Columbuksen nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Ohion osavaltion Columbuksen kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Columbuksen taidemuseo, Columbuksen eläintarha, sekä Topiary Garden -puisto.

Columbus, joka sijaitsee Scioto-joen rannalla, on taloudeltaan yksi Yhdysvaltain kehittyneimpiä ja vauraimpia, teknologiafirmojen kuten CompuServe vanavedessä.

Ohion osavaltion pääkaupunki on nykyään väkiluvultaan koko maan 15. suurin, tarjoten kävijöille yhtä monipuolisesti nähtävää, aktiviteetteja, ja kulttuuria kuin mitä voisit odottaa paljon suuremmilta metropoleilta.

Etenkin Columbuksen taide-elämä on kansainvälisestikin tunnustettu tasostaan.

Kaupunki on kuuluisa myös lukuisista perhekeskeisiä tapahtumistaan vuoden läpi, kohokohtina esimerkiksi Ohio State Fair, Picnic with the Pops, ja keskustan Arts Festival.

Auringon laskeudettua Columbuksen yöelämä on erittäin vilkasta etenkin kaupunginosissa kuten German Village, Short North, sekä Brewery District.

Muita alueen päänähtävyyksiä ovat maailmankuulu Columbus Zoo, Franklin Park Conservatory, ja joenrannasta löytyvä kopio Santa Maria -laivasta.

Kaiken muun ohella Columbus on myös kotipaikka monille merkittäville yliopistotason koulutuslaitoksille, joukossa Ohio State University ja Columbus College of Art & Design.

1) Columbuksen eläintarha (Columbus Zoo)

Columbuksen eläintarha Yhdysvallat.

Columbuksen eläintarha kattaa kokonaisuutena noin 40 hehtaaria Scioto-joen varrella, sisältäen yli 600 erilaista eläinlajia, mukaanlukien Humboldt pingviinejä ja okapeja.

Näyttelyidensä ohella Columbus Zoo on tunnettu menestyksekkäästä eläinten lisääntymisohjelmastaan ja laajasta matelijoiden kokoelmastaan.

Vierailijoiden ilona ovat lisäksi mielenkiintoiset meriakvaario-näyttelyt, joukossa “Manatee Coast” osio, joka oli ensimmäisiä Floridan ulkopuolisia manaatti-näyttelyitä.

2) Franklin Park konservatorio (Franklin Park Conservatory)

Franklin Park konservatorio Columbus Yhdysvallat.

Franklin Park konservatorio, puutarhallinen maamerkki, joka sijaitsee noin 4,8 km kaupungin keskustan ulkopuolella, avattiin alunperin yleisölle vuonna 1895.

Nykyään konservatorio sisältää noin 36 hehtaarin ulkoilma-viheralueillaan 400 erilaista kasvilajia, 100 perhoslajia, 243 metriä pienoisjunarataa, 7000 lasipaneelia, sademetsä-osion, kopion Himalajasta, vesipuutarhan, bonsai-sisäpihan, sekä mahtavan orkidea kokoelman.

Vierailu konservatoriossa on miellyttävä kokemus kaikkina vuodenaikoina, patikoinnin puutarhan polkuja pitkin tarjotessa upeita värinäköaloja ja ainutlaatuisia muotoja.

3) Ohion osavaltiotalo (Ohio Statehouse)

Ohion osavaltiotalo Columbus Yhdysvallat.

Vuonna 1861 valmistunut Ohion osavaltiotalo on pylväällinen, uuskreikkalaista arkkitehtuurityyliä edustava rakennus.

Osavaltiotaloa, sitä ympäröivän Capitol Square aukion kanssa, pidetään yhtenä tärkeimmistä varhaisen Yhdysvaltain arkkitehtuurillisen kulttuurin saavutuksista.

Rakennus on myös erittäin hienosti sisustettu, sisältäen marmorilattioita, patsaita, sekä maalauksia.

Osavaltiotalon mahtavaa keskusportaikkoa tasapainottavat seinämaalaukset sekä henkeäsalpaavan kaunis atriumin kattoikkuna lasimaalauksineen, joiden ohessa Map Room (“Karttahuone”) ja Salmon P. Chase Education Center houkuttelevat paikalle tuhansia kävijöitä vuosittain.

4) Center of Science and Industry (COSI)

Columbuksen COSI tiedekeskus Yhdysvallat.

Center of Science and Industry (COSI), eli Columbuksen dynaaminen interaktiivinen tiedekeskus, on 27 870 m2 kokoinen keskus täynnä tieteeseen liittyviä näyttelyitä, mukaanlukien painovoimaa uhmaava yksipyöräinen polkupyörä, jota vierailijat voivat kokeilla rakennuksen atriumissa.

Keskuksen interaktiiviset näyttelyt liittyvät maapallon meriin, biotieteisiin, ja arkeologiaan.

