaampien vankipaikat olivat ylempänä, omissa selleissään joissa oli ikkunat, vaatelipasto, sekä takka.

Châteaun käyttö vankilana loppui 1800-loppua kohden, ja linnoitus avattiin yleisölle vuonna 1890.


Pääset käymään saarella Frioul If Express (www.frioul-if-express.com) laivoilla jotka lähtevät Marseillen vanhasta satamasta, osoitteesta 1, Quai des Belges.