Citadelle Ajaccio

Citadelle Ajaccio eli Ajaccion linnoituksen historia alkaa 1100-luvulla rakennetusta Genovalaisesta Castel Lombardosta.

Citadelle d’Ajaccio linnoitus sijaitsee Ajaccion lahden äärellä, ja sen tarkoituksena oli alunperin tukea ja suojata Genovalaisten merireittiä Calvin ja Bonifacion välillä.

Linnoitus ja sen ympärillä olleet asutukset hylättiin kertaalleen 1400-luvulla paikan osoittauduttua malarian vaivaamaksi.

Castel d'Ajaccio France

KUVA: Näkymä Citadelle d’Ajaccion vaikuttavimpaan yksityiskohtaan kaupungin puolelta, sen idylliseen vahtitorniin, kohdassa, josta alkaa Plage Saint François ranta.

Citadelle Port de Peche Ajaccio France

KUVA: Citadellen muurit sen Port de Pêche kalastajasataman puoleiselta julkisivulta nähtynä.

Boulevard Pascal Rossini Plage Saint Francois Ajaccio France

KUVA: Aivan linnoituksen vierellä on yksi kauneimmista Ajaccion rantabulevardeista, Boulevard Pascal Rossini, jonka jalkakäytävältä ja promenadin varrella olevista ravintoloista on upeat näkymät Ajaccion lahdelle.

Vuonna 1492 alue otettiin kuitenkin uudestaan käyttöön, jolloin alueelle muutti noin sata Genovalaista ja Ligurialaista perhettä, mukana Napoleonin suku.

Tuolloin rakennetun vanhan kylän perussuunnitelma on edelleen näkyvissä linnoituksen ympärillä: strada del Domo (nykyinen rue Forcioli-Conti), strada San Carlo (rue du roi de Rome), sekä strada dritta (rue Bonaparte), jolla oli myös kylän portti.

Tuolloinen linnoitus oli vain pieni “castello”, mutta kaupungin puolustusta vahvistettiin muilta osin vuosien 1502-1503 aikana rakennetulla muurilla.

Kaupunkia jälleenrakennettiin sen sotilaallisten vahvistusten suhteen, myös linnoituksen, ranskalaisten hallintaperiodin aikana 1553-1559, ja kun Cateau-Cambrésis sopimus (en.wikipedia.org/wiki/Italian_War_of_1551–1559#Peace_of_Cateau-Cambrésis_(1559)) palautti alueen hallinnan Genovalle, insinööri Jacopo Frattini sai tehtäväksi isontaa ja jälleenrakentaa Citadelle rakennusta, lisäten siihen myös vallihaudat.

Nuoren Napoleon Bonaparten maailmanvalloitus unelmien sanotaan saaneen alkunsa Citadellen vartioiden vaihdon katselusta, ja hän joutui, ollessaan Korsikan kansalliskaartin everstiluutnantti, yrittämään, vuosina 1792-93, linnoituksen, jonne Korsikan itsenäisyyttä ajaneet joukot olivat linnoittautuneet, valloitusta (onnistumatta siinä).

Citadelle toimi vankilana toisen maailmansodan aikana, ja sen omisti puolustusministeriö aina vuoteen 2005, jolloin se myi rakennuksen Ajaccion kaupungille.


Rakennuksessa ei voi vierailla sisätilojen osalta, koska se on yhä Ranskan armeijan käytössä, mutta kävelemällä pitkin Boulevard Danielle Casanovaa, Quai Napoléon, sekä Boulevard Pascal Rossini katuja voit nähdä sen hienoimmat kohdat, mukaanlukien sen dramaattisen vahtitornin.