Sinun kannattaa näyttelyiden ohella käydä katsomassa keskuksen teemoihin liittyvä elokuva John Glenn Extreme Screen Movie Theater -teatterissa, jonka erikoisvalmisteiset elokuvat näytetään 25 metriä leveällä ja 7 kerrosta korkealla valkokankaalla.

5) Thurber House

Yhdysvaltain kansallisen historiallisten paikkojen rekisteriin kuuluva Thurber House oli kirjailija James Thurberin kotitalo hänen yliopistovuosiensa aikana, ja sisältyy tapahtumapaikkana moniin hänen kirjoittamiinsa kuuluisiin lyhyisiin tarinoihin.

Voit kiertää omatoimisesta talon kaksi ensimmäistä kerrosta, oppien samalla Thurberin perheestä ja hänen töidensä taustalla olleista inspiraatioista.

Thurber Housen naapurissa sijaitsee Thurber Center, joka on konferenssitila vieraileville kirjailijoille ja kirjallisuuden ohjelmille, sisältäen myös gallerian kirjoihin liittyvää taidetta.

Thurber Center toimii viikonloppuisin vain vapaaehtoisvoimin, joten jos tulet käymään paikan päällä la-su, sinun kannattaa ottaa etukäteen selville, onko paikka avoinna.

6) Columbuksen taidemuseo (Columbus Museum of Art)

Columbuksen taidemuseo Yhdysvallat.

Columbuksen taidemuseon kokoelmat sisältävät kaikkea aina ranskalaisista impressionisteista amerikkalaisiin modernisteihin, sekä muuta 1900- ja varhaisen 2000-luvun amerikkalaista ja eurooppalaista modernia taidetta.

Kohokohtiin museon näyttelyissä lukeutuvat merkittävät työt muun muassa mestareilta kuten Claude Monet, Henri Matisse, Pablo Picasso, Auguste Renoir, Edward Hopper, ja Georgia O’Keeffe.

Taidemuseon vaihtuviin näyttelyihin kuuluu valokuvateoksia, tekstiilitöitä, kansataiteen veistoksia, ja interaktiivinen “I-Spy” show, joka auttaa kaikenikäisiä oppimaan lisää taiteesta ja tulkitsemaan nähtävillä olevia teoksia.

Museon Derby Court ja Sculpture Garden osiot tarjoavat paikkoja rentoutua kiertokäynnin lomassa ja nauttia vaikkapa eväistä.

7) Kelton House Museum and Garden

Kelton House museo ja sen puutarhat ovat viehättävä, viktoriaaniselta ajalta peräisin olevasta talon (valmistunut vuonna 1852) sisältävä kokonaisuus, joka esittelee 1800-luvun elämää Columbuksen kaupungissa.

Keskeinen teema talon näyttelyissä on sen historiallinen rooli osana Underground Railroad -verkostoa, jossa orjat saivat levähtää matkallaan kohti Kanadaa ja vapautta.

Museota, jota operoi Junior League -organisaatio, ympäröivät hyvinhoidetut puutarhat.

Viikon läpi taloon voi tutustua minimissään kuusi ihmistä sisältävillä kiertokäynneillä, jotka täytyy varata etukäteen puhelimitse.

8) Topiary Garden -puisto

Topiary Park puisto Columbus Yhdysvallat.

Topiary Garden -puisto on ainutlaatuinen näyttely, puutarhataiteen avulla luotu kopio Georges Seuratin kuuluisasta maalauksesta “A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte”.

Puisto on ainoa olemassa oleva puutarhataiteen kautta luotu tulkinta maalauksesta.

James Mason, joka opettaa veistostaidetta Columbuksessa, suunnitteli ja toteutti maisemateoksen, joka sisältää veneitä, koiria, lammen, puita, ja ihmisiä (osa jopa 3,65 metriä korkeita).

9) North Market

North Market Columbus Yhdysvallat.

North Market on Columbuksen kuuluisa markkinapaikka, jossa noin kolmekymmentä eri kauppiasta laittaa kojunsa pystyyn, myyden kaikkea aina pastasta ja kastikkeista elintarvikkeisiin, kukkiin, intialaisiin ruokatuotteisiin, lahjakoreihin, astioihin, ja kahvituotteisiin saakka.

Kuuluisa osio markkinapaikkaa on Dorothy Gatterdam’s eggs, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1916 saakka, jossa asiakkaat valitsevat kananmunansa itsenäisesti ja maksavat omantuntonsa mukaan.

Voit kokeilla markkinapaikalla myös tuoretta kalaruokaa The Fish Guys kojun luona sekä maukkaita sandwich-kerrosleipiä Barry’s Delissä. Ruokailua varten markkinapaikka sisältää piknik-pöytiä.


Jälkiruoan suhteen sinun kannattaa testata Mozart’s Bakeryn tarjoamia makeita herkkuja